Just nu:
Annons

Nyheter

6 månader sedan Sverige Anders Lundin
Jodå – abborrarna är fortfarande hungriga! Foto: Anders Lundin
Abborrfisket glödhett – över 700 deltar i Höstborren

Att fiska på behörigt avstånd från andra är ju vedertaget sedan tidigare – men i år har den modellen varit mer uppskattad än någonsin, inte minst i tävlingssammanhang. Över 700 personer har redan anmält sig till Höstborren.

– Vi har nu slagit alla tidigare rekord i Höstborrens historia och det kommer garanterat att bli över 300 lag, fördelat på över 700 personer, hälsar nöjde tävlingsgeneralen Daniel Lövstedt.

I Höstborren tävlar alla i valfritt vatten, och sedan läggs lagets fem längsta abborrar ihop till en totallängd. 
Sverige är indelat i fem olika geografiska zoner, och de tre främsta lagen i varje zon tar sig till finalen i Västervik 14–15 november. Kvalomgången pågår mellan 12 september och 1 november, och sista anmälningsdag är på söndag 6 september.
– Kul att så många sluter upp i dessa galna tider, konstaterar Daniel Lövstedt.

Här hittar du all information om tävlingen!https://hostborren2020.thebig5.se/contest/info/

Relaterad nyhet från din region
10 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Bäckrödingen har spridit sig i norrländska vatten. Foto: Alex Smith
Håll utkik efter bäckröding, kräftor och invasiva växter

Att det är förbjudet att plantera ut främmande arter i svenska vatten har förhoppningsvis de flesta sportfiskare koll på. Nu kan du hjälpa myndigheterna att rapportera in invasiva företeelser.

Det är Länsstyrelsen i Jämtland som uppmanar sportfiskare och andra naturnjutare att spana efter främmande arter. De har nämligen fått extra medel från Havs- och vattenmyndigheten för att öka ambitionsnivån i arbetet med invasiva arter.

Den mest spridda främmande arten i jämtländska vatten är den nordamerikanska bäckrödingen, som vållar bekymmer för öringen och den övriga naturliga faunan. En annan ökänd främling är signalkräftan, som kan bära på kräftpest utan att dö ut av den, med risk för att den medför att flodkräftan utrotas.

Länsstyrelsen kommer även att börja inventera främmande vattenväxter. Detta har de inte gjort så mycket tidigare, och där finns antagligen ett mörkertal.
Hör gärna av er till dem med tips på förekomster av främmande arter i Jämtlands läns vatten. Mail: anders.rydeborg@lansstyrelsen.se

Du kanske även gillar detta