Börja fiska abborreBörja fiska abborre

Börja fiska abborre

Abborrfiske är för många synonymt med sommarfiske på bryggan med metspö och mask. Men modernt abborrfiske är så mycket mer. Just abborrfisket har utvecklats enormt de senaste åren. I mångt och mycket så har det moderna abborrfisket till stor del influerats av amerikanskt bassfiske. Fiske med Texas- och Carolina-tackel är numera en standardmetod till abborre, och det samma gäller drop shot-fiske. Ned-fiske är också en effektiv metod som används av fler och fler abborrfiskare med bra resultat. Men vi ska inte glömma bort det traditionella jiggfisket, mete med mask eller betesfisk samt det effektiva spinnfisket med små wobblers och spinnare. Fiskemetoder som har en given plats i den spännande jakten på abborren.

Starta med haspel

Det självklara valet av rulle vid abborrfiske är en haspelrulle. Den är enkel att hantera och passar utmärkt till lätta betesvikter. Dessutom får du mycket för pengarna när du köper en haspelrulle. Välj storlek 1000-2500, exakt storlek handlar mer om personligt tycke än själva fisket. Vissa föredrar en så liten rulle som möjligt, medan andra tycker en större storlek och tyngd är lättare att hantera samt ger mer balans.

Till finessfiske (finlir) är 0,08-0,12 mm flätlina en lämplig dimension medan jiggfiske och fiske med wobblers/spinnare kräver en lite tjockare lina, ex 0,10-0,14 mm. Du kan såklart fiska med grövre lina men då kommer presentationen av betet försämras eftersom det vanligtvis handlar om lätta beten.

På senare år har multirullen även blivit populär till lättare abborrfiske. Framför allt de förbättrade bromssystemen har gjort att man nu kastar långt (och relativt enkelt) med lätta och vindkänsliga beten, vilket tidigare varit haspelrullens adelsmärke. Men som förstarulle är haspelrullen ett bättre val.

Vilket spö ska jag välja?

Det finns en mångfald med abborrspön som är specialiserade på en viss fisketeknik. Men som förstaspö är ett 7-8 fots spö med toppaktion ett utmärkt val. Kastvikten bör vara någonstans mellan 7 och 21 gram. Är det tal om abborrfiske med tyngre jiggar eller sänken, kanske uppemot 30 gram, kan man gå upp något i kastvikt. Det viktiga är att spöet är lätt och med bra balans med rullen på plats, samt har en toppig aktion för snabb krokning. Förutom spö, rulle och lina finns det flera prylar som bör ingå i abborrfiskarens utrustning.

Bästa betet

Vilket bete ska jag välja? Ja, det beror ju såklart på fiskemetoden. Som start är jiggar med jiggkrok ett bra val. Köp ett tiotal jiggar i olika färger och storlekar samt jiggkrokar. Sedan är ett par spinnare och några små wobbler inte helt fel. Vi rekommenderar också att du testar chatterbaits och blade baits – grymt effektiva beten när vattnet är lite varmare. Vill man testa det moderna finessfisket rekommenderar vi att du läser vår guide Abborre – finessfiske. Fångstgivande fisketekniker som en nybörjare kanske inte ska starta sitt abborrfiske med, men som är ett utmärkt komplement i fiskearsenalen när man väl blivit lite varm i kläderna. Förutom själva spöet och rullen finns det såklart prylar som man inte kan vara utan. Verktyg såsom sax, tänger och krokbryne ska alltid finnas med i fiskeväskan. Sedan bör man också införskaffa en håv, så man klarar av att landa drömabborren när den väl nappar eller gäddan som råkat bita över jiggen. Våg, måttband och kamera (mobil) är också bra att ha, särskilt om man avser att släppa tillbaka fångsten och vill få den dokumenterad. Sen är det bara att ge dig upp på abborrjakt!

Läs våra andra guider om abborrfisket nedan för olika fisketekniker nu när du vet vilka prylar som behövs.