Vad som kan vara världens största vithaj har fångats på film utanför Mexico. Forskarna tror sig rent av veta att det är en 50 år gammal dam som tidigare är känd som "Deep blue". " /> 6,5 meter vithaj fångad på film | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Fiskejournalen
Att få se en vithaj i öppet hav är en fantastisk upplevelse. I den här historien var det den mänskliga faktorn som bidrog till dramatiken.
6,5 meter vithaj fångad på film

Vad som kan vara världens största vithaj har fångats på film utanför Mexico. Forskarna tror sig rent av veta att det är en 50 år gammal dam som tidigare är känd som ”Deep blue”.

Hajen upptäcktes i närheten av Guadalupe utanför Mexicos kust där en marin forskargrupp höll på att studera de talrika hajarna i området. Gruppens chef Mauricio Hoyos Padilla filmade hajen och lade ut filmen på Facebook där den snabbt blev en viral succé.

Forskarna tror att det rör sig om samma haj som filmades tidigare under sommaren och att det är den haj som kallas för ”Deep Blue”. Troligen är det en hona som är gravid. Hajar simmar in nära land när det är dags att föda ungarna.

Forskargruppen uppskattar hajens ålder till 50 år och längden till 6,5 meter. Det är en bjässe inom arten, men långt ifrån den största haj som simmar i oceanerna. Såväl valhajen som vår egen brugd kan bli betydligt större.

Svenne Andersson

Relaterad nyhet från din region
17 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Hanna Nordstrand med en bjässe från Grycksbo. Foto: Privat
Tusentals vill fiska i Grycksbo – stugor efterlyses

Sportfisket upplever en sällan skådad boom. Ett av områdena som invaderas av gäster från när och fjärran är Grycksbo utanför Falun. Det fattas i själva verket boenden för att kunna ta emot alla gäster.

Det är Grycksbo fiskeklubbs ordförande Hanna Nordström som uppmanar stugägare att höra av sig till dem. Grycksbo fiskeklubbs egen stuga vid Svarttjärn är exempelvis uppbokad varje helg hela säsongen ut.
– Vi vill ju såklart hjälpa dem att kunna vara här och fiska, säger ordförande Hanna Nordstrand till Dalarnas Tidningar.

Hon berättar också att Stensjön och dess närliggande sjöar besöktes av över 15 000 fiskare förra sommaren.
– Det är jätteroligt. Folks sug efter stora fiskar är stort och här i Stensjön finns till exempel grova fiskar som regnbågen och rödingen utplanterade, förklarar Hanna.
För Fiskejournalen berättar också Hanna att klubben satsar på att göra fisket ännu mer tillgängligt.
– Vi bygger ut handikappanpassade platser i våra vatten, tre av dem är redan klara, hälsar hon.

Här på klubbens hemsida hittar ni mer information!

 

Du kanske även gillar detta