Vilken fiskelina ska jag välja?

 

Efter spöt och rullen är linan den viktigaste delen av fiskeutrustningen. Vilken typ av lina och vilken dimension man ska välja beror på det fisket man ska bedriva. Nedan går vi igenom vilka olika typer av fiskelinor det finns samt vilken tjocklek som passar till vilket fiske.

 

Flätlina

I slutet på 90-talet introducerades de första flätlinorna, och de blev genast en stor succé. Nu hade man en fiskelina som både var stum och extremt stark. Man kände minsta lilla hugg och krokningen förbättrades radikalt. Nu kunde man också fiska med en tunnare lina än tidigare, vilket öppnade upp för flera framsteg inom t ex popperfisket i tropikerna, kustfisket efter havsöring samt extremt finessfiske.

En flätlina, eller superlina som den ibland kallas, består av flera tunna fibertrådar som tvinnas ihop till en stum och stark lina. Flätlinan är tunnare, starkare och mjukare än en monofilament, vilket gör att du kan kasta längre, du känner fler hugg och kan kroka bättre samt att linan skär vattnet bättre, dvs har mindre motstånd i vattnet. Livslängden på en flätlina är också avsevärt längre. Men flätlinans stora nackdel är dess känslighet mot skarpa ytor, t ex stenar och musslor på bottnen. Då kan det vara en fördel att skarva på en bit fluorocarbon som har en betydligt större nötningstålighet. Man ska också undvika att fiska med flätlina när det är minusgrader då linan suger åt sig vatten och kommer frysa. Nedan ser du ett urval av våra populäraste flätlinor just nu. Vill du se alla våra flätlinor kan du klicka HÄR.

 

Nylonlina

Fiskare har använt nylonlinor med stor framgång sedan 50-talet, innan flätlinorna gjorde sitt intåg fiskade alla med nylon. Men nylonlinornas tid är inte över. Många av egenskaperna kan faktiskt vara en fördel. Töjbarheten är i vissa situationer en stor fördel, t ex när man kämpar med stor fisk. En annan fördel är den höga slitstyrkan, t ex vid lax- och havsöringsfiske i steniga älvar. Andra exempel där nylonlinan briljerar är mete, trollingfiske, big game fiske och isfiske. Det finns även en slitstarkare variant ”hard mono”, som fungerar ypperligt som tafsmaterial till predatorfiske.

Tänk på att nylonlina är färskvara, solens UV-strålar förstör nylon på relativt kort tid. Så förvara linan mörkt och svalt, då håller den sig fräsch i flera år. Nedan ser du ett urval av våra populäraste nylonlinor just nu. Vill du se alla våra nylonlinor kan du klicka HÄR.

 

Fluorocarbon

En fiskelina av fluorocarbon (FC) har flera fördelar. Den är nästan osynlig i vattnet, sjunker fortare än både nylon och flätlina samt har en extremt hög nötningstålighet mot stenar och annat som sliter på våra fiskelinor. Fluorocarbon kan med fördel användas som huvudlina men det vanligaste är att den används som tafsmaterial. Med fluorocarbon närmast betet får man en osynlig länk som inte skrämmer skygga fiskar. En annan stor fördel är tafsens suveräna stryktålighet, t ex mot sylvassa gäddtänder när man fiskar abborre och gös, eller vid fiske längs en stenig kust på jakt efter havsöring. Nedan ser du ett urval av tafsar och linor av flurocarbon. Hela sortimentet hittar du HÄR.

 

Vilken dimension (tjocklek) ska jag välja?

Rätt dimension på fiskelinan är en betydelsefull parameter. För att kunna fiska så effektivt som möjligt bör man inte välja en allt för tjock lina eftersom kastlängderna minskar och presentationen av betet försämras. I princip gäller det att fiska med så tunn lina som möjligt. Ibland kan det vara en god idé att gå upp några hundradels millimeter för extra säkerhet, men inte mycket mer.

Nedan ser du våra tabeller som hjälper dig att välja rätt dimension till ditt fiske.

Lätt gäddfiske 0,20 - 0,30 mm
Tungt gäddfiske 0,30 - 0,40 mm
Abborre 0,10 - 0,15 mm
Havsöring  0,12 - 0,18 mm
Regnbåge, öring, röding, harr, sik 0,12 - 0,16 mm
Trollingfiske gädda/gös  0,30 - 0,40 mm
Trollingfiske lax 0,40 - 0,50 mm
Lax/havsöring i älv 0,30 - 0,45 mm
Karpmete 0,35 - 0,40 mm
Flötmete 0,15 - 0,20 mm
Material till gäddtafs 0,90 - 1,1 mm
Ismete gädda 0,40 - 0,50 mm
Pimpel abborre 0,15 - 0,20 mm
Pimpel regnbåge 0,20 - 0,25 mm (0,12 - 0,16 mm med mormyska)
Gädda 0,8 - 1,1 mm
Abborre, Gös 0,20 - 0,40 mm
Havsöring  0,30 mm
Lax/havsöring i älv  0,30 - 0,45 mm

 

I denna film hjälper Albin från webbutiken dig att välja rätt flätlina till ditt fiske.