Börja fiska abborre

Abborrfiske är för många synonymt med sommarfiske på bryggan med metspö och mask. Men modernt abborrfiske är så mycket mer. Just abborrfisket har utvecklats enormt de senaste åren. I mångt och mycket så har det moderna abborrfisket till stor del influerats av amerikanskt bassfiske. Fiske med Texas- och Carolina-tackel är numera en standardmetod till abborre, och det samma gäller drop shot-fiske. Ned-fiske är också en effektiv metod som används av fler och fler abborrfiskare med bra resultat. Men vi ska inte glömma bort det traditionella jiggfisket, mete med mask eller betesfisk samt det effektiva spinnfisket med små wobblers och spinnare. Fiskemetoder som har en given plats i den spännande jakten på abborren.

 

Utrustning för abborrfiske 

Det vanligaste valet vid abborrfiske är en haspelutrustning. En haspelutrustning är inte bara mest allround utan den är även enkel att fiska med vilket gör det till ett perfekt val för den nya fiskaren. En haspelrulle i storlek 1000 – 2500, ett spö kring 7 – 8 fot med en kastvikt kring 7 – 21 gram och en flätlina kring 0,12 mm är ett perfekt val för nästan allt abborrfiske. Det finns dock en uppsjö av både rullar, spön och linor anpassade för olika typer av abborrfiske för den som vill specialisera sig på en viss fisketeknik eller metod. Vill man göra det enkelt för sig är det smidigt att köpa ett färdigt kit anpassat för abborre. Då får man garanterat grejer som passar bra ihop.

På senare år har det blivit allt populärare att fiska abborre med små lågprofilsrullar och lätta spinnspön. Om man föredrar en spinn- eller haspelutrustning beror framför allt på personligt tycke. Spinn har dock en fördel då man får lite bättre precision och direktkontakt i sitt fiske. Haspel däremot, är enklare att hantera och ett bättre allroundalternativ. Många abborrfiskare har båda typer av utrustning för att kunna använda vid olika typer av situationer.  

Oavsett om man fiskar med spinn- eller haspelspö är det viktigt att hitta ett spö med relativt toppig aktion som gör att man känner även försiktiga hugg och snabbt kan svara med ett bra mothugg.

Alla prylar som behövs för abborrefiske hittar du HÄR.

 

Bästa betet för abborre

Vilket bete ska jag välja? Ja, detta är den stora frågan i allt fiske. Nyckeln till framgång brukar vara att matcha bete utifrån rådande förutsättningar och även vad man själv tycker är roligt att fiska med. En vanlig jigg med jiggskalle är ett superbra standardval och funkar bra i de flesta lägen. Jiggar är även en billig betestyp så ett bra tips är att köpa ett gäng jiggar i olika form, färg och storlek och även köpa ett jiggskallar i olika vikter. Då är man förberedd för många olika situationer.

Även klassiska spinnare och små typer av wobblers eller vibrationsbeten kan vara väldigt effektiva då de avger mycket vibrationer och ljud. Ofta är det en bra idé att börja med ett sådant bete för att ”söka av” vattnet. När man har hittar var fisken verkar uppehålla sig för dagen kan man byta till jigg och börja fiska av området mer grundligt.

Det moderna abborrefisket erbjuder även flera olika finessmetoder som härstammar från det amerikanska bassfisket. Dessa metoder kräver lite mer förberedelser och ställer visa krav på utrustningen men kan vara ruggigt effektiva. Den som vill lära sig mer kan spana in vår guide där vi tittar närmare på finessfisket.

Ännu fler beten för abborrefisket hittar du HÄR.

 

Tillbehör till abborrfiske

Förutom själva spöet och rullen finns det såklart prylar som man inte kan vara utan. Verktyg såsom sax, tänger och krokbryne ska alltid finnas med i fiskeväskan. Sedan bör man också införskaffa en håv, så man klarar av att landa drömabborren när den väl nappar eller gäddan som råkat bita över jiggen. Våg, måttband och kamera (mobil) är också bra att ha, särskilt om man avser att släppa tillbaka fångsten och vill få den dokumenterad. Sen är det bara att ge dig upp på abborrjakt!

 

Tre tips för abborrefiske

  • Abborren har en sluten simblåsa vilket gör den känslig för förändringar i lufttryck. Försök pricka in fiskedagar där lufttrycket har varit stabilt i några dagar.
  • Abborre går ofta i stim och sägs även vara avundsjuk. Har du fångat en abborre så är chansen stor att det finns fler i närheten.
  • Våga prova olika typer av beten och metoder. Om dina vanliga varianter inte funkar så är det sällan någon idé att nöta vidare. Då kan det vara bättre att byta till något helt nytt bete eller prova en ny metod.