[/caption] " /> Akut utrotningshotad art på julbord | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Akut utrotningshotad art på julbord

Ålen anses av flera miljöorganisationer som akut utrotningshotad. (Foto: Rudolf Svensen)

Skånes landskapsfisk ålen finns kvar på julbordet, men kanske inte så länge till. Den riskerar att utrotas, inte bara från Skåne utan hela planeten.
– Det är den allvarligaste klassningen en art kan ha. Nästa steg är utdöd, säger Naturskyddsföreningens ordförande Mikael Karlsson.
Trots att ålen är akut hotad som art, bedrivs ett yrkesfiske på beståndet. Något som får Naturskyddsföreningens ordförande Mikael Karlsson att rikta kritik mot Havs- och vattenmyndigheten.
–  Havs- och vattenmyndighetens åtgärder räcker inte. Att fortsätta ge dispenser med hänvisning till det svenska kulturarvet är hål i huvudet. Fortsätter vi så här, ser vi till att traditionerna inte kan finnas i framtiden, säger han till Sydsvenskan.
Enligt tidningen menar Fredrik Nordvall, enhetschef för biologisk mångfald och fiske på Havs- och vattenmyndigheten, att Ålfisket är ryggraden i det småskaliga fisket i Östersjön.
Läs hela artikeln här.
Missa inte tidigare notiser om ål.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
7 timmar sedan Sverige Anders Holm
Nu finns nummer 4 av Fiskejournalen i butik.
Nytt nummer ute nu!

Nu när vårkänslorna börjar bubbla ställs ett nytt nummer av Fiskejournalen upp i butikshyllorna, nämligen nummer 4. Här är lite av innehållet.

Det börjar bli läge för att sätta sig mot en södervägg med en kopp kaffe – vad passar då inte bättre än ett nytt nummer av Fiskejournalen? Nummer 4 kryddas med extra mycket läsning för den metesugne, eller den som helt enkelt söker nya utmaningar eller suktar efter inspiration. Det utlovas sköna napp, guide över agn, prylnyheter samt gott om tips och idéer. Bland annat ett strandhugg på västkusten efter abborre.

Filmen Gäddfeber har blivit en klassiker som gjorde jerkbaitfisket stekhett. Nu hänger Niklas Örtengren med en av huvudrollsinnehavarna samt en annan gäddexpert ut på sjön för att se om metoden fortfarande håller måttet.

I gör-det-själv-anda får vi del 1 av en guide som visar hur man gjuter egna jiggar, samt hur man enkelt knyter stinger på egen hand.

Flugfiskenestorn Johan Klingberg berättar om världens bästa nymf – och ja, vilken är det? Havsöringsfisket längs Höga Kusten sätts också under lupp, en region som ofta hamnar i skuggan av andra klassiska områden. Ett långt stenkast därifrån finns Luleälven och Markus Teilus följer med fiskeguiden Robert Westin när han släpar beten efter botten i älven.

De sista isarna i norr bjuder på ett njutbart fiske med vårsol och huggvillig röding. Vi tar tillfället i akt och följer med när fjällen är som lugnast. Utöver detta får du i vanlig ordning de senaste sportfiskenyheterna, spännande fiskevibbar varvat med roliga fiskehistorier. Du hittar tidningen i en butik nära dig. Är du osäker på var du hittar din närmaste återförsäljare som säljer Fiskejournalen kan du söka här.

Du kanske även gillar detta