Börja vinterfiskaBörja vinterfiska

Börja vinterfiska

För många sportfiskare är vintern med frostiga minusgrader och istäckta sjöar det man längtar efter resten av året. Att ligga på magen på en varmt renfäll och se blänket dansa förföriskt strax ovanför botten på 1 meters djup är något alldeles extra. När en röding eller öring visar sitt intresse och cirklar försiktigt runt betet i det kristallklara vattnet går pulsen upp till bristningsgränsen. I samma grad är de hårda knyckarna från en storabborre på ett litet pimpelspö en smått magisk och fascinerande upplevelse. Minnesvärda stunder som man vill uppleva om och om igen.

Har du inte provat på vinterfiske är det dags nu!

Spö och rulle till vintern

Är det tal om abborrpimpel räcker det utmärkt med ett mindre spö där rullen är integrerad med spöet, en s k abborrsticka. Men är man på jakt efter större abborrar eller ädelfisk bör rullen vara lite större. En mindre haspelrulle är ett bra val, skulle en större fisk nappa så kan man drilla fisken på vanligt sätt med slirbromsen. När man fiskar med en liten mormyska bör man ha ett spö som är särskilt anpassat för detta, ett mormyskaspö. Med en mjuk topp som tydligt indikerar de ofta försiktiga huggen.

Vid gös- och gäddmete från isen används korta, kraftfulla spön och en rejäl multirulle. Gärna då en trollingrulle med räkneverk, så att du enkelt se vilket djup du har din betesfisk på. Haspelrullar fungerar givetvis bra, men med tanke på att bygeln är öppen och linan hasplar av spolen, ökar risken för trassel.

Isborr

Till isfiske är en isborr i lämplig storlek den bästa och enklaste lösningen. Det är lätt och smidigt att göra ett hål med en isborr. Ska du fiska abborre och ädelfisk ska du välja storleken 110-150 mm. Men är det tal om ismete efter gädda bör man gå upp till 200-250 mm. Då kan en isbill vara ett bra komplement när man har ett mindre isborr men behöver ett större hål till fisket. Borra då tre hål i isen nära varandra och gör sedan ett stort hål med hjälp av isbillen.

Obs! Var försiktigt när du hanterar en isborr. För att borrningen ska gå så lätt möjligt ska skären vara sylvassa, se till så de inte blir skadade på något sätt. Sedan ska man också ha respekt för de vassa skären, det är lätt hänt att man får ett djupt sår om man är oförsiktig eller har lite otur.

Beten till vinterfiske

Till abborrpimpel är det främst tre beten som gäller – vanlig pirk, balanspirk och mormyska. En vanlig isfiskepirk fiskas ihop med en lys- eller garnkrok. Fördelen med pirk är att du snabbt får ner den igen till fisken. Pirken efterliknar en liten fisk som äter. Lyskroken är maten och abborren reagerar med att stjäla maten från den lilla fisken. En stor abborre tar bägge i ett nafs.

Tips! Sätt på maggot när det är trögt fiske. Balanspirken imiterar en småfisk och har den perfekta formen och rörelsemönstret för att locka till hugg. När du fiskar ”balansare” simmar betet i cirklar under isen, superhett för stor abborre men fungerar även utmärkt för ädelfisk. Mormyskafisket är ruskigt effektivt när fisken är tjurig och måste triggas med lite mindre beten. Med minimala rörelser och bloodworms/maggot på kroken lockar du fisken till hugg.

Till ädelfisk är ett blänke tillsammans med en agnad krok en fångstgivande kombination. Fisken lockas in med reflexerna från blänket och luras att hugga med t ex mask, mjölmask eller maggot på kroken. Det finns även ”blinkpirkar” som avger ett blinkande ljus när de kommer i kontakt med vattnet. Mycket effektivt i vissa vatten!

Till gös- och gäddmete från isen fungerar både levande och död betesfisk, t ex mört eller sill/strömming. Betesfisken tacklas på en ståltafs med en eller två trekrokar. Som nappindikering används en ismetevippa tillsammans med en frikopplad rulle.

Klä dig varmt

Det är en självklarhet att klä sig varmt när det är dags för isfiske. Men ta gärna med ett extra lager. Börjar det t ex blåsa så ökar avkylningseffekten drastiskt. Ett isfiskepass kan vara statiskt fiske på samma plats men det finns också dagar då man behöver röra sig mycket och ständigt borra nya hål för att hitta fisken. Då krävs det en viss flexibilitet i valet av kläder. Som vid alla friluftsaktiviteter ute i naturen ska man förbereda sig för det värsta, så att man inte behöver avbryta fisket för att man fryser.