Börja fiska gädda

Gäddan är utan tvekan Sveriges populäraste sportfisk. Gäddfiske är ett fascinerande och variationsrikt fiske som erbjuder en spännande kamp med en av våra största sötvattensfiskar. Gäddan är en sötvattenslevande predator och kan väga över 20 kilo och mäta över 130 cm. En respektabel storlek som inbjuder till hårda fajter och nervkittlande närkontakter. Gäddan finns i hela landet, från åar och sjöar i söder till fjällvatten långt uppe i norr och längs hela Östersjökusten. Normalt hittar man gäddan i sötvatten men även i bräckt vatten längs kusten och runt Öland och Gotland. När man väl fångat sin första gädda brukar den första skräckblandade förtjusningen snabbt övergå till en brinnande passion – som många gånger varar livet ut.

 

Hur fiskar man gädda?

Det finns en mängd olika metoder som fungerar ypperligt till gäddfiske och det är också en stor anledning till gäddfiskets popularitet. Det går i princip att fånga gäddan på alla möjliga sätt – från spinnfiske, flugfiske, trolling och isfiske till mete. Varje metod har sina fördelar i ett specifikt vatten eller under en viss årstid. Många sportfiskare fastnar ofta för en viss fiskemetod som man sen väljer att utforska vidare. Vissa föredrar t.ex. att spinnfiska gädda med gummibeten, andra tycker om mete i strömmande vatten medan vissa blir är helt fascinerade av gäddflugfiske. Detta är det fina med gäddfiske – oavsett var du fiskar eller hur du föredrar att fiska så kommer du troligtvis kunna ha ett roligt gäddfiske. 

 

Spö och rulle för gäddfiske

Eftersom gäddan är en relativt stor fisk och man ofta fiskar med stora beten, bör man också dimensionera utrustningen därefter. Ett gäddspö till ”normalt” gäddspinn ligger på 60-120 gram i kastvikt, vill man köra lite lättare kan en kastvikt upp 80 gram vara lämpligt. Med fördel börjar man med ett haspelspö och en haspelrulle i storlek 3000 eller 4000. Till de tyngre betena är en multirulle i storlek 40-60 tillsammans med ett spinnspö i den tyngre klassen oftast det bästa valet. Fisket blir då både bekvämare och smidigare.

Eftersom gäddfiske ofta handlar om beten kring 60-120 gram så ska man inte välja en allt för tunn lina. Någonstans kring 0,25-0,40 mm är lagom. Och då handlar det inte om att gäddan kämpar så hårt utan att linan ska tåla att kasta ut betet, inte gå av vid bottennapp och motstå chockkraften vid eventuellt rulltrassel när betet är på väg ut i hög hastighet. Då moderna flätlinor är så mjuka kommer inte betets rörelsemönster att påverkas nämnvärt av en lite tjockare lina. Många av proffsfiskarna använder t.ex. aldrig tunnare lina än 0,35 mm på multi och 0,28 mm på haspel. Välj en lite tjockare lina om du är osäker.

Till både trolling och mete används samma storlek på rulle, spö och lina. Dock så föredrar många gäddfiskare en tjock nylonlina till trolling (0,35-0,40 mm) för dess dämpande egenskaper och längre spön på 10-12 fot till mete för ökad kontroll under fisket.

Under våra fiskemetoder hittar du all utrustning som behövs för gäddfiske.

 

Vilka gäddbeten är bäst?

Det finns inga beten som fungerar bäst i alla situationer och vatten, utan betesboxen bör helst innehålla flertalet modeller och färger. Men det finns såklart en lämplig startuppställning att börja med. Stora jiggar på 18-24 cm är förträffliga gäddbeten. Funkar året om i alla vatten. Tackla dom med shallowskruv så kan du enkelt reglera djupgåendet med ett sänke i nosöglan. Ett par wobblerns med varierande fiskedjup är alltid ett gångbart alternativ, framför allt till enkelt trollingfiske. Sedan bör tackelboxen innehålla några jerkbeten, t ex Westin Swim och Buster Jerk, som man också kan veva hem, utan att jerka. På sommaren är gäddan särskilt förtjust i vibrationer och ljusreflektioner, då är det läge att plocka fram en spinnare eller ett spinnerbait.

Med 20-30 beten i lådan klarar du av det mesta när det gäller spinnfiske efter gädda. Men starta med 10 olika beten, det räcker långt. Sen ser man efterhand vad som är gångbart i de vatten man fiskar i.

Fler beten för gäddfiske hittar du HÄR.

 

Tafsar och tänger för gädda

Gäddan har ju en stor förmåga att bita av linor och liknande med sina vassa tänder. En gädda har ungefär 700 tänder i sin skräckinjagande käft. Och det räcker med EN vass tand för att kampen ska vara över på nolltid. Därför måste man fiska med någon typ av tafs närmast betet. Denna tafs kan vara gjord av stålwire, titantråd eller tjock fluorocabon. Det viktiga är att den kan motstå närkontakt med gäddans sylvassa käft. Snåla inte heller med tafsens längd, minst 30 cm, helst lite längre för maximal säkerhet. Man blir förvånad hur stort gapet är på en stor gädda och hur enkelt gäddorna inhalerar ett bete långt ned i svalget. Kontrollera också tafsen med jämna mellanrum så den inte har fått skador under fisket, kinkat sig eller något liknande. Om så är fallet, byt genast till en ny tafs.

Gäddans storlek och de vassa tänderna påverkar också landningen och hanteringen. Särskilt om man avser att släppa tillbaka fisken. Så se till att införskaffa lämpliga tänger, håvar och kanske en tunn handske så du inte riskerar skärsår på händerna när du håller gäddan. För att kunna kroka av gäddan på ett smidigt och säkert sätt bör man använda gälgreppet. Då kan du hålla gäddan i ett stadigt grepp och samtidigt öppna upp käften utan att tänderna kommer i närkontakt med fingrarna.

Fiskar du mycket gädda och använder stora beten med flera krokar får du inte heller glömma en bultsax/powercutter. Har kroken satt sig fel kan det enda sättet att rädda dina egna händer eller gädda vara att klippa kroken.

Alla tillbehör för gäddfiske hittar du HÄR.

 

Tre tips för gäddfiske!

  • Gäddan söker sig alltid till betesfisken. Om du hittar betesfisk så kommer du hitta gäddan.
  • En krusad vattenyta och lite moln på himlen är optimalt för gäddfiske. Är det soligt och spegelblank vattenyta så blir gäddan som regel skygg och svårflörtad.
  • Gäddan uppehåller sig gärna vid olika strukturer där den kan gömma sig och sedan överraska sina byten. Gräsflak, djupvassar, grynnor och djupbranter är ofta bra ställen för stor gädda!