Annons
Anders vilda gäddjubel orsakade räddningspådrag | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

1 vecka sedan Sverige Anders Lundin
Anders Malmberg med gäddan som orsakade stor uppmärksamhet. Foto: Privat
Anders vilda gäddjubel orsakade räddningspådrag

Frågan är om en 12-kilosgädda någon gång tidigare väckt så stor uppmärksamhet? Den orsakade nämligen både vilt jubel och ett stort räddningspådrag.

Detta måste onekligen vara en av årets märkligaste fångsberättelser från svenska vatten. Det var Anders Malmberg i Borlänge som fick ett minst sagt oväntat besök under en fisketur på Dalälven.
Så här berättar han själv:
– Jag får en stor gädda på kroken och skriker ut min glädje högt. Jag kör lite pump i luften med armarna och firar redigt, vilket man bör göra om man får sin livs gädda. Jag ringer också pappa så att han kan komma och ta bilder på gäddan.

Men det var inte bara pappa som dök upp. De fick snart sällskap av räddningstjänsten, med räddningsdykare hack i häl. Det visade sig nämligen att någon på land uppfattat det som att Anders höll på att drunkna, istället för att fira fångsten.

– Det är ju ett populärt promenadstråk just där vid Domnarvet, så någon hade sett mig och ringt SOS Alarm. Jag fick visa bilderna på gäddan för räddningspersonalen och förklara hur det låg till. Det var ju även dykare på väg, så de fick ringa och avblåsa dem med, berättar Anders för Fiskejournalen.

Han och pappan fortsatte sedan att fiska i godan ro, under relativt lugna omständigheter. Dock blev det ingen mer fisk i samma storlek, men ett minne för livet förstås och en händelse som det kommer att snackas länge om i lokala fiskekretsar.
– Det bör sägas att jag faktiskt fångat samma gädda en gång tidigare i somras, vi kände igen den på mönstret. Den hade gått upp ganska ordentligt i vikt, konstaterar en ganska nöjd men också omtumlad Anders Malmberg.

Relaterad nyhet från din region
14 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Forskare och myndighet är oense kring vad som orsakar fiskdöd i exempelvis Ljungan.
Stor oenighet: Vad orsakar egentligen fiskdöden?

Tiaminbrist, sjukdomar som återkommer med jämna mellanrum eller högre temperaturer? Det råder oenighet kring vad som orsakar fiskdöd i de svenska Östersjöälvarna. Även myndigheter och forskare är oense.

Återigen går larmen om döda och sjuka fiskar i svenska älvar, även om det faktiskt rapporteras om låg dödlighet i vissa vatten, till exempel Råneälven.
Mest i fokus har Ljungan hamnat, där Fiskejournalen redan rapporterat om döda havsöringar och oroliga sportfiskare.
Frågan är då vad som orsakar fiskdöden? Statens veterinärmedicinska anstalt menar att en av orsakerna är högre vattentemperaturer.
– Det handlar om ett samspel mellan individen, miljön och det som framkallar sjukdomen, i det här fallet svamp, säger tillförordnade statsveterinären Charlotte Axén på Statens veterinärmedicinska anstalt till SVT.

Men den förklaringen möts av hård kritik.
– Jag tycker att det finns ganska goda belägg för att det beror på brist på ämnet tiamin. Om fiskdöden skulle bero på vattentemperaturen borde laxar söderut drabbas hårdare än de i norr, men så är det inte.
Det säger Stellan Hamrin, som är fiskforskare, tidigare chef på Sötvattenslaboratoriet och före detta fiskexpert på miljödepartementet, till SVT. Här ser du inlägget om oenigheten.
På Fiskejournalen kan du också läsa en färsk debattartikel i ämnet!

Du kanske även gillar detta