Just nu:
Annons

Nyheter

11 år sedan Sverige Fiskejournalen
Älvräddarna anmäler Eon

I sin marknadsföring påstår Eon att vattenkraft påverkar den biologiska mångfalden minimalt. Det är lögn, menar Älvräddarna och anmäler Eon till KO och RO.
Eons hemsida kan man läsa att ”Vattenkraft ger precis som vindkraft utsläppsfri el som minimalt påverkar växthuseffekten och den biologiska mångfalden.”
– Detta är ett påstående som helt saknar fog för sig, menar John Schütte, styrelsemedlem i Älvräddarnas samorganisation och fortsätter:
– Vattenkraften har om och om igen bevisats vara oerhört skadlig för den biologiska mångfalden. Vattenkraft är den sämsta förnyelsebara energin ur miljösynpunkt och man kan möjligen säga att den är ”klimatneutral”. Enligt miljöbalken skall vattenkraftverksamhet alltid anses ha betydande miljöpåverkan och både svenska och internationella studier har i decennier visat på skadorna för just den biologiska mångfalden.
Marknadsföringen som finns på Eons hemsida är typisk för större delen av elbranschen, menar Älvräddarna. Konsumenten vilseleds att tro att vattenkraft är miljövänligt.
– Vi på Älvräddarna kan inte annat än tolka Eons felaktiga text som ett medvetet försök att vilseleda konsumenterna, säger Schütte.
Älvräddarna har därför anmält Eon till Konsumentombudsmannen och till Reklamombudsmannen.
Svenne Andersson

Torrlagda älvfåror innebär naturligtvis kraftig påverkan på den biologiska mångfalden.

Torrlagda älvfåror innebär naturligtvis kraftig påverkan på den biologiska mångfalden.

Relaterad nyhet från din region
8 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Fredrik Isaksson i Team Smurf med en lax på 103 centimeter och 13,12 kilo. Foto: Privat
Gigantiska laxar landades under Kinnekulleträffen

Så är slaget om Vänern över. Den klassiska trollingtävlingen Kinnekulleträffen gick i hamn enligt förhoppningarna, med riktigt tunga fiskar i toppen av resultatlistan.

Segrarna i Kinnekulleträffen, Kristofer Larsson och Robin Johansson i Team De Gule.

Det blev på flera sätt en annorlunda upplaga av Kinnekulleträffen, inte minst med tanke på att den avgjordes online och i utspridd form. Anmärkningsvärt är också att det fångades ovanligt stora fiskar, med två laxar över 13 kilo. Jonas Lidberg i team Iogt-Nto var allra värst med en bjässe på hela 104 centimeter och 13,42 kilo. Fredrik Isaksson i Team Smurf var inte mycket sämre med ett exemplar på 103 centimeter och 13,12 kilo.
– Två fiskar över 13 kilo är ju fantastiskt, och dessutom många över 10 kilo, säger tävlingsledaren Fredrik Andersson när han sitter och sammanställer alla rapporter från helgen.

Enligt honom har allt gått enligt förhoppningarna.
– Det var blåsiga förmiddagar, men lugna eftermiddagar. Det har bara varit

Jonas Lidberg med sin 13,42 kilo tunga lax.

glada miner och ett bra fiske, hälsar han.

De stora fiskarna till trots så fick varken Jonas Lidberg eller Fredrik Isaksson kliva upp på prispallen i huvudtävlingen. Segrade gjorde istället Kristofer Larsson och Robin Johansson i Team De Gule, på 681 centimeter. Tvåa blev Team J-S (Joakim Sahlberg, David Skoglund) på 628 centimeter och trea Team Ozza/Messi (Mattias Olsson, Henrik Messfeldt) med 624 centimeter.

– Vi går som på moln. Vi lade mycket tid på att leta fisk inför helgen, och redan på lördagen så hamnade vi i ett riktigt racerfiske och lade grunden för segern, berättar Kristofer Larsson i segerlaget.

De fick ingen lax över 10 kilo, men deras 9 fiskar hade ett väldigt högt snitt på över 75 centimeter.

– Vi vara oroliga för att vi skulle bli passerade på slutet, så vi skrek rakt ut när vi fick beskedet, säger Kristofer Larsson som är en van trollingfiskare och bland annat driver egen guideverksamhet.
Grattis till er, säger vi på Fiskejournalen!

Här hittar ni alla resultat, och dessutom bilder på de största fiskarna.

Du kanske även gillar detta