Oreälven och dess invånare har fått 50 000 kronor. Oreälven och dess invånare har fått 50 000 kronor.[/caption] " /> 50 000 kronor för att restaurera Oreälven | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

7 år sedan Sverige Morgan Fihn
50 000 kronor för att restaurera Oreälven
Oreälven och dess invånare har fått 50 000 kronor.

Oreälven och dess invånare har fått 50 000 kronor.

Efter att Fortum fått nej i den infekterade striden om dammresterna vid Stackmora i Oreälven i Dalarna uppstod nätverket Oreälvens Vänner. Deras mål är att samla in pengar för att fortsätta att restaurera Oreälven.
De flesta minns nog Fortums fåfänga försök att lagligförklara dammresterna vid Stackmora i Oreälven. Dammen försvann vid två tillfällen på grund av misskötsel och tjänade ingen funktion. Fortum ville få resterna lagligförklarade i miljödomstolen, men efter ett utslag i mark- och miljööverdomstolen för några år sedan stod det nu klart att resterna senast i år ska vara utrivna och platsen återställd.
I svallvågorna efter dessa dramatiska turer i domstolarna har nu Oreälvens Vänner uppstått. Det är i grunden tre lokala företag som startat en insamling för att hjälpa till med restaureringen av älven. Fredag 21 februari lämnades 50 000 kronor över till kommunalrådet Marie Olsson. Oreälvens Vänner kan ni träffa på Facebook (https://www.facebook.com/orealven?fref=ts) och på Älvräddarnas hemsida kan ni läsa ett pressmeddelande från gruppen kring överlämnandet av insamlade medel till kommunalrådet.

– Det är oerhört roligt att det nu startats en insamling av pengar för restaurering av Oreälven, säger Christer Borg, Älvräddarna. Samtidigt blir jag bekymrad över Orsa Besparingsskogs allmänna inställning till miljö och vattenkraft. De verkar tro att bara det faktum att man bott på en plats i ett antal generationer ger rättigheter som står över både nationell lagstiftning och EU-rätt.
Orsa Besparingsskog, som tidigare köpte minst tre olagliga kraftverk av Fortum, är en grupp som är emot denna restaurering. De ser ett återställande och en restaurering av älven som ett hinder för fortsatt vattenkraftsutbyggnad.
Läs tidigare notiser om vattenkraft.

Vill du också att vattenkraften ska anpassa sin verksamhet till moderna miljökrav?

Tillsammans med Sveriges Sportfiske- och Fiskevårdsförbund, Älvräddarnas Samorganisation, Världsnaturfonden WWF, Östersjölaxälvar i samverkan och Naturskyddsföreningen, har Fiskejournalen under lång tid kämpat för att vattenkraften ska börja ta miljöhänsyn. Nu kan det bli verklighet. I oktober presenterade regeringen en revolutionerande utredning: ”Vattenverksamhetsutredningen”. Utredningen föreslår skärpta miljökrav för vattenkraftsindustrin, med målet att återfå den biologiska mångfalden i våra utbyggda vattendrag.
Därför ber vi nu dig att – tillsammans med oss och miljöorganisationerna – hjälpa till att uppmuntra våra beslutsfattare till att lagstifta för fria vandringsvägar och ekologisk hänsyn inom vattenkraften.
Skicka ett brev från vår sida Engagera Dig.

Relaterad nyhet från din region
9 timmar sedan Sverige Anders Lundin
SportfiskeSverige Online 2021 ska innehålla både livefiske och digital shopping om den blir av.
Freewater kastar loss mot digital sportfiskemässa

Sportfiskemässan blev som bekant inställd med anledning av pandemin – men nu planeras det i stället en digital variant i annan regi. Det är Freewater Pictures som hoppas ro i land en satsning samma datum 19–21 mars, under namnet SportfiskeSverige Online 2021.

Det är Oskar Stenberg och det övriga gänget i Freewater Pictures som vill samla branschen i digital form, nu när den fysiska mässan inte blir av. Sista spiken är inte inslagen ännu, men förhoppningsvis kan de ge grönt ljus inom kort.
– Vi har arrangerat ett flertal digitala mässor som blivit lyckade, och vi har ett koncept som vi tror kommer fungera i större skala också, berättar Oskar för Fiskejournalen.

De hoppas på ett 50-tal utställare och 30 betesbyggare, och själva basen för sändningen kommer att vara vid en marina där det finns öppet vatten, med livefiske och demonstrationer av både båtar och utrustning. Det kommer att ske under så säkra former som möjligt, och det är därmed inte öppet för allmänheten att komma just dit.
– Vi måste ha höga mål, men vi har testat oss fram med flera olika databaser och system som vi vet fungerar. Det mässor vi haft hittills har gett väldigt bra försäljning för utställarna.

Just nu raggar Freewater Pictures fler utställare och intressenter, och förhoppningen är att även Sportfiskemässan ska haka på så småningom.
–  Jag tror faktiskt att de fysiska mässorna kommer ett ha en parallell digital variant i framtiden. Det är på tiden att sportfisket digitaliseras, och jag hoppas folk känner att vi gör en bra sak för branschen, hälsar Oskar Stenberg.

Du kanske även gillar detta