Älvräddarna yttrar sig om Lungsjöån

Älvräddarna har sagt sitt i ärendet Lungsjöån.

Som tidigare nämnts i våra notiser har både Kammarkollegiet och Falu kommun bestämt tagit avstånd från idéerna om ett nytt kraftverk i Lungsjöån i Falu kommun, Dalarna. Nu har också Älvräddarna yttrat sig.
Älvräddarna riktar i första hand in sig på att sökande inte kan visa att miljömålen enligt vattendirektivet kan uppfyllas med det nya kraftverket. Man har även pekat på att ett par vindkraftsverk skulle vara bättre för den biologiska mångfalden och att de dessutom skulle stämma bättre med sökandes namn; Håbo Vindkraft AB.
Älvräddarna har också på ett skickligt sätt bemött Walter Johansson från Svensk Vattenkraftförening, som är ombud för Habo Vindkraft i det aktuella fallet.
Johansson påstår att ”det inte finns någon forskning som visar att frisk fisk frivilligt sugs in i turbiner”, detta som argument för att fingaller framför turbinerna skulle vara onödigt. Älvräddarna visar på ett tydligt sätt i sitt yttrande att detta argument helt saknar relevans och ifrågasätter också om sökande i och med detta yttrande kan anses uppfylla de krav på kunskap som ställs i miljöbalken för att kunna få ett tillstånd.
– Det är inte alltid så lätt att bemöta så konstiga yttranden, säger Christer Borg, ordförande i Älvräddarnas Samorganisation. Man måste anstränga sig för att hänga med i de ologiska argumenten, men vi är nöjda med vårt yttrande och tror att miljödomstolen också ska se hur absurda och irrelevanta dessa påståenden är för fallet.
Nu avvaktar alla domstolens fortsatta handläggning av målet.

Annons
AKTUELLT

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Tidernas 3 bästa gösbeten

Fiskejournalen har gjort statistik på 40 000 fångster från Sportfiskarnas storfiskregister och vårt eget Recordfiskregister. Här nedan följer de tre beten som fångat flest gösar i våra register. Här följer tidernas tre bästa gösbeten:   Klicka på bildspelet här nedan för att se resultatet:

Fin film om gäddfabriker

Är du nyfiken på hur en gäddfabrik fungerar? Kika i så fall på Linus Gradins kortfilm som förklarar just detta. Sportfiskarnas gäddexperten Olof Engstedt medverkar och berättar om ett lyckat projekt i Blekingevattnet Vambåsa.

Makrillen är här – så tar du den!

En av våra mest älskade fiskar har nu återkommit till vår saltstänkta kust. En makrill på kroken glädjer alla och får man fler på en gång går pulsen lätt i taket. Här kommer en rad tips på hur du fångar det grönsvarta guldet under den tidiga säsongen!

Östersjöflundran – unik art i Östersjön

Östersjöns skrubbskäddor är genetisk isolerade från varandra och tillhör två olika arter. Upptäckten gjordes i fjol och nu har forskarna beslutat att den art som endast lever i Östersjön ska heta Östersjöflundra, Platichthys solemdali.

Tidernas 3 bästa gäddbeten

Genom att gräva bland 40 000 storfångster i Recordfiskregistret och Storfiskregistret har Fiskejournalen tagit fram de tre beten som fångat flest storgäddor, alltså gäddor över 7,5 kilo. Om du vill ha en storgädda, är det vobbler som gäller, enligt statistiken. På tredje plats finner vi en klassiker, nämligen Hi-Lo från ABU. Men det var stor

Fiskare varnas för flygande bläckfisk

Exotiska flygbläckfiskar har dykt upp längs den svenska västkusten. Den ovanliga gästen kan flyga uppemot 20 meter så fiskare bör se upp, menar Kennet Lundin på Naturhistoriska museet.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...