" /> 18 700 ton illegalt fångad blåfenad tonfisk | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Mathias Arnham
18 700 ton illegalt fångad blåfenad tonfisk

Den eftertraktade blåfenade tonfisken har blivit så sällsynt och dyr att många anser det illegala fisket vara värt risken eftersom straffen generellt sett är låga. Photo credit: Aziz T. Saltik / Flickr

Världsnaturfonden, WWF, avslöjar nu att stora mängder blåfenad tonfisk sålts via Panama. Den hisnande mängden av 18700 ton är dock bara toppen på ett isberg, menar man på WWF.
Det här är den första studien någonsin som genomförts när det gäller illegal hantering av tonfisk. Efter genomgång av officiella handelsdokument samt tullens databaser, har man fått fram bevis och kunnat göra sig en uppfattning om mängden. De volymer som WWF har funnit i dessa register, har inte rapporterats till den internationella organisation som förvaltar fisket, ICCAT. Därmed kan man konstatera att de fångats illegalt.

– Äntligen har vi lyckats få bevis för den olagliga verksamheten som har påtalats under många år, säger Inger Näslund, expert marina frågor och fiske på WWF.
Förutom Panama har Spanien, Marocko, Italien, Tunisien, Turkiet och Japan drivit den illegala handeln.

Maria Ålander

 

Relaterad nyhet från din region
13 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Lucas Lövgren åkte tillbaka till platsen där han tidigare förlorat en stor fisk, och det lönade sig. Foto: Privat
Rödingbjässe från norr – Lucas fick sin revansch

Snacka om att sätta ned foten. Knappt har pimpelsäsongen börjat innan en av årets häftigaste fiskar har fångats, vågar vi påstå. Det var Lucas Lövgren i Kiruna som fick sitt livs fjällröding under den senaste turen – på samma plats där han tidigare tappat en bjässe.

Drömfisken fick simma tillbaka efter vägning.

Det har varit rejält kallt i landets nordligaste delar den senaste veckan, men Lucas Lövgrens fina röding hjälper månne till att höja temperaturen hos dem som tvekar inför att ge sig ut på fiskevattnen.
Måtten på bjässen var imponerande 5 996 gram och 82 centimeter. En sån där fisk som de flesta bara får se på bild i fisketidningar eller i sina drömmar.

Vi ber Lucas berätta om det lyckade fiskafänget:

– Att få inleda året med en sådan drömfisk känns magiskt. Ofta brukar jag se mina jullov som en tid då jag kan fara ut och fiska på vatten som jag tror kan hålla grov fisk. Det blir även en hel del mil på skotern i samband med det, berättar Lucas för Fiskejournalen.

Han fortsätter:
– Ändå sedan förra året då jag tappat en stor röding har jag velat åka tillbaka till den platsen och lägga timmarna. Jag väntade in snön 2021 och gjorde då den första fjällresan – som alltså gick rätt bra. Fisken bjöd på en 35 minuters kamp, därefter några bilder innan den fick gå hem igen.

Frågan är då hur han ska kunna toppa denna fisk i framtiden?
– Målet att få en större röding känns just nu svårt att överträffa. Ett av mina nästa mål inför sommarfisket blir att försöka slå mitt personbästa på öring, hälsar en nöjd fångstman.
Fiskejournalen tackar för storyn och gratulerar Lucas till en magisk fisk.

Du kanske även gillar detta