[/caption] " /> Älvräddarna: Släpp mer vatten! | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Älvräddarna: Släpp mer vatten!

En större mängd vatten förbi kraftverket skulle med största sannolikhet säkerställa möjligheterna för vandrande fisk att ta sig förbi kraftverken på ett bättre sätt, åt båda hållen, och därigenom gynna den biologiska mångfalden. (Foto: Andreas Lindbergh)

Älvräddarna:
Gävle Kraftvärme har ansökt att få bygga ett kraftverk i Forsbacka, Gavleån. Älvräddarna kräver att en större mängd vatten som ska släppas förbi kraftverket än vad kraftbolaget själva vill. Känns det igen?
Snart avgörs ärendet i Mark och Miljödomstolen.
– Vi hoppas nu att mark- och miljödomstolen går ifrån sin gamla praxis och istället meddelar villkor som är i samklang med EU:s vattendirektiv och miljöbalkens bestämmelser, säger Christer Borg”

Går domstolen på Älvräddarnas linje skulle det innebära att vandrande fiskar skulle få fem gånger större vattenvolym att vandra i, jämfört med vad Gävle Kraftvärme vill.
I sin hemställan hänvisar Älvräddarna till Olle Calles (Karlstad Universitet) undersökning om vattenflöden, framtagen i samband med det pågående projekt som syftar till att skapa fler fiskvägar längs Testeboån och Gavleån.
Utifrån samtal med Calles konstaterar Älvräddarna att Gävle Kraftvärmes målsättning med fiskvägsprojektet inte kan vara förenlig med miljökvalitetsnormen för vattendrag. De flöden som Gävle Kraftvärme anför i sin ansökan har inget stöd vare sig ur ekologiskt-, biologiskt- eller för den delen juridiskt perspektiv.
www.alvraddarna.se

Relaterad nyhet från din region
7 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Big Land – ett måste att se för äventyrslystna flugfiskare.
Helgtips: Film om vackra fiskar och vilda vyer

Klockan har bytt år, och det är dags att ta fram planeringsblocket inför kommande fiskesäsong. Kanske är detta året då du gör din drömresa till fjärran stränder? Här nedan följer ett filmtips som bjuder på inspiration i världsklass.

Du kanske redan har sett den prisbelönta filmen ”Big Land”, som handlar om ett gäng hängivna flugfiskare som beger sig till Labrador-området i Alaska för att fiska öring, närmare bestämt brook trout? Om inte så föreslår vi att du bäddar ned dig för lite helgmys.

Det är en riktigt vacker och proffsig film, som levererats av Tight Loops, där även svenske Rolf Nylinder haft några fingrar med i musiksättningen.

Här nedan hittar du filmen!

Du kanske även gillar detta