[/caption] " /> Älvräddarna kritiska till fiskodling | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Älvräddarna kritiska till fiskodling

Älvräddarna är positiva till fiskodling i slutna sysyem – men protesterar mot fiskodling i kraftverksdammar.

Regeringen, livsmedelssektorn och Björn Frostell, docent i industriell ekologi på KTH, vill storsatsa på fiskodlingen i Sverige. Däribland i näringsfattiga Norrländska kraftverksmagasin. Något som får Älvräddarna att protestera.
– Risken med odlingar i kraftverksdammar är att man permanentar vattenkraftens existens. Vad gör vi med odlingarna den dag då vattenkraften på grund av nya miljövänligare energikällor kan börja fasas ut, säger John Schütte, Styrelseledamot på Älvräddarna.
Schütte ser en annan lösning och varnar samtidigt för negativa miljökonsekvenser vid fiskodling.
– Förvaltar vi yrkesfisket i sjöar, älvar och hav på ett hållbart sätt, istället för att konstatera att det är tomt och smälla upp en massa miljöbelastande fiskodlingar, är påståendet att fiskbestånden inte räcker felaktigt. Risken finns att näringen från odlingar i kraftverksdammar i slutändan hamnar i den redan övergödda Östersjön.

EU:s vattendirektiv kräver alla vattenkraftverk utrustats med fiskvägar senast 2021. Älvräddarna menar att risken för smittspridning till vildfisken är uppenbar. Man är däremot positivt inställda till Forsell:s uttalanden om fiskodlingar i slutna system.
– Men man måste man lösa problemet med fodret. Ju fler odlingar vi har, desto högre tryck på vildfiskbestånden för att tillverka fiskmjölet.
Läs hela artikeln på www.sydsvenskan.se

Relaterad nyhet från din region
7 timmar sedan Sverige Anders Holm
Nu finns nummer 4 av Fiskejournalen i butik.
Nytt nummer ute nu!

Nu när vårkänslorna börjar bubbla ställs ett nytt nummer av Fiskejournalen upp i butikshyllorna, nämligen nummer 4. Här är lite av innehållet.

Det börjar bli läge för att sätta sig mot en södervägg med en kopp kaffe – vad passar då inte bättre än ett nytt nummer av Fiskejournalen? Nummer 4 kryddas med extra mycket läsning för den metesugne, eller den som helt enkelt söker nya utmaningar eller suktar efter inspiration. Det utlovas sköna napp, guide över agn, prylnyheter samt gott om tips och idéer. Bland annat ett strandhugg på västkusten efter abborre.

Filmen Gäddfeber har blivit en klassiker som gjorde jerkbaitfisket stekhett. Nu hänger Niklas Örtengren med en av huvudrollsinnehavarna samt en annan gäddexpert ut på sjön för att se om metoden fortfarande håller måttet.

I gör-det-själv-anda får vi del 1 av en guide som visar hur man gjuter egna jiggar, samt hur man enkelt knyter stinger på egen hand.

Flugfiskenestorn Johan Klingberg berättar om världens bästa nymf – och ja, vilken är det? Havsöringsfisket längs Höga Kusten sätts också under lupp, en region som ofta hamnar i skuggan av andra klassiska områden. Ett långt stenkast därifrån finns Luleälven och Markus Teilus följer med fiskeguiden Robert Westin när han släpar beten efter botten i älven.

De sista isarna i norr bjuder på ett njutbart fiske med vårsol och huggvillig röding. Vi tar tillfället i akt och följer med när fjällen är som lugnast. Utöver detta får du i vanlig ordning de senaste sportfiskenyheterna, spännande fiskevibbar varvat med roliga fiskehistorier. Du hittar tidningen i en butik nära dig. Är du osäker på var du hittar din närmaste återförsäljare som säljer Fiskejournalen kan du söka här.

Du kanske även gillar detta