Abborrar blir orädda av medicin

Vårt avloppsvattnet är fullt med kemikalier i en komplex blandning – något som drabbar abborren. (Foto: Nicka Hellenberg)

Läkemedelsrester i våra vatten är ett problem som kan ge biverkningar vi inte riktigt räknat med.
I en färsk studie visar nu ett forskarlag från Umeå universitet att ångestdämpande läkemedel som hamnar i vattendrag, via våra avloppssystem, skapar djärva, asociala fiskar som äter glupskt.
Forskarna mätte upp halterna av ämnet Oxazepam i Fyrisån i Uppsala, samt i abborrar från ån. I akvarier utsatte man sedan abborrar för samma koncentration av medlet och jämförde dem med andra abborrar.
Abborrar är normalt ganska försiktiga av sig, de håller sig helst nära stimmet för att inte bli uppätna av andra fiskar. Men, de som simmat i Oxazepam var betydligt mer djärva.
– De blev mer asociala och mer tuffa. Våghalsigheten gjorde också att de åt snabbare, säger Micael Jonsson, en av forskarna.
I ett akvarium ger det förstås inga större negativa följder för abborrarna, men i naturen kan det oförsiktiga beteendet vara ödesdigert och på sikt påverka artens utbredning och överlevnad, menar forskargruppen.
Forskarna menar också att ett av de största problemen är att vårt avloppsvattnet är fullt med kemikalier i en komplex blandning och dagens reningsverk är inte byggda för att ta hand om dem.
Läs mer här.
Nicka Hellenberg

Annons
AKTUELLT

Snart dags för Västerhavsveckan

Fiska, åka båt, paddla kajak och samla in spännande djur från havet är bara några av de aktiviteter som erbjuds under årets Västerhavsvecka. I år firas 10-årsjubileum och fler orter är någonsin medverkar med roliga, spännande och havsnära aktiviteter.

Tonfiskar siktade i Öresund

Igår bjöds färjepassagerare och personal på en mäktig syn under den korta överfarten mellan Helsingborg och Ven. Ytan bröts av ett stim blåfenade tonfiskar som alla var i tungviktsklassen!

Squirmy: flugan som är både älskad och hatad

Den liknar mest en bit skräp och lär aldrig pryda någon tavla ihop med klassiska laxstreamers. Men fisk fångar den! Squirmy tar flugvärlden med storm och trots många skeptiska blickar har den nog kommit för att stanna.

Historiska drömhugg från djupet

Blåkveite, uer och lubb i all ära, men när Team Rolex summerar sin lyckade satsning i Eggakantens brådjup är det en rekordstor långstjärt och en svindlande havskatt som utmärker sig. Den sistnämnda tvingade ner vågen till 25,2 kilo – 8 kilo över gällande världsrekord!

Den moderna ekolodskolan

Alla sportfiskare drömmer om vad som finns under vattenytan. Med Garmins Chirp-teknik kan du se hur grunden verkligen ser ut och var vegetationen växer. Du kan även se fiskarna och bedöma deras storlek. Här berättar vi hur den nya moderna tekniken fungerar!

Gunnar Westrin får Smedmanpriset

Publicisten, flugfiskeprofilen och författaren Gunnar Westrin tilldelas Smedmanpriset 2018. Den ärofyllda utmärkelsen får han bland annat för sitt stora engagemang och personliga författarskap.

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...