50 000 kronor för att restaurera Oreälven

Oreälven och dess invånare har fått 50 000 kronor.

Oreälven och dess invånare har fått 50 000 kronor.

Efter att Fortum fått nej i den infekterade striden om dammresterna vid Stackmora i Oreälven i Dalarna uppstod nätverket Oreälvens Vänner. Deras mål är att samla in pengar för att fortsätta att restaurera Oreälven.
De flesta minns nog Fortums fåfänga försök att lagligförklara dammresterna vid Stackmora i Oreälven. Dammen försvann vid två tillfällen på grund av misskötsel och tjänade ingen funktion. Fortum ville få resterna lagligförklarade i miljödomstolen, men efter ett utslag i mark- och miljööverdomstolen för några år sedan stod det nu klart att resterna senast i år ska vara utrivna och platsen återställd.
I svallvågorna efter dessa dramatiska turer i domstolarna har nu Oreälvens Vänner uppstått. Det är i grunden tre lokala företag som startat en insamling för att hjälpa till med restaureringen av älven. Fredag 21 februari lämnades 50 000 kronor över till kommunalrådet Marie Olsson. Oreälvens Vänner kan ni träffa på Facebook (https://www.facebook.com/orealven?fref=ts) och på Älvräddarnas hemsida kan ni läsa ett pressmeddelande från gruppen kring överlämnandet av insamlade medel till kommunalrådet.
– Det är oerhört roligt att det nu startats en insamling av pengar för restaurering av Oreälven, säger Christer Borg, Älvräddarna. Samtidigt blir jag bekymrad över Orsa Besparingsskogs allmänna inställning till miljö och vattenkraft. De verkar tro att bara det faktum att man bott på en plats i ett antal generationer ger rättigheter som står över både nationell lagstiftning och EU-rätt.
Orsa Besparingsskog, som tidigare köpte minst tre olagliga kraftverk av Fortum, är en grupp som är emot denna restaurering. De ser ett återställande och en restaurering av älven som ett hinder för fortsatt vattenkraftsutbyggnad.
Läs tidigare notiser om vattenkraft.

Vill du också att vattenkraften ska anpassa sin verksamhet till moderna miljökrav?

Tillsammans med Sveriges Sportfiske- och Fiskevårdsförbund, Älvräddarnas Samorganisation, Världsnaturfonden WWF, Östersjölaxälvar i samverkan och Naturskyddsföreningen, har Fiskejournalen under lång tid kämpat för att vattenkraften ska börja ta miljöhänsyn. Nu kan det bli verklighet. I oktober presenterade regeringen en revolutionerande utredning: ”Vattenverksamhetsutredningen”. Utredningen föreslår skärpta miljökrav för vattenkraftsindustrin, med målet att återfå den biologiska mångfalden i våra utbyggda vattendrag.
Därför ber vi nu dig att – tillsammans med oss och miljöorganisationerna – hjälpa till att uppmuntra våra beslutsfattare till att lagstifta för fria vandringsvägar och ekologisk hänsyn inom vattenkraften.
Skicka ett brev från vår sida Engagera Dig.

Annons
AKTUELLT

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Tidernas 3 bästa gösbeten

Fiskejournalen har gjort statistik på 40 000 fångster från Sportfiskarnas storfiskregister och vårt eget Recordfiskregister. Här nedan följer de tre beten som fångat flest gösar i våra register. Här följer tidernas tre bästa gösbeten:   Klicka på bildspelet här nedan för att se resultatet:

Fin film om gäddfabriker

Är du nyfiken på hur en gäddfabrik fungerar? Kika i så fall på Linus Gradins kortfilm som förklarar just detta. Sportfiskarnas gäddexperten Olof Engstedt medverkar och berättar om ett lyckat projekt i Blekingevattnet Vambåsa.

Makrillen är här – så tar du den!

En av våra mest älskade fiskar har nu återkommit till vår saltstänkta kust. En makrill på kroken glädjer alla och får man fler på en gång går pulsen lätt i taket. Här kommer en rad tips på hur du fångar det grönsvarta guldet under den tidiga säsongen!

Östersjöflundran – unik art i Östersjön

Östersjöns skrubbskäddor är genetisk isolerade från varandra och tillhör två olika arter. Upptäckten gjordes i fjol och nu har forskarna beslutat att den art som endast lever i Östersjön ska heta Östersjöflundra, Platichthys solemdali.

Tidernas 3 bästa gäddbeten

Genom att gräva bland 40 000 storfångster i Recordfiskregistret och Storfiskregistret har Fiskejournalen tagit fram de tre beten som fångat flest storgäddor, alltså gäddor över 7,5 kilo. Om du vill ha en storgädda, är det vobbler som gäller, enligt statistiken. På tredje plats finner vi en klassiker, nämligen Hi-Lo från ABU. Men det var stor

Fiskare varnas för flygande bläckfisk

Exotiska flygbläckfiskar har dykt upp längs den svenska västkusten. Den ovanliga gästen kan flyga uppemot 20 meter så fiskare bör se upp, menar Kennet Lundin på Naturhistoriska museet.

Jätterymning av lax i Chile

Stormbyar ledde till att drygt 900 000 laxar nyligen rymde från en laxodling i södra Chile. Omkring 250 000 rymlingar har hittills fångats in. Fisken är inte lämplig som föda och eftersom den inte förekommer naturligt i området är oron stor för ekologiska problem.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...