SSAB i Oxelösund har som första industriföretag beslutat att delfinansiera en av Sportfiskarnas gäddfabriker. " /> Företag sponsrar gäddfabrik | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Maria Ålander
Sportfiskarnas gäddfabriker är ett exempel på effektivt och konkret miljöarbete.
Företag sponsrar gäddfabrik

SSAB i Oxelösund har som första industriföretag beslutat att delfinansiera en av Sportfiskarnas gäddfabriker.
Efter att Sportfiskarna i våras besökt SSAB i Oxelösund och föreläst om gäddfiske och gäddfabriker, väcktes idén om att företaget skulle kunna bidra med finansiering. Våtmarken som ska restaureras, ligger nära Oxelösund och förutom att SSAB vill bidra till en friskare kustmiljö i närområdet, så är många av de över 1 200 anställda intresserade av sportfiske.

Över 1200 SSAB-anställda är intresserade av sportfiske

Projektet är tänkt att bland annat återskapa 30 hektar öppna våtmarksytor för fåglar och kustvandrande fisk. Denna åtgärd beräknas också i framtiden årligen hindra över 1,2 ton kväve och 30 kg fosfor att nå Östersjön.
LÄs hela artikeln hos Sportfiskarna.

Relaterad nyhet från din region
9 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Så här såg det ut efter att Fortum stängt av vattnet i Väljeån. Foto: Privat
Fortum polisanmäls efter nolltappning i öringvatten

I somras fick människor vid Väljeån i Hälsingland rusa ut för att rädda sprattlande fisk, efter att vattnet plötsligt försvunnit på en sträcka av 2 kilometer. Nu har Länsstyrelsen i Gävleborg polisanmält Fortum för misstanke om brott mot miljöbalken.

Det var i juni 2020 som händelsen i Väljeån utspelade sig, där den lokala fiskevårdsföreningen befarar att flera årskullar av både harr och öring slogs ut. Det har gjorts stora insatser för fiskevården i det aktuella vattnet, och enligt vattendomen från 1950 ska minst en kubikmeter vatten per sekund alltid ska släppas.

Fortum erkände att en dammlucka stängts av misstag, men Länsstyrelsen i Gävleborg väljer ändå att polisanmäla bolaget för brott mot miljöbalken. Torrläggningen ska enligt länsstyrelsens bedömning medfört en påtaglig risk för skador på fisk och andra vattenlevande organismer.

– Bryter man mot en vattendom måste vi anmäla det så får miljöåklagaren göra en utredning på det här, säger Gustav Hartzell, handläggare på länsstyrelsens enhet för vattenverksamhet och fiske, till Hela Hälsingland.

Du kanske även gillar detta