Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Fiskejournalen
20-kilos vid Bornholm

Den tragiska sjöolyckan vid Simrishamn har, förståeligt nog, lagt sordin på förhandssnacket inför stundande trollingtävlingar. En 20-kilos lax vid Bornholm kunde inte ändra på den saken.
Nästa vecka, den 27-30 april, är det dags för Bornholm Trolling Master och tävlingsledningen noterade förstås med glädje att det fångades en 20-kilos lax vid Bakkerne i slutet av förra veckan. Det var ”exilbornholmaren” Michael Thiesen som fick en lax på 122 centimeter och 20 kilo. Han fiskade tillsammans med sin kusin och hade inte haft dragen i sjön mer än en kvart när den stora högg. Det är flera år sedan det fångades en lax av den här kalibern vid Bornholm. Fjolårets vinnarlax i Trolling Master vägde 17 kilo.
Sedan stortävlingen på Bornholm är avklarad hinner trollingfiskarna hämta andan ett par veckor innan det är dags för Simristräffen den 14-15 maj och därefter Laxfestivalen i Karlshamn den 19-21 maj.
Svenne Andersson

TV2 Bornholm, som är med och arrangerar Trolling Master, kunde med gläjde presentera 20-kiloslaxen.

Relaterad nyhet från din region
8 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta