2014 fixar Sportfiskarna fiske i skolan

Projektet KlassDraget sponsras med fiskeutrustningar av branschorganisationen SPOFA Spöfiske. (Foto: Jonas Jörneberg)

Projektet KlassDraget sponsras med fiskeutrustningar av branschorganisationen SPOFA Spöfiske. (Foto: Jonas Jörneberg)

Skolan är i kris och de konkreta naturkunskaperna minskar då barn tillbringar allt mer tid stillasittande framför digitala medier. Då storsatsar Sportfiskarna på att arrangera kostnadsfritt fiske och friluftsliv för minst 7500 skolbarn. Projektet KlassDraget innebär möjligheter att prova på en spännande, naturnära och lärorik aktivitet på skoltid: fiske!
– Mer friluftsliv för barn och ungdomar ger stora vinster i form av ökad folkhälsa och mer konkret kunskap om naturen. Sedan 2007 har vi med relativt små medel tagit ut mer än 50 000 skolbarn på fiske och friluftsliv i KlassDraget, vi är mycket glada över att i år få möjlighet att storsatsa ytterligare, kommenterar Stefan Nyström, Sportfiskarnas generalsekreterare.

Dags att aktivera Sverige
!
KlassDraget är Sportfiskarnas mest framgångsrika ungdomsprojekt som i olika omfattning pågått sedan 2007. I går presenterade paraplyorganisationen Svenskt Friluftsliv sin årliga fördelning av medel till friluftslivets olika medlemsorganisationer. Sportfiskarnas nysatsning på KlassDraget får 1210000 kronor vilket möjliggör fiske för omkring 7500 skolbarn under året. Ett uttalat mål för Svenskt Friluftsliv och dess medlemsorganisationer är att öka statsanslaget till friluftslivet för att i ännu högre grad kunna aktivera Sverige.
– Vi är kostnadseffektiva i vår väldigt omfattande ungdomsverksamhet, främst beroende på att våra lokalföreningar utför ett mycket stort ideellt arbete. Men hade friluftslivet anslag dubblerats kunde vi och övriga organisationer åstadkomma långt mer, påpekar Jesper Taube, chef främjande på Sportfiskarna.

Fiske ökar kunskaperna om natur och miljö

Sportfiskarnas föreningar utför fiskeaktiviteterna i KlassDraget i samarbete med lokala skolor. Aktiviteten som är kostnadsfri för skolorna är en mycket konkret lektion i naturkunskap, där man även lär sig om allemansrätt och fiskeekologi. För många deltagande elever blir fisket även deras första möte med svensk natur och vattenmiljö. En tidigare undersökning av deltagande elever i KlassDraget visade att barn som fiskar på fritiden eller är intresserade av friluftsliv, har större kunskaper om natur och miljö.
– Den som har hållit i en mört eller abborre eller håvat vatteninsekter har självklart bättre möjlighet att känna igen arterna eller att förstå biologiska sammanhang och vikten av att skydda vattenmiljön. Genom KlassDraget erbjuder vi en fantastisk möjlighet att fiska på skoltid både på is och på öppet vatten. Det är även ett materiellt stöd till skolorna i form av fiskeutrustningar, läromedel och våra ideella eldsjälars unika kunskap om fiske och vattenmiljö, berättar Hans Lindqwist, ungdomsansvarig på Sportfiskarna.
Projektet KlassDraget sponsras med fiskeutrustningar av branschorganisationen SPOFA Spöfiske.
www.sportfiskarna.se

Annons
AKTUELLT

Squirmy: flugan som är både älskad och hatad

Den liknar mest en bit skräp och lär aldrig pryda någon tavla ihop med klassiska laxstreamers. Men fisk fångar den! Squirmy tar flugvärlden med storm och trots många skeptiska blickar har den nog kommit för att stanna.

Historiska drömhugg från djupet

Blåkveite, uer och lubb i all ära, men när Team Rolex summerar sin lyckade satsning i Eggakantens brådjup är det en rekordstor långstjärt och en svindlande havskatt som utmärker sig. Den sistnämnda tvingade ner vågen till 25,2 kilo – 8 kilo över gällande världsrekord!

Den moderna ekolodskolan

Alla sportfiskare drömmer om vad som finns under vattenytan. Med Garmins Chirp-teknik kan du se hur grunden verkligen ser ut och var vegetationen växer. Du kan även se fiskarna och bedöma deras storlek. Här berättar vi hur den nya moderna tekniken fungerar!

Gunnar Westrin får Smedmanpriset

Publicisten, flugfiskeprofilen och författaren Gunnar Westrin tilldelas Smedmanpriset 2018. Den ärofyllda utmärkelsen får han bland annat för sitt stora engagemang och personliga författarskap.

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...