Vad som kan vara världens största vithaj har fångats på film utanför Mexico. Forskarna tror sig rent av veta att det är en 50 år gammal dam som tidigare är känd som "Deep blue". " /> 6,5 meter vithaj fångad på film | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

5 år sedan Sverige Fiskejournalen
Att få se en vithaj i öppet hav är en fantastisk upplevelse. I den här historien var det den mänskliga faktorn som bidrog till dramatiken.
6,5 meter vithaj fångad på film

Vad som kan vara världens största vithaj har fångats på film utanför Mexico. Forskarna tror sig rent av veta att det är en 50 år gammal dam som tidigare är känd som ”Deep blue”.

Hajen upptäcktes i närheten av Guadalupe utanför Mexicos kust där en marin forskargrupp höll på att studera de talrika hajarna i området. Gruppens chef Mauricio Hoyos Padilla filmade hajen och lade ut filmen på Facebook där den snabbt blev en viral succé.

Forskarna tror att det rör sig om samma haj som filmades tidigare under sommaren och att det är den haj som kallas för ”Deep Blue”. Troligen är det en hona som är gravid. Hajar simmar in nära land när det är dags att föda ungarna.

Forskargruppen uppskattar hajens ålder till 50 år och längden till 6,5 meter. Det är en bjässe inom arten, men långt ifrån den största haj som simmar i oceanerna. Såväl valhajen som vår egen brugd kan bli betydligt större.

Svenne Andersson

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Vilken inställning har du till fiskar som kan ha förhöjda halter av dioxiner? Foto: Victor Serban
Feta vildfångade matfiskar – tyck till om dem!

Ett vedertaget budskap är att fisk är nyttigt. Men att om du äter för mycket av vissa fiskar så kan det ha negativa hälsoeffekter. Vildfångad fet fisk från Östersjön, Vänern och Vättern kan exempelvis innehålla förhöjda halter av dioxiner.

SVA, Statens Veterinärmedicinska Anstalt, ber nu fiskare och övrig allmänhet om hjälp att kartlägga svenskarnas inställning till matfisk, närmare bestämt hur våra matvanor påverkas av rapporter om dioxinhalter i vildfångad fet fisk.
”Att äta för mycket av denna fisk kan ha negativa hälsoeffekter. Vid de aktuella nivåerna är risken framförallt störningar på reproduktiv hälsa medan ännu högre nivåer också kan orsaka cancer, hormonstörningar och skador på nervsystem och immunförsvar”, skriver SVA på sin hemsida.

De konstaterar också att många ändå väljer att äta just dessa fiskar, utifrån andra faktorer som smak, kvalitet, pris och bevarande av den lokala kulturen.
SVA uppmanar nu frivilliga att svara på en enkät i detta ämne, som du hittar här!

Du kanske även gillar detta