Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige nicander

Under årets tre första månader är det förbjudet att behålla torsk, kolja och bleka. Något man hålla koll på vid havsisfisket.
Havsisfisket har kommit i gång bra och det rapporteras om allt från bläckfiskfångster i Gullmarn till fina sillfångster i Kungsbackafjorden. Vid havsisfiske fångas en och annan torsk och ibland till och med en kolja!  Dessa fiskar ska från och med första januari ovillkorligen återutsättas.
För inte särskilt många år sedan var fjordarna fulla med fisk och isfiske kunde ge storfångster. Det fångades till och med arter som pigghaj, långa och havskatt i vatten som idag endast kan erbjuda fiske efter sill och småvittling. År av överfiske har tagit det fisket ifrån oss. Så får du en kolja, torsk eller till och med en bleka så släpp den med hopp om att den kan vara början på en ny storhetstid för fisket i skärgården.
Anders Nicander

Från och med första januari är torsk, kolja och bleka fredade från fiske. (Foto: Anders Nicander)

Relaterad nyhet från din region
18 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Jodå – flera sportfiskare har hjälpt till att städa upp längs Malmö kanal. Frågan om ett fiskeförbud kommer ändå att tas upp av Malmö stad. Foto: Privat
Malmö kanal: Så många röstade emot fiskeförbud

Ska fisket i Malmö kanal förbjudas? Nej, tycker över 450 människor som röstat emot förslaget. Men frågan kommer ändå att tas upp av Malmö kommun, trots att betydligt färre vill se ett förbud.

Fiskejournalen har tidigare skrivit om konflikterna kring fisket i Malmö kanal, där det vittnats om nedskräpning och allmän misskötsel. Det gick så långt att det skickades in ett medborgarförslag till kommunen, om att fisket skulle förbjudas i kanalen. Nu står det klart att förslaget kommer att tas upp i tekniska nämnden i Malmö stad, eftersom över 100 personer röstat ja till förslaget. De över 450 rösterna som tyckte annorlunda lyckades alltså inte stoppa förslaget från att gå vidare i processen. Beslut väntas under juni månad.

Det ska dock tilläggas att det tagits initiativ bland sportfiskare för att städa upp vid kanalen, vilket vi skrivit om i tidigare artiklar.
Här kan du se ett inslag i SVT om konflikten vid Malmö kanal.

Du kanske även gillar detta