Prenumerera på nyhetsbrevet!

FISKEBLOGGAR

Om tidningen

För fiskare av fiskare

En vacker dag i april 1974 såg den dagens ljus: tidningen som var gjord för fiskare – av fiskare! Fiskejournalen var född och än idag har vi samma målsättning: att förkorta tiden mellan huggen.

Fiskejournalen har funnits så länge att den hunnit bli en ikon inom svenskt sportfiske. Det Olof Johansson startade bakom en gammal Halda för 33 år sedan försöker vi förvalta så att ingen någonsin ska behöva betvivla att Fiskejournalens viktigaste uppgift är att göra fisket bättre och roligare för läsarna.

Praktisk och handfast

Fiskejournalen var från början inriktat på praktiska tips och handfasta råd. Redan i första numret ger man tips på båtar som lämpar sig för sportfiske och sedan följde slag i slag artiklar av typen: ”Så fångar du…”
Under andra halvan av 1970-talet introducerades möjligheten för prenumeranter att välja mellan tre olika specialsektioner i varje nummer; flugfiske, hav o kust eller spinn-mete-pimpel. Det var också under denna period som Leif Engström började medarbeta med sina banbrytande artiklar om topo-fiske.
1978 kom den första Årsboken och därmed började Fiskejournalen sin årliga sammanställning av fiskeåret som gått. Årsboken levde i 12 år som självständig produkt, men än i dag gör vi fylliga bilagor om fiskeåret i den ordinarie tidningen.
Året därpå var det dags för Svenska Specimentävlingen att göra debut i tidningen. Tävlingen lever än i dag, om än i annan regi, och i Fiskejournalen bjuder vi numera specimenjägarna att vara med i ProLogic Cup.

Samarbete med förbundet

I början av 1980-talet började videoapparater att dyka upp i folkhemmet och Fiskejournalen var, som vanligt, snabb med att haka på den nya trenden. Tidningen började producera och sälja fiskefilmer.
1988 blev Fiskejournalen förbundstidningen, när man inledde ett samarbete med Sportfiskeförbundet. Efter ett tag med  klumpiga dubbelnamnet Fiskejournalen-Sportfiskaren bytte tidningen namn till Sportfiske 1990. Samarbetet med Sportfiskarna varade tio år och när förbundet 1998 ville ge ut en tidning i egen regi återuppstod Fiskejournalen som fristående fisketidning.

Först ut på nätet

Året innan, 1997, var också ett märkesår, eftersom vi då startade vår webbtidning. Som vanligt var Fiskejournalen först i spåret och det skulle dröja flera år innan konkurrenttidningarna följde efter.
Under tidningens 33 år har vi bara haft  två chefredaktörer. Martin Falklind axlade manteln efter Olof Johansson år 2000 och har alltså nästan 20 år framför sig om han ska hålla på lika länge som Olof. Flera andra medarbetare har lång tjänstgöringstid; nyhets- och webbredaktören Svenne Andersson kom från Sportfiskaren i samband med sammanslagningen 1988 och annonschefen Håkan Otterberg började sin tjänst året därpå.
Att vi stannar så länge på våra poster har en enkel förklaring: Vi sysslar dagligen med det roligaste som finns: sportfiske!

 

Annons
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Hur ofta fiskar du på vintern?

Visa resultat

Loading ... Loading ...