Plotters & ekolod

Ekolodet är sportfiskarens ögon under ytan. Med hjälp av ekolodet får du koll på allt från strukturer, vegetationsbälten, fiskstim och intressanta individer. Ekolodet tillsammans med plottern utgör en viktig del av utrustningen för den moderna sportfiskaren. Fiskejournalen har ett bra sortiment av allt från billigare enheter till fullfjädrade monster. Välj din favorit här nedan!

Vanliga frågor och svar

Det Finns en mängd olika ekolod och storlekar på skärmar på marknaden idag. För att hjälpa dig navigera i ekolodsdjungeln har vi tagit fram en guide på dom vanligaste funktionerna ett ekolod idag kan erbjuda så att du kan välja vilken modell som passar dina behov allra bäst.

Plotter - Plotter innebär att ekolodet kan visa ett sjökort på skärmen. På vissa ekolod ingår ett bas-sjökort och om du vill ha en detaljerad navigering finns det möjlighet att köpa till ett separat sjökort, ett så kallat minneskort. Vissa modeller erbjuder även möjligheten att spela in sina egna sjökort. Med plotterfunktion kan du planera rutter och sätta ut egna markeringar på kartan. Dessa enheter har inbyggd GPS vilket gör att du ser vart båten befinner sig på sjökartan.

Traditionell 2D vy - Detta är den klassiska ekolodsvyn. Du ser vad som händer i vattnet nedanför givaren och med hjälp av ekolodet kan du följa och se bottenstruktur, djup, vattentemperatur och ekon i frivattnet.

Chirp - Detta är en funktion som man kan säga "städar" den traditionella 2D-vyn från mindre störningar, sediment och skräp i vattnet. Det förenklar det du ser på skärmen, vilket gör att du enklare kan se vad som är fisk i frivattnet, stora som små.

Nedåtseende - Alla varumärken på marknaden idag har sitt eget namn på denna vy: "DownVÚ, Down image, Structur scan" - vi har valt att kalla det för "Nedåtseende". Detta är som en traditionell 2D-vy som visar vad som finns precis nedanför givaren. Skillnaden mellan traditionella vyn och nedåtseende vyn är att denna funktion ger en mycket mer detaljerad bild. Här kan du se enskilda stenar, stockar, träd och fiskar. Detta beror på att givaren mäter en mindre yta och skickar ut fler signaler vilket ger en mycket mer detaljerad bild på skärmen.

Sidoseende - Även här har alla varumärken på marknaden sina egna namn: "SideVÚ, Side image, SideScan". Denna vy visar dig vad som händer på sidorna av båten. Den skjuter snett nedåt åt vardera sida vilket gör att du har möjligheten att se vad som händer runt omkring dig. Denna funktion är väldigt effektiv vid till exempel pelagiskt fiske, grynnor & kanter då du har möjlighet att se exakt var fisken befinner sig. På grunt fiske kan det också vara otroligt effektivt då du kan se växtlighet. När man använder den här funktionen så ska man försöka tänka som om man använder en ficklampa i mörkret och att man "belyser" till exempel en sten från sidan. Man ser alltså skuggbildningen som blir bredvid ekot på skärmen. Blir man en hejare på detta så kan man se om fisken står efter botten, högre upp i vattenmassan och hur stor fisken är. Med denna funktion kan du välja hur stort område åt sidorna du vill se. Vår rekommendation på mindre enheter eller om man precis har börjat använt funktionen är att dra ner området till max 10–20 meter åt varje håll, det gör det mycket enklare för dig som användare att urskilja vad du ser på din enhet.

Realtidsgivare - Kärt barn har många namn "Panoptix, LiveScope, Mega live image, LiveSight och Active target". Vi har valt att kalla givartypen för realtidsgivare för att hjälpa dig navigera blad dom olika modellerna och fabrikaten på marknaden idag. Denna typ av givare har blivit omåttligt populärt inom sportfiske senaste åren och man kan förstå varför. Funktionen ger dig helt plötsligt möjligheten att se i realtid vad som händer i området du skannar av. Inom spinnfiske så har detta varit en efterlängtad funktion då det ger dig möjligheten att se vad när betet landar i vattnet, hur grynnorna och växtbälten ser ut under vattnet. Detta ger dig som fiskare en ökad möjlighet att fiska på rätt plats vid rätt tillfälle.

Visa som Rutnät Listvy

19 Produkter

 1. Humminbird Helix 9 CHIRP GPS G4N
  Humminbird

  Helix 9 CHIRP GPS G4N

  Rek. 15595 kr 10495 kr
 2. Raymarine Dragonfly 7 Pro + CHIRP givare
  Raymarine

  Dragonfly 7 Pro + CHIRP givare

  Rek. 8390 kr 5195 kr
 3. Raymarine Dragonfly 5 Pro + CHIRP givare
  Raymarine

  Dragonfly 5 Pro + CHIRP givare

  Rek. 5390 kr 4295 kr
 4. Humminbird Helix 12 Chirp MSI+ GPS G4N inkl. givare
  Humminbird

  Helix 12 Chirp MSI+ GPS G4N inkl. givare

  Rek. 37995 kr 31988 kr
 5. Humminbird Helix 7 CHIRP MSI GPS G4N
  4%
  Humminbird

  Helix 7 CHIRP MSI GPS G4N

  Rek. 14895 kr Ordinarie pris 12495 kr Rea pris 11979 kr Du sparar: 516 kr
 6. Humminbird Helix 7 CHIRP GPS G4N
  Humminbird

  Helix 7 CHIRP GPS G4N

  Rek. 11595 kr 10088 kr
 7. Garmin Striker Cast GPS
  Garmin
  Betyg:
  100%

  Striker Cast GPS

  Rek. 2249 kr 2149 kr
 8. Garmin ECHOMAP UHD 62cv med givare GT24 xdcr
  Garmin

  ECHOMAP UHD 62cv med givare GT24 xdcr

  Rek. 8499 kr 7859 kr
 9. Garmin ECHOMAP Plus 42cv med givare GT-20 4-pin
  3%
  Garmin

  ECHOMAP Plus 42cv med givare GT-20 4-pin

  Rek. 5649 kr Ordinarie pris 5149 kr Rea pris 4980 kr Du sparar: 169 kr
 10. Humminbird Helix 5 Chirp GPS G2 Nav+S2
  6%
  Humminbird

  Helix 5 Chirp GPS G2 Nav+S2

  Rek. 5995 kr Ordinarie pris 4719 kr Rea pris 4436 kr Du sparar: 283 kr
 11. Humminbird Helix 5 DI Sonar G2
  Humminbird

  Helix 5 DI Sonar G2

  Rek. 5095 kr 3499 kr
 12. Humminbird Helix 5 Sonar G2
  Humminbird

  Helix 5 Sonar G2

  Rek. 4395 kr 3795 kr
 13. Humminbird PiranhaMAX 4 DI ekolod
  Humminbird

  PiranhaMAX 4 DI ekolod

  Rek. 3495 kr 2899 kr
Visa som Rutnät Listvy

19 Produkter