" /> 18-kilosgädda på karpmete! | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

3 år sedan Sverige Hans Hällman
Jack och hans gädda på 18,2 kilo. Snacka om läcker bonusfisk! Foto: Jack Sharlotte / Angling Times
18-kilosgädda på karpmete!

Nog hade Jack Sharlotte siktet inställt på stor och stark fisk när han nyligen riggade upp sina karpspön i det engelska vattnet Pasture Wood Fishery. Men han var knappast förberedd på att rullen nästan skulle tömmas av en brutal rusning. Till slut kom fisken in mot land och Jack trodde knappt sina ögon när karphåven fylldes av en monstergädda på över 18 kilo!

Det mäktiga hugget kom efter att Jack bytt färg på zig-riggens foam och trätt lite konstgjord majs över krokspetsen. Tydligen föll det gäddan i smaken för kort därefter började indikatorn att pipa.

”Spötoppen slog kraftigt mot höger och tömde nästan rullen på lina”

– Spötoppen slog kraftigt mot höger och tömde nästan rullen på lina. Jag sprang fram och tog tag om spöt och fisken stack av till höger. Plötsligt kom den rakt mot mig i hög fart och simmade ända fram till mina fötter. Det var då jag fick den första skymten av monstret, berättar han för Angling Times.

När fisken låg på avkrokningsmattan lossades den lilla kroken från den yttersta delen av underläppen. Jack blev därefter chockad när den mäktiga fångsten vägdes till 40 pounds och tre ounces – alltså drygt 18,2 kilo.

Vilken drömgädda!

Läs mer på Angling Times här.

Se fler bilder på Jacks Instagram här.

Hans Hällman

Relaterad nyhet från din region
36 minuter sedan Sverige Anders Lundin
Skarvbeståndet i Västra Götaland får reduceras genom skyddsjakt. Foto: Gettyimages
Fördubbling av antalet skarvbon – nu blir det jakt

Både Sportfiskarna och andra aktörer har slagit larm om skarvens tilltagande utbredning längs Västra Götalands kust. Nu kan det hela formuleras i siffror, där inventeringar visar att det skett en fördubbling av antalet skarvbon mellan 2012 och 2020.

Det är Sportfiskarna som basunerar ut resultaten från inventeringen, som SLU gjort tillsammans med erfarna ornitologer och ett flygföretag. Resultatet visar att antalet kolonier vuxit från 14 till 21, och att antalet bon vuxit från 3 000 till 6 000.
– Det kanske mest oroväckande är den stora spridningen av mellanskarv till vattendrag och inlandsvatten. Som ett av många exempel har Kungsbacka Sportfiskeklubb noterat upp till 20 jagande skarvar i Kungsbackaån och även mindre skarvgrupper som nu jagar i deras klubbsjöar flera mil inåt landet. Det är områden där vi aldrig dokumenterat skarv innan, säger Sportfiskarnas regionchef Markus Lundgren på deras hemsida.

De välkomnar också ett färskt beslut om att det nu ska tillåtas skyddsjakt på 3 000 skarvar i Västra Götalands kustvatten och kustmynnande vattendrag.
Det är Sportfiskarna själva som tillsammans med Svenska Jägareförbundet och Sveriges Fiskares Producentorganisation beviljats tillstånd för skyddsjakt på skarv.

Jakten i vattendrag motiveras i beslutet med att utvandrande laxfisksmolt behöver skyddas. Tillståndet gäller till och med den 15 februari 2024 och innebär att maximalt 3 000 skarvar får fällas.
Här kan du läsa mer.

Du kanske även gillar detta