Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Fiskejournalen
Fiskeguider underkända

Fyra av fem fiskeguider blev rapporterade när Kustbevakningen kollade. I ett fall var bristerna så allvarliga att fiskegästerna fick kliva iland.
Tidningen Skärgården rapporterar att Kustbevakningen gjorde en kontroll av fiskeguider i början av november. Resultatet var inte särskilt hedrande för guideföretagen. Fyra av fem båtar hade så stora brister att de blev rapporterade. Den femte klarade sig undan med en muntlig tillsägelse. Vid ett tidigare tillfälle fick gästerna på en guidebåt kliva iland, eftersom guiden saknade högfartsintyg, vilket var nödvändigt för den snabba båten.
– Det är jäkla dåligt, säger en kustbevakare till tidningen. De här guiderna är kommersiella med betalande gäster ombord och räknas som handelssjöfart.
Bristerna handlade bland annat om utgångna läkarintyg, oregistrerade båtar och avsaknad av arbetstidsjournaler.
Kustbevakningen aviserar att man tänker fortsätta med kontrollerna så det är nog en god idé för guideföretagen att se till att skaffa alla nödvändiga papper och tillstånd.
Svenne Andersson

Det har blivit populärt att åka ut med fiskeguide för att fiska. Men se till så att guiden har alla papper i ordning. (Obs: båten på bilden har inget direkt samband med artikeln).


Relaterad nyhet från din region
1 timme sedan Sverige Anders Lundin
Fredrik Isaksson i Team Smurf med en lax på 103 centimeter och 13,12 kilo. Foto: Privat
Gigantiska laxar landades under Kinnekulleträffen

Så är slaget om Vänern över. Den klassiska trollingtävlingen Kinnekulleträffen gick i hamn enligt förhoppningarna, med riktigt tunga fiskar i toppen av resultatlistan.

Segrarna i Kinnekulleträffen, Kristofer Larsson och Robin Johansson i Team De Gule.

Det blev på flera sätt en annorlunda upplaga av Kinnekulleträffen, inte minst med tanke på att den avgjordes online och i utspridd form. Anmärkningsvärt är också att det fångades ovanligt stora fiskar, med två laxar över 13 kilo. Jonas Lidberg i team Iogt-Nto var allra värst med en bjässe på hela 104 centimeter och 13,42 kilo. Fredrik Isaksson i Team Smurf var inte mycket sämre med ett exemplar på 103 centimeter och 13,12 kilo.
– Två fiskar över 13 kilo är ju fantastiskt, och dessutom många över 10 kilo, säger tävlingsledaren Fredrik Andersson när han sitter och sammanställer alla rapporter från helgen.

Enligt honom har allt gått enligt förhoppningarna.
– Det var blåsiga förmiddagar, men lugna eftermiddagar. Det har bara varit

Jonas Lidberg med sin 13,42 kilo tunga lax.

glada miner och ett bra fiske, hälsar han.

De stora fiskarna till trots så fick varken Jonas Lidberg eller Fredrik Isaksson kliva upp på prispallen i huvudtävlingen. Segrade gjorde istället Kristofer Larsson och Robin Johansson i Team De Gule, på 681 centimeter. Tvåa blev Team J-S (Joakim Sahlberg, David Skoglund) på 628 centimeter och trea Team Ozza/Messi (Mattias Olsson, Henrik Messfeldt) med 624 centimeter.

– Vi går som på moln. Vi lade mycket tid på att leta fisk inför helgen, och redan på lördagen så hamnade vi i ett riktigt racerfisket och lade grunden för segern, berättar Kristofer Larsson i segerlaget.

De fick ingen lax över 10 kilo, men deras 9 fiskar hade ett väldigt högt snitt på över 75 centimeter.

– Vi vara oroliga för att vi skulle bli passerade på slutet, så vi skrek rakt ut när vi fick beskedet, säger Kristofer Larsson som är en van trollingfiskare och bland annat driver egen guideverksamhet.
Grattis till er, säger vi på Fiskejournalen!

Här hittar ni alla resultat, och dessutom bilder på de största fiskarna.

Du kanske även gillar detta