Bästa abborrbetet 2022

Abborrfisket är hetare än någonsin! Med influenser från amerikanskt bassfiske har flera nya tekniker och beten skördat stora framgångar de senaste åren. En revolution på många sätt. Abborrfiske har aldrig tidigare varit så effektivt och lätt. Även för gemene man. Men vilket bete ska jag välja då? Ja, det beror ju såklart på var, när och hur du ska fiska. Det finns inget bete som fungerar i alla vatten året om, men det finns såklart beten som har det där lilla extra. Beten som ger extra många hugg, eller som lockar till hugg när inget annat fungerar.

Vi har valt ut en lista grymma abborrbeten – beten som toppar fångststatistiken i Sverige. Det finns självklart ingen fångstgaranti i fiske, men dessa 10 ”superbeten för abborre” ger dig stora chanser till en lyckad fisketur.

Illex TN/60 Trigon 6 cm 1-pack

Abborrfavorit på djupt vatten

Illex TN/60 Trigon är ett skedlöst bete med en överdimensionerad regndroppsformad vikt som kan fästas på läppen. Detta gör betet extremt långkastande, det sjunker snabbt och kan fiskas djupt. Särskilt användbart när abborrarna trycker längs botten eller befinner sig så djupt att normala beten inte når ned. Men TN/60 Trigon kan också fiskas snabbt och rakt eller med mer ryckigt inspinningsmönster. Utrustad med rasselkammare som avger lockande djupa vibrationer. Finns i Fiskejournalens unika specialfärger framtagna för ännu bättre fiskelycka!

VarumärkeIllex
Pris229 kr hos Fiskejournalen

Westin ShadTeez 7 cm [4 g] 4-pack

Bästa shadjiggen

ShadTeez är en beprövad shadjigg som under många år gjort stora avtryck i fångststatistiken för både abborre, gädda och gös. Den höga kroppen, slanka stjärtspolen och den breda stjärten skapar ett närmast magiskt rörelsemönster – även i låg fart – med vaggande kropp och paddlande stjärt som trollbinder rovfisken. ShadTeez kan tacklas och fiskas på många olika sätt och ett brett urval av storlekar och färger sörjer för att täcka in alla tänkbara situationer.

VarumärkeWestin
Pris59 kr hos Fiskejournalen

Rapala Shadow Rap 7 cm 1-pack

Magiskt twitchbete

Rapala Shadow Rap finns i flera naturtrogna färgmönster som ska efterlikna bytesfisken i just din sjö och designad för att perfekt härma en döende fisk. När man twichar hem den så ställer sig wobblern 180 grader åt sidan med huvudet hängande nedåt för att sedan sakta sjunka, perfekt när du vill fiska av begränsade ytor. Jerka den och du får en längre rörelse framåt och en tajt vibrerande sida-sida gång när du vill täcka mer vatten i jakten på fisk. Superhett! Finns i flera storlekar.

VarumärkeRapala
Pris103 kr hos Fiskejournalen

Westin Stanley the Stickleback Shadtail 7.5 cm [4 g] 6-pack

Bättre än originalet!

Stanley the Stickleback är en naturlig kopia av en riktig spigg – en äkta proteinbomb som många rovfiskar glatt tar för sig av när tillgången är stor. Sedan betet släpptes på marknaden har det fångat mängder av grov abborre men även arter som gädda, gös, havsöring, gylta, torsk och havsabborre. Betet är gjort av mjuk och flexibel plast, och kan tacklas på ett vanligt jigghuvud eller på dropshot. Låt dig inte luras av Stanleys moderata storlek – hans ettriga och högfrekventa simrörelse attraherar stor fisk! Finns i flera storlekar.

VarumärkeWestin
Pris90 kr hos Fiskejournalen

Illex Deracoup 2.8 cm 1-pack

Blänkande abborrgodis

Illex Deracoup är en liten spinnare/wobbler som är perfekt när du vill fiska av mycket vatten. Betet är en kopia av en liten fisk med ett spinnarblad längst bak som ger mycket reflektioner och vibrationer i vattnet. Detta väcker hugginstinkten även hos lite trögare fisk. Du kan fiska Illex Deracoup både med rak inspinning eller med spinnstopp. Med hjälp av betets kompakta kropp så kan du kasta långt trots betets låga vikt, och möjlighet att utforska heta branter och djupare områden. Extremt lättfiskat! Finns i Fiskejournalens unika specialfärger framtagna för ännu bättre fiskelycka!

VarumärkeIllex
Pris179 kr hos Fiskejournalen

Strike Pro Cranky X Deep 5 cm 1-pack

Mångsidig djupdykare

Cranky X Deep är den perfekta wobblern när du vill täcka mycket vatten. Den stora skeden tar ned wobblern på 1,5-2 meters djup vid spinnfiske, nedåt 3 meter vid trollingfiske. Betet har en tjock kropp med högljutt rassel som retar gallfebern på abborren. Testa att snabbt veva ner den till maxdjup och gör upprepade spinnstopp under hemtagningen så den sakta stiger – smack! Cranky X Deep är också otroligt lättkastad tack vare det rörliga viktsystemet inne i wobblern.

VarumärkeStrike Pro
Pris109 kr hos Fiskejournalen

Berkley PowerBait Power Swimmer 8.4 cm 8-pack

Klassisk abborrjigg

Den ribbade kroppen och stora paddeln gör Power Swimmer till ett bete som lockar abborre i de flesta situationer. Rigga den med ett jigghuvud, kasta ut och studsa den fram på botten, eller veva helt enkelt hem den rakt med korta pauser. Prova att fiska den maskliknande jiggen på ett Carolina- eller Paternoster-tackel om fisken tar försiktigt och inte vill fastna. Långa pauser i hemtagningen kan då göra underverk! Finns i två storlekar.

VarumärkeBerkley
Pris39 kr hos Fiskejournalen

Gunki Hourra Craw 10 cm 6-pack

Grym kräftimitation

En kräftimitation i gummi är självklart det perfekta betet för att leta efter de kräftätande storabborrarna. Hourra Craw har en mycket naturtrogen gång och utseende. Spetsad med doft för extra attraktion. När en kräfta känner sig hotad sätter den upp klorna i försvar. Det gör också Hourra Craw. Klorna är nämligen fyllda med luftbubblor vilket gör dom flytande när betet står stilla. Vid hemtagning arbetar både klor och antennerna livligt i vattnet och skapar lockande vibrationer. Finns i två storlekar.

VarumärkeGunki
Pris66 kr hos Fiskejournalen


Vi rekommenderar er som vill lyckas med abborrfisket att köpa 3-4 olika beten ur denna lista och prova er fram då de givetvis kan ha olika framgång beroende på vart, hur och när du tänkt fiska.