Just nu:
Annons

Nyheter

3 månader sedan Sverige Anders Lundin
Anser du att vattenkraft gör skada på ålbeståndet? Gå in och svara på enkäten nedan.
Ålvänner – bidra genom att svara på enkät!

Att ålen och andra fiskarter påverkas starkt av vattenkraften är känt sedan länge. Vilka tankar har du själv kring detta – och hur mycket kunskap har du i ämnet? Det uppmuntrar vi just dig att svara på i en enkät.

Det är Viktoria Åkermo på Miljövetenskapsprogrammet i Malmö, som vänder sig till Fiskejournalens läsare med hopp om att ni ska bidra med er tid. Hon skriver ett arbete om ål, och hur vattenkraftverk påverkar arten.

– Min tanke med enkäten är att undersöka vilken kunskap/attityd sportfiskare, yrkesfiskare och fritidsfiskare har till vattenkraftens påverkan på sötvattenekosystemet. Jag kommer intervjua en fiskare som planterar ål i Ringsjön och en professor från Lunds universitet som under sommaren har provfiskat i Rönne å för att fastställa vilka fisktyper som i dag finns i vattnet och för att kunna se vilka förändringar som sker när de tre kraftverken runt Klippan har rivits, berättar Viktoria Åkermo.

Här via Fiskejournalens Facebook kommer du till enkäten.

Relaterad nyhet från din region
4 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Bäckrödingen har spridit sig i norrländska vatten. Foto: Alex Smith
Håll utkik efter bäckröding, kräftor och invasiva växter

Att det är förbjudet att plantera ut främmande arter i svenska vatten har förhoppningsvis de flesta sportfiskare koll på. Nu kan du hjälpa myndigheterna att rapportera in invasiva företeelser.

Det är Länsstyrelsen i Jämtland som uppmanar sportfiskare och andra naturnjutare att spana efter främmande arter. De har nämligen fått extra medel från Havs- och vattenmyndigheten för att öka ambitionsnivån i arbetet med invasiva arter.

Den mest spridda främmande arten i jämtländska vatten är den nordamerikanska bäckrödingen, som vållar bekymmer för öringen och den övriga naturliga faunan. En annan ökänd främling är signalkräftan, som kan bära på kräftpest utan att dö ut av den, med risk för att den medför att flodkräftan utrotas.

Länsstyrelsen kommer även att börja inventera främmande vattenväxter. Detta har de inte gjort så mycket tidigare, och där finns antagligen ett mörkertal.
Hör gärna av er till dem med tips på förekomster av främmande arter i Jämtlands läns vatten. Mail: anders.rydeborg@lansstyrelsen.se

Du kanske även gillar detta