[/caption] " /> Allt fler syrefria bottnar | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Allt fler syrefria bottnar

I oktober samlas miljöministrarna i Helcomländerna i Köpenhamn för att diskutera och fatta viktiga beslut som rör Östersjöns framtid. (Foto: Nicka Hellenberg)

Läget för Östersjöns bottnar förvärras, visar en färsk rapport från SMHI, som undersökt syrehalten i vårt brackvattenshav sedan 1960-talet.
– Situationen är värre än någonsin, säger Bertil Håkansson, chef för havsförvaltningsenheten vid Havs- och vattenmyndigheten, HaV.
Under 2011 var omfattningen av syrefria bottnar i Östersjön större än någonsin och under 2012 verkar siffrorna peka mot en fortsatt försämring. De döda bottnarna omfattar nästan 20 procent av Egentliga Östersjön.
I ett pressmeddelande säger Bertil Håkansson att tillståndet påverkar näringsbalansen och det marina ekosystemet i Östersjön.
– I låga syrekoncentrationer i vattnet, försvinner först känsliga arter som torsk, vitling och rödspätta. Både salt- och syrehalt är viktiga för Östersjötorsken förmåga att fortplanta sig. Ofta har de djupa vattnen rätt salthalt, men syrebrist gör att torskens fortplantning ändå drabbas hårt, säger Bertil Håkansson och understryker att utsläppen av kväve och fosfor måste minska.

I oktober samlas miljöministrarna i Helcomländerna (Danmark, Estland, Finland, Tyskland, Lettland, Litauen, Polen, Ryssland och Sverige) i Köpenhamn för att diskutera och fatta viktiga beslut som rör Östersjöns framtid.
SMHI:s rapport kan du hämta hem här.
Nicka Hellenberg

 

Relaterad nyhet från din region
8 timmar sedan Sverige Anders Holm
Nu finns nummer 4 av Fiskejournalen i butik.
Nytt nummer ute nu!

Nu när vårkänslorna börjar bubbla ställs ett nytt nummer av Fiskejournalen upp i butikshyllorna, nämligen nummer 4. Här är lite av innehållet.

Det börjar bli läge för att sätta sig mot en södervägg med en kopp kaffe – vad passar då inte bättre än ett nytt nummer av Fiskejournalen? Nummer 4 kryddas med extra mycket läsning för den metesugne, eller den som helt enkelt söker nya utmaningar eller suktar efter inspiration. Det utlovas sköna napp, guide över agn, prylnyheter samt gott om tips och idéer. Bland annat ett strandhugg på västkusten efter abborre.

Filmen Gäddfeber har blivit en klassiker som gjorde jerkbaitfisket stekhett. Nu hänger Niklas Örtengren med en av huvudrollsinnehavarna samt en annan gäddexpert ut på sjön för att se om metoden fortfarande håller måttet.

I gör-det-själv-anda får vi del 1 av en guide som visar hur man gjuter egna jiggar, samt hur man enkelt knyter stinger på egen hand.

Flugfiskenestorn Johan Klingberg berättar om världens bästa nymf – och ja, vilken är det? Havsöringsfisket längs Höga Kusten sätts också under lupp, en region som ofta hamnar i skuggan av andra klassiska områden. Ett långt stenkast därifrån finns Luleälven och Markus Teilus följer med fiskeguiden Robert Westin när han släpar beten efter botten i älven.

De sista isarna i norr bjuder på ett njutbart fiske med vårsol och huggvillig röding. Vi tar tillfället i akt och följer med när fjällen är som lugnast. Utöver detta får du i vanlig ordning de senaste sportfiskenyheterna, spännande fiskevibbar varvat med roliga fiskehistorier. Du hittar tidningen i en butik nära dig. Är du osäker på var du hittar din närmaste återförsäljare som säljer Fiskejournalen kan du söka här.

Du kanske även gillar detta