Nu när det våras väntas många sportfiskare till stränderna i Hanöbukten, vilket kommer ge fler observationer.  Foto: Kat Singer, HaV
Nu när det våras väntas många sportfiskare till stränderna i Hanöbukten, vilket kommer ge fler observationer.
Foto: Kat Singer, HaV[/caption]För en månad sedan öppnade HaV möjligheten för allmänheten att bidra med observationer från Hanöbukten via HaVs hemsida. " /> Allmänheten kollar Hanöbukten | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Maria Ålander
Allmänheten kollar Hanöbukten

Nu när det våras väntas många sportfiskare till stränderna i Hanöbukten, vilket kommer ge fler observationer.  Foto: Kat Singer, HaV


Nu när det våras väntas många sportfiskare till stränderna i Hanöbukten, vilket kommer ge fler observationer.
Foto: Kat Singer, HaV

För en månad sedan öppnade HaV möjligheten för allmänheten att bidra med observationer från Hanöbukten via HaVs hemsida.
Hittills har HaV fått in ett 20-tal observationer från boende och fiskare i området vid Hanöbukten. Flera av dem rör marint skräp både i havet och på stränderna. Någon vittnar om ökad bottentrålning i de djupare delarna, en annan om märkliga skumrester på stranden och en sportfiskare har under sommaren och hösten 2004 noterat fler sjuka och döda gäddor och sjöfåglar.
– Men vi har också fått in observationer som tyder på en mer positiv utveckling, att det fanns mer sårig fisk tidigare och att vissa marina arter verkar må bättre idag. Men det är alldeles för tidigt att dra några slutsatser eller se några mönster utifrån det här materialet, Det är också viktigt att betona att det här bara är ett komplement till annan miljöövervakning i området, säger Fredrik Ljunghager på HaV.
Allmänheten uppmanas dock att fortsätta rapportera in observationer via HaVs sajt.

Källa: HaV

Relaterad nyhet från din region
9 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Snart kanske denna art återfinns i svenska vatten. Foto: Karolina Wikander/SLU
Sensationella svenska fyndet – långt från stallet

SLU:s personal på fartyget R/V Svea fick ett oväntat men uppskattat besök i sina nät när de genomförde en expedition på Nordsjön. Det handlar om en sjöhäst – som rörde sig långt ifrån sitt hemmastall.

SLU berättar i ett pressmeddelande att de aldrig har fångat någon sjöhäst tidigare. Den aktuella arten, kortnosad sjöhäst, lever vanligtvis i varmare vatten, och detta fynd gjordes i området där Nordsjön möter Skagerak, på danskt vatten.

Snart i svenska vatten?
Enligt SLU hittades den första sjöhästen i danskt vatten på 50 år 2017, men sedan dess har det rapporteras enstaka fynd av sjöhästar då och då. Senast i veckan hittades ett levande exemplar av arten allmän sjöhäst (hippocampus guttulatus) på en strand i Vejers på danska västkusten.

– Det verkar som om sjöhästar blir vanligare här och det lär inte dröja länge innan någon dyker upp också i svenska vatten, säger Peter Rask Møller, docent vid Statens Naturhistoriske Museum vid universitetet i Köpenhamn.

Söhästen som fångades på Svea levde tack och lov, och släpptes tillbaka efter fotografering. Bilderna skickades till en brittisk expert för artbestämning, vilka bekräftat att det rör sig om en honfisk av arten kortnosad sjöhäst (hippocampus hippocampus).

Här kan du läsa mer om fyndet.

Du kanske även gillar detta