[/caption] " /> Abborrar blir orädda av medicin | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Abborrar blir orädda av medicin

Vårt avloppsvattnet är fullt med kemikalier i en komplex blandning – något som drabbar abborren. (Foto: Nicka Hellenberg)

Läkemedelsrester i våra vatten är ett problem som kan ge biverkningar vi inte riktigt räknat med.
I en färsk studie visar nu ett forskarlag från Umeå universitet att ångestdämpande läkemedel som hamnar i vattendrag, via våra avloppssystem, skapar djärva, asociala fiskar som äter glupskt.
Forskarna mätte upp halterna av ämnet Oxazepam i Fyrisån i Uppsala, samt i abborrar från ån. I akvarier utsatte man sedan abborrar för samma koncentration av medlet och jämförde dem med andra abborrar.
Abborrar är normalt ganska försiktiga av sig, de håller sig helst nära stimmet för att inte bli uppätna av andra fiskar. Men, de som simmat i Oxazepam var betydligt mer djärva.
– De blev mer asociala och mer tuffa. Våghalsigheten gjorde också att de åt snabbare, säger Micael Jonsson, en av forskarna.

I ett akvarium ger det förstås inga större negativa följder för abborrarna, men i naturen kan det oförsiktiga beteendet vara ödesdigert och på sikt påverka artens utbredning och överlevnad, menar forskargruppen.
Forskarna menar också att ett av de största problemen är att vårt avloppsvattnet är fullt med kemikalier i en komplex blandning och dagens reningsverk är inte byggda för att ta hand om dem.
Läs mer här.
Nicka Hellenberg

Relaterad nyhet från din region
5 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Snart kanske denna art återfinns i svenska vatten. Foto: Karolina Wikander/SLU
Sensationella svenska fyndet – långt från stallet

SLU:s personal på fartyget R/V Svea fick ett oväntat men uppskattat besök i sina nät när de genomförde en expedition på Nordsjön. Det handlar om en sjöhäst – som rörde sig långt ifrån sitt hemmastall.

SLU berättar i ett pressmeddelande att de aldrig har fångat någon sjöhäst tidigare. Den aktuella arten, kortnosad sjöhäst, lever vanligtvis i varmare vatten, och detta fynd gjordes i området där Nordsjön möter Skagerak, på danskt vatten.

Snart i svenska vatten?
Enligt SLU hittades den första sjöhästen i danskt vatten på 50 år 2017, men sedan dess har det rapporteras enstaka fynd av sjöhästar då och då. Senast i veckan hittades ett levande exemplar av arten allmän sjöhäst (hippocampus guttulatus) på en strand i Vejers på danska västkusten.

– Det verkar som om sjöhästar blir vanligare här och det lär inte dröja länge innan någon dyker upp också i svenska vatten, säger Peter Rask Møller, docent vid Statens Naturhistoriske Museum vid universitetet i Köpenhamn.

Söhästen som fångades på Svea levde tack och lov, och släpptes tillbaka efter fotografering. Bilderna skickades till en brittisk expert för artbestämning, vilka bekräftat att det rör sig om en honfisk av arten kortnosad sjöhäst (hippocampus hippocampus).

Här kan du läsa mer om fyndet.

Du kanske även gillar detta