ABU Garcias fiskevårdsfond går i år till två projekt som ska göra det lättare för fisk att ta sig upp till lekområden. " /> ABU Garcia sponsrar fiskevård | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

4 år sedan Sverige Mathias Arnham
Fördelningen av statliga pengar till vattenvård får kritik. Fotograf: Mats Olsson
ABU Garcia sponsrar fiskevård

ABU Garcias fiskevårdsfond går i år till två projekt som ska göra det lättare för fisk att ta sig upp till lekområden.
Det ena projektet drivs av Motala kommun och går ut på att restaurera Godegårdsåns biflöde från Höksjön. Hinder ska undanröjas så att arter som nejonöga, lake, gädda och elritsa ska kunna röra sig friare. – Vi har inte satt igång med åtgärderna än men siktar på att starta till våren eller sommaren 2017, hälsar Fia Sundin som arbetar som kommunekolog i Motala kommun. Projektet erhåller stöd på 75 000 kr.
Det andra projektet ska undersöka öringens förutsättningar till reproduktion i sjön Skagern och dess angränsande vattendrag. Resultatet ska utgöra grund för framtida restaureringsinsatser. – Det finns väldigt få tillrinnande vattendrag till Skagern så varje vattendrag är viktigt, berättar initiativtagaren Mats Olsson som gläds åt att arbetet snart kan inledas. Projektet erhåller stöd på 60 000 kr.
Vi ser fram emot att följa de båda projektens utveckling och önskar alla inblandade lycka till!

Hans Hällman

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Enligt guiden Philip Augustsson har det skånska silvret varit segt hittills. Foto: Privat
Seg start på öringfisket i syd – men ge inte upp!

Det vore en överdrift om vi skrev att havsöringsfisket på sydkusten fått en flygande start. Tvärtom kommer det rapporter om att öringen varit ovanligt svårflirtad denna säsongsinledning.

En av dem som kan vittna om det sega fisket är skånske guiden Philip Augustsson, som tror att öringen inte börjat leta sig in mot land ännu.
– Fisket har varit riktigt svårt och trögt hittills. Dåliga vindar, låg temperatur och hög salthalt har ställt till det. Förmodligen är mycket fisk längre ut där de har varmare vatten tack vare strömmarna, berättar Philip Augustsson för Fiskejournalen.

Han tror att det finns en del fisk i mynningar, på grund av högre sötvattenhalt.

– Jag fiskar dock personligen inte i de tillåtna mynningarna, eftersom jag inte vill bidra till att störa öringen i en miljö där de söker skydd och är lättåtkomliga.

Frågan är då vilka knep han kan bjuda på, för dem som längtar efter ett hugg?
– Fluga som imiterar räka eller spigg är alltid säkra kort. Spinnbeten i olika storlekar fungerar året om, och små beten är oftast säkra kort om man vill fånga fisk.
Philip säger att man ändå inte ska vara rädd för att köra stora beten tidigt på säsongen, fast det är kallt i vattnet.
– Då erbjuder man ett skrovmål som havsöringen inte hittar allt för ofta denna årstiden, och tendensen är att man då fångar stor fisk, tipsar Philip Augustsson.

Du kanske även gillar detta