Just nu:
Annons

Nyheter

5 år sedan Sverige Maria Ålander
Dennis Strandbergs fina harr var den tredje största som rapporterats in.
3 STÖRSTA HARRARNA

Ett enda vatten står för hälften av de största inrapporterade harrar som fångades under 2014. Vattnet är Västra Abborrvikarna i Jämtland.
Trots att det kom det upp några fina fiskar, var 2014 ett medelmåttigt harrår. Det är blandad kompott när det gäller fiskemetoder, så på harr verkar metoderna vara tämligen likartade i effektivitet om man ska fånga storharr. Intressant är att av de tio största harrarna, kom hälften från Västra Abborrvikarna.
Den allra största harren på 1925 gram, fångades på torrfluga, en Vulgata dun, i Gukkiträsket, Västerbotten. Fångstmannen var Emil Eriksson från Sorsele.
Nummer två på Fiskejournalens lista är Christer Janssons harr på 1860 gram. Den togs i Västra Abborrvikarna på flugfiske. Christer Jansson kommer från Kil i Värmland.
Trean är tagen på en shadjig av Dennis Strandberg från Sörumsand. Den vägde 1790 gram och även denna fisk togs i Västra Abborrvikarna.
Vill du läsa mer om 2014 års stora fiskar och ställena där de fångats gör du det i Fiskejournalens ”Fiskeåret”. I numret 1-2, som ligger ute i butik nu, redovisas havsöring, lax, röding, öring och harr. I nummer 3 står gädda, abborre, gös på tur.

Maria Ålander

Relaterad nyhet från din region
42 minuter sedan Sverige Anders Lundin
Vilken inställning har du till fiskar som kan ha förhöjda halter av dioxiner? Foto: Victor Serban
Feta vildfångade matfiskar – tyck till om dem!

Ett vedertaget budskap är att fisk är nyttigt. Men att om du äter för mycket av vissa fiskar så kan det ha negativa hälsoeffekter. Vildfångad fet fisk från Östersjön, Vänern och Vättern kan exempelvis innehålla förhöjda halter av dioxiner.

SVA, Statens Veterinärmedicinska Anstalt, ber nu fiskare och övrig allmänhet om hjälp att kartlägga svenskarnas inställning till matfisk, närmare bestämt hur våra matvanor påverkas av rapporter om dioxinhalter i vildfångad fet fisk.
”Att äta för mycket av denna fisk kan ha negativa hälsoeffekter. Vid de aktuella nivåerna är risken framförallt störningar på reproduktiv hälsa medan ännu högre nivåer också kan orsaka cancer, hormonstörningar och skador på nervsystem och immunförsvar”, skriver SVA på sin hemsida.

De konstaterar också att många ändå väljer att äta just dessa fiskar, utifrån andra faktorer som smak, kvalitet, pris och bevarande av den lokala kulturen.
SVA uppmanar nu frivilliga att svara på en enkät i detta ämne, som du hittar här!

Du kanske även gillar detta