Under det senaste året har det kommit in observationer om sårig och skadad fisk i Hanöbukten. I höst startar en stor undersökning. " /> Hanöbukten undersöks noggrant | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Maria Ålander
Hanöbukten sträcker sig längs Skånes och Blekinges kust. Nu kommer den blir noga undersökt under hösten. Bilden är från Furuboda. Foto: Guillaume Baviere/flickr.com/CC
Hanöbukten undersöks noggrant

Under det senaste året har det kommit in observationer om sårig och skadad fisk i Hanöbukten. I höst startar en stor undersökning.
I och med att fiskare och allmänhet sett såriga fiskar, gick HaV under våren ut och bad alla som vistas i Hanöbukten om hjälp att observera och rapportera avvikelser via Havs hemsida. Nu har man tagit beslut om att göra en ordentlig undersökning och ett provfiske.
Jens Olsson är projektledare för provfisket:
– Det här är den mest omfattande undersökningen som gjorts av området. Vi kommer att fiska på flera ställen och filma havsbotten för att se om vi hittar en koppling mellan fiskhälsa och dålig havsmiljö, säger Jens Olsson från Sveriges Lantbruksuniversitet.

Hävdar att problemen är borta
Men Lennart Arvidsson, ordförande för fiskarna i Nogersund, menar att problemen vid Hanöbukten är borta.
– Det har funnits en problematik men alla fiskare som jag har pratat med upplever att området är helt bra nu, säger Lennart Arvidsson.
Men Jens Olsson menar ändå att det är viktigt att provfisket genomförs.
– Om det nu har blivit bättre är det ändå viktigt att vi gör det här. Det saknas undersökningar i Hanöbukten överlag, säger Jens Olsson.
Provfisket kommer att inledas i oktober i år. Lyssna på inslaget i Sveriges Radio P4 Blekinge

 

Relaterad nyhet från din region
7 timmar sedan Sverige Anders Holm
Nu finns nummer 4 av Fiskejournalen i butik.
Nytt nummer ute nu!

Nu när vårkänslorna börjar bubbla ställs ett nytt nummer av Fiskejournalen upp i butikshyllorna, nämligen nummer 4. Här är lite av innehållet.

Det börjar bli läge för att sätta sig mot en södervägg med en kopp kaffe – vad passar då inte bättre än ett nytt nummer av Fiskejournalen? Nummer 4 kryddas med extra mycket läsning för den metesugne, eller den som helt enkelt söker nya utmaningar eller suktar efter inspiration. Det utlovas sköna napp, guide över agn, prylnyheter samt gott om tips och idéer. Bland annat ett strandhugg på västkusten efter abborre.

Filmen Gäddfeber har blivit en klassiker som gjorde jerkbaitfisket stekhett. Nu hänger Niklas Örtengren med en av huvudrollsinnehavarna samt en annan gäddexpert ut på sjön för att se om metoden fortfarande håller måttet.

I gör-det-själv-anda får vi del 1 av en guide som visar hur man gjuter egna jiggar, samt hur man enkelt knyter stinger på egen hand.

Flugfiskenestorn Johan Klingberg berättar om världens bästa nymf – och ja, vilken är det? Havsöringsfisket längs Höga Kusten sätts också under lupp, en region som ofta hamnar i skuggan av andra klassiska områden. Ett långt stenkast därifrån finns Luleälven och Markus Teilus följer med fiskeguiden Robert Westin när han släpar beten efter botten i älven.

De sista isarna i norr bjuder på ett njutbart fiske med vårsol och huggvillig röding. Vi tar tillfället i akt och följer med när fjällen är som lugnast. Utöver detta får du i vanlig ordning de senaste sportfiskenyheterna, spännande fiskevibbar varvat med roliga fiskehistorier. Du hittar tidningen i en butik nära dig. Är du osäker på var du hittar din närmaste återförsäljare som säljer Fiskejournalen kan du söka här.

Du kanske även gillar detta