Enligt Ålakademin gynnas ålen av att bli uppäten. (Foto: Rudolf Svendsen) Enligt Ålakademin gynnas ålen av att bli uppäten. (Foto: Rudolf Svendsen)[/caption] " /> Ålafestival trots utrotningshot | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Morgan Fihn
Ålafestival trots utrotningshot
Enligt Ålakademin gynnas ålen av att bli uppäten. (Foto: Rudolf Svendsen)

Enligt Ålakademin gynnas ålen av att bli uppäten. (Foto: Rudolf Svendsen)

Trots att ålen är akut utrotningshotad i hela Europa arrangerades i lördags Åhus Ålafestival. Från arrangörshåll försvarar man tillställningen med att ”Det hjälper ålen att äta den”.
Redan 2005 blev ålen klassad som rödlistad och akut utrotningshotad med ett fiskeförbud som följd. Ett antal yrkesfiskare har dock undantagits från förbudet.
Enligt Svenska Naturskyddsföreningen har 90 procent av Europas ål försvunnit på 60 år, men det ser Svenska Ålakademin, som arrangerar Åhus Ålafestival, inte som ett hinder. Man hävdar lite förvånande att man gör arten en tjänst genom att äta av det svaga beståndet. Såhär säger Maria Blombärg från Svenska Ålakademin till SR P4 Malmöhus:
– Det är för att påminna och få kraftbolagen att faktiskt göra något. Slutar man äta ål då är det ingen som säger något och då kan de fortsätta.
Fiskejournalen ställer sig dock starkt kritiskt till tankesättet…
Läs tidigare notiser om ål.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
6 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Snart kanske denna art återfinns i svenska vatten. Foto: Karolina Wikander/SLU
Sensationella svenska fyndet – långt från stallet

SLU:s personal på fartyget R/V Svea fick ett oväntat men uppskattat besök i sina nät när de genomförde en expedition på Nordsjön. Det handlar om en sjöhäst – som rörde sig långt ifrån sitt hemmastall.

SLU berättar i ett pressmeddelande att de aldrig har fångat någon sjöhäst tidigare. Den aktuella arten, kortnosad sjöhäst, lever vanligtvis i varmare vatten, och detta fynd gjordes i området där Nordsjön möter Skagerak, på danskt vatten.

Snart i svenska vatten?
Enligt SLU hittades den första sjöhästen i danskt vatten på 50 år 2017, men sedan dess har det rapporteras enstaka fynd av sjöhästar då och då. Senast i veckan hittades ett levande exemplar av arten allmän sjöhäst (hippocampus guttulatus) på en strand i Vejers på danska västkusten.

– Det verkar som om sjöhästar blir vanligare här och det lär inte dröja länge innan någon dyker upp också i svenska vatten, säger Peter Rask Møller, docent vid Statens Naturhistoriske Museum vid universitetet i Köpenhamn.

Söhästen som fångades på Svea levde tack och lov, och släpptes tillbaka efter fotografering. Bilderna skickades till en brittisk expert för artbestämning, vilka bekräftat att det rör sig om en honfisk av arten kortnosad sjöhäst (hippocampus hippocampus).

Här kan du läsa mer om fyndet.

Du kanske även gillar detta