[/caption] " /> Abborrar blir orädda av medicin | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Abborrar blir orädda av medicin

Vårt avloppsvattnet är fullt med kemikalier i en komplex blandning – något som drabbar abborren. (Foto: Nicka Hellenberg)

Läkemedelsrester i våra vatten är ett problem som kan ge biverkningar vi inte riktigt räknat med.
I en färsk studie visar nu ett forskarlag från Umeå universitet att ångestdämpande läkemedel som hamnar i vattendrag, via våra avloppssystem, skapar djärva, asociala fiskar som äter glupskt.
Forskarna mätte upp halterna av ämnet Oxazepam i Fyrisån i Uppsala, samt i abborrar från ån. I akvarier utsatte man sedan abborrar för samma koncentration av medlet och jämförde dem med andra abborrar.
Abborrar är normalt ganska försiktiga av sig, de håller sig helst nära stimmet för att inte bli uppätna av andra fiskar. Men, de som simmat i Oxazepam var betydligt mer djärva.
– De blev mer asociala och mer tuffa. Våghalsigheten gjorde också att de åt snabbare, säger Micael Jonsson, en av forskarna.

I ett akvarium ger det förstås inga större negativa följder för abborrarna, men i naturen kan det oförsiktiga beteendet vara ödesdigert och på sikt påverka artens utbredning och överlevnad, menar forskargruppen.
Forskarna menar också att ett av de största problemen är att vårt avloppsvattnet är fullt med kemikalier i en komplex blandning och dagens reningsverk är inte byggda för att ta hand om dem.
Läs mer här.
Nicka Hellenberg

Relaterad nyhet från din region
13 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Hanna Nordstrand med en bjässe från Grycksbo. Foto: Privat
Tusentals vill fiska i Grycksbo – stugor efterlyses

Sportfisket upplever en sällan skådad boom. Ett av områdena som invaderas av gäster från när och fjärran är Grycksbo utanför Falun. Det fattas i själva verket boenden för att kunna ta emot alla gäster.

Det är Grycksbo fiskeklubbs ordförande Hanna Nordström som uppmanar stugägare att höra av sig till dem. Grycksbo fiskeklubbs egen stuga vid Svarttjärn är exempelvis uppbokad varje helg hela säsongen ut.
– Vi vill ju såklart hjälpa dem att kunna vara här och fiska, säger ordförande Hanna Nordstrand till Dalarnas Tidningar.

Hon berättar också att Stensjön och dess närliggande sjöar besöktes av över 15 000 fiskare förra sommaren.
– Det är jätteroligt. Folks sug efter stora fiskar är stort och här i Stensjön finns till exempel grova fiskar som regnbågen och rödingen utplanterade, förklarar Hanna.
För Fiskejournalen berättar också Hanna att klubben satsar på att göra fisket ännu mer tillgängligt.
– Vi bygger ut handikappanpassade platser i våra vatten, tre av dem är redan klara, hälsar hon.

Här på klubbens hemsida hittar ni mer information!

 

Du kanske även gillar detta