För många människor är kräftfisket ett av kalenderårets rödmarkerade glansdagar. Familj och vänner samlas och under några intensiva dygn fångar man så många kräftor man lovligt får ta upp. Burarna betas med allt från kattmat, fiskbitar till modernare varianter som finns att köpa i butiken. Sedan placeras de ut på fångstgivande platser för att därefter vittjas och samlas ihop för det stora kräftkoket. Recepten är nästan lika många som utövarna och löper från generation till generation. Alla kräftkokare har sin egen övertygelse om den perfekta balansen mellan socker, salt och dill.
Var får jag fiska kräftor
Det allmänna kräftfisket bedrivs i Vättern som är den enda kräftfiskeplatsen i Sverige där du som fiskare inte behöver ha särskilt tillstånd för att blöta dina burar, bara du håller dig till reglerna. Som allmän kräftfiskare har du under tre efterföljande helger, med den sista helgen i augusti som startdatum tillåtelse att ta för dig av Vätterns välsmakande signalkräftor.
Sedan har vi såklart fiskerätter i våra svenska vatten som tillhör en enskild markägare, det kan vara en privatperson, en kommun eller en förening. Där kan man få lov av fiskerättsinnehavaren att fiska kräftor eller köpa ett särskilt fiskekort för kräftfiske. Kom ihåg att ett vanligt fiskekort inte betyder att du får fiska kräftor. För att värna om kräftstammens föryngring så har vi ett minimimått om tio centimeter, som mäts från kräftans pannspets till stjärtens ände.