Älvräddarna anmäler Eon

I sin marknadsföring påstår Eon att vattenkraft påverkar den biologiska mångfalden minimalt. Det är lögn, menar Älvräddarna och anmäler Eon till KO och RO.
Eons hemsida kan man läsa att ”Vattenkraft ger precis som vindkraft utsläppsfri el som minimalt påverkar växthuseffekten och den biologiska mångfalden.”
– Detta är ett påstående som helt saknar fog för sig, menar John Schütte, styrelsemedlem i Älvräddarnas samorganisation och fortsätter:
– Vattenkraften har om och om igen bevisats vara oerhört skadlig för den biologiska mångfalden. Vattenkraft är den sämsta förnyelsebara energin ur miljösynpunkt och man kan möjligen säga att den är ”klimatneutral”. Enligt miljöbalken skall vattenkraftverksamhet alltid anses ha betydande miljöpåverkan och både svenska och internationella studier har i decennier visat på skadorna för just den biologiska mångfalden.
Marknadsföringen som finns på Eons hemsida är typisk för större delen av elbranschen, menar Älvräddarna. Konsumenten vilseleds att tro att vattenkraft är miljövänligt.
– Vi på Älvräddarna kan inte annat än tolka Eons felaktiga text som ett medvetet försök att vilseleda konsumenterna, säger Schütte.
Älvräddarna har därför anmält Eon till Konsumentombudsmannen och till Reklamombudsmannen.
Svenne Andersson

Torrlagda älvfåror innebär naturligtvis kraftig påverkan på den biologiska mångfalden.

Torrlagda älvfåror innebär naturligtvis kraftig påverkan på den biologiska mångfalden.

Annons
AKTUELLT

Gunnar Westrin får Smedmanpriset

Publicisten, flugfiskeprofilen och författaren Gunnar Westrin tilldelas Smedmanpriset 2018. Den ärofyllda utmärkelsen får han bland annat för sitt stora engagemang och personliga författarskap.

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...