Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Fiskejournalen
Allmän jakt på skarv

Nu är det dags att införa allmän jakt på skarv, tycker ett par S-märkta riksdagsledamöter från Blekinge. De har motionerat om ökad jakt på skarv och säl.
På senare år har skarvpopulationen i Blekinge nästan fördubblats och i Blekinges skärgård vid Utklippan ökar gråsälen med 55 procent per år i genomsnitt. Ett stort problem för fiskenäringen som får fångst och redskap förstörda, menar de socialdemokratiska riksdagsledamöterna Kerstin Haglö och Peter Jeppsson. De påpekar också att även naturen får stryk och att en hel del öar är helt förstörda av skarvspillning.
De framför att den skyddsjakt som i dag bedrivs är långt ifrån tillräcklig och vill ha beståndsreglerande jakt på säl och allmän jakt på skarv.
Svenne Andersson

Skarvarnas spillning dödar växtligheten och många öar är helt förstörda. (Foto: Anders Nicander)


Relaterad nyhet från din region
17 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Jodå – flera sportfiskare har hjälpt till att städa upp längs Malmö kanal. Frågan om ett fiskeförbud kommer ändå att tas upp av Malmö stad. Foto: Privat
Malmö kanal: Så många röstade emot fiskeförbud

Ska fisket i Malmö kanal förbjudas? Nej, tycker över 450 människor som röstat emot förslaget. Men frågan kommer ändå att tas upp av Malmö kommun, trots att betydligt färre vill se ett förbud.

Fiskejournalen har tidigare skrivit om konflikterna kring fisket i Malmö kanal, där det vittnats om nedskräpning och allmän misskötsel. Det gick så långt att det skickades in ett medborgarförslag till kommunen, om att fisket skulle förbjudas i kanalen. Nu står det klart att förslaget kommer att tas upp i tekniska nämnden i Malmö stad, eftersom över 100 personer röstat ja till förslaget. De över 450 rösterna som tyckte annorlunda lyckades alltså inte stoppa förslaget från att gå vidare i processen. Beslut väntas under juni månad.

Det ska dock tilläggas att det tagits initiativ bland sportfiskare för att städa upp vid kanalen, vilket vi skrivit om i tidigare artiklar.
Här kan du se ett inslag i SVT om konflikten vid Malmö kanal.

Du kanske även gillar detta