Älvräddarna kritiska till fiskodling

Älvräddarna är positiva till fiskodling i slutna sysyem – men protesterar mot fiskodling i kraftverksdammar.

Regeringen, livsmedelssektorn och Björn Frostell, docent i industriell ekologi på KTH, vill storsatsa på fiskodlingen i Sverige. Däribland i näringsfattiga Norrländska kraftverksmagasin. Något som får Älvräddarna att protestera.
– Risken med odlingar i kraftverksdammar är att man permanentar vattenkraftens existens. Vad gör vi med odlingarna den dag då vattenkraften på grund av nya miljövänligare energikällor kan börja fasas ut, säger John Schütte, Styrelseledamot på Älvräddarna.
Schütte ser en annan lösning och varnar samtidigt för negativa miljökonsekvenser vid fiskodling.
– Förvaltar vi yrkesfisket i sjöar, älvar och hav på ett hållbart sätt, istället för att konstatera att det är tomt och smälla upp en massa miljöbelastande fiskodlingar, är påståendet att fiskbestånden inte räcker felaktigt. Risken finns att näringen från odlingar i kraftverksdammar i slutändan hamnar i den redan övergödda Östersjön.
EU:s vattendirektiv kräver alla vattenkraftverk utrustats med fiskvägar senast 2021. Älvräddarna menar att risken för smittspridning till vildfisken är uppenbar. Man är däremot positivt inställda till Forsell:s uttalanden om fiskodlingar i slutna system.
– Men man måste man lösa problemet med fodret. Ju fler odlingar vi har, desto högre tryck på vildfiskbestånden för att tillverka fiskmjölet.
Läs hela artikeln på www.sydsvenskan.se

Annons
AKTUELLT

Snart dags för Västerhavsveckan

Fiska, åka båt, paddla kajak och samla in spännande djur från havet är bara några av de aktiviteter som erbjuds under årets Västerhavsvecka. I år firas 10-årsjubileum och fler orter är någonsin medverkar med roliga, spännande och havsnära aktiviteter.

Tonfiskar siktade i Öresund

Igår bjöds färjepassagerare och personal på en mäktig syn under den korta överfarten mellan Helsingborg och Ven. Ytan bröts av ett stim blåfenade tonfiskar som alla var i tungviktsklassen!

Squirmy: flugan som är både älskad och hatad

Den liknar mest en bit skräp och lär aldrig pryda någon tavla ihop med klassiska laxstreamers. Men fisk fångar den! Squirmy tar flugvärlden med storm och trots många skeptiska blickar har den nog kommit för att stanna.

Historiska drömhugg från djupet

Blåkveite, uer och lubb i all ära, men när Team Rolex summerar sin lyckade satsning i Eggakantens brådjup är det en rekordstor långstjärt och en svindlande havskatt som utmärker sig. Den sistnämnda tvingade ner vågen till 25,2 kilo – 8 kilo över gällande världsrekord!

Den moderna ekolodskolan

Alla sportfiskare drömmer om vad som finns under vattenytan. Med Garmins Chirp-teknik kan du se hur grunden verkligen ser ut och var vegetationen växer. Du kan även se fiskarna och bedöma deras storlek. Här berättar vi hur den nya moderna tekniken fungerar!

Gunnar Westrin får Smedmanpriset

Publicisten, flugfiskeprofilen och författaren Gunnar Westrin tilldelas Smedmanpriset 2018. Den ärofyllda utmärkelsen får han bland annat för sitt stora engagemang och personliga författarskap.

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...