Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
100-klubbare på spinnare

Christian Bernow är ny medlem i 100-klubben.

Christian Bernow från Trollhättan bottenmetade i Slumpån. Plötsligt började det plaska i vassen. Han knöt på en spinnare och kastade ut. Ett ögonblick senare högg gäddan.
Man behöver inte använda stora beten för att fånga gammelgäddan. Detta kan Christian Bernow från Trollhättan skriva under på. Han och några vänner bottenmetade i Slumpån när det plötsligt började plaska i vassen.
– Efter en stund kunde jag inte hålla mig, så jag slängde ut min 12 grams gul-gröna spinnare på måfå precis bredvid vassen, säger Christian.
Efter några vevtag blev det tvärstopp. Han försökte få loss det förmodade bottennappet genom att gå i sidled och lirka loss betet. Då gjorde gäddan en explosiv rusning och Christian hade ingenting emot att byta bottennapp mot 100-klubbare.
– Dagen var räddad, säger han i sin anmälan till 100-klubben
Här hittar du information om 100-klubben.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
5 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Så här såg det ut efter att Fortum stängt av vattnet i Väljeån. Foto: Privat
Fortum polisanmäls efter nolltappning i öringvatten

I somras fick människor vid Väljeån i Hälsingland rusa ut för att rädda sprattlande fisk, efter att vattnet plötsligt försvunnit på en sträcka av 2 kilometer. Nu har Länsstyrelsen i Gävleborg polisanmält Fortum för misstanke om brott mot miljöbalken.

Det var i juni 2020 som händelsen i Väljeån utspelade sig, där den lokala fiskevårdsföreningen befarar att flera årskullar av både harr och öring slogs ut. Det har gjorts stora insatser för fiskevården i det aktuella vattnet, och enligt vattendomen från 1950 ska minst en kubikmeter vatten per sekund alltid ska släppas.

Fortum erkände att en dammlucka stängts av misstag, men Länsstyrelsen i Gävleborg väljer ändå att polisanmäla bolaget för brott mot miljöbalken. Torrläggningen ska enligt länsstyrelsens bedömning medfört en påtaglig risk för skador på fisk och andra vattenlevande organismer.

– Bryter man mot en vattendom måste vi anmäla det så får miljöåklagaren göra en utredning på det här, säger Gustav Hartzell, handläggare på länsstyrelsens enhet för vattenverksamhet och fiske, till Hela Hälsingland.

Du kanske även gillar detta