Annons
Anders vilda gäddjubel orsakade räddningspådrag | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

1 månad sedan Sverige Anders Lundin
Anders Malmberg med gäddan som orsakade stor uppmärksamhet. Foto: Privat
Anders vilda gäddjubel orsakade räddningspådrag

Frågan är om en 12-kilosgädda någon gång tidigare väckt så stor uppmärksamhet? Den orsakade nämligen både vilt jubel och ett stort räddningspådrag.

Detta måste onekligen vara en av årets märkligaste fångsberättelser från svenska vatten. Det var Anders Malmberg i Borlänge som fick ett minst sagt oväntat besök under en fisketur på Dalälven.
Så här berättar han själv:
– Jag får en stor gädda på kroken och skriker ut min glädje högt. Jag kör lite pump i luften med armarna och firar redigt, vilket man bör göra om man får sin livs gädda. Jag ringer också pappa så att han kan komma och ta bilder på gäddan.

Men det var inte bara pappa som dök upp. De fick snart sällskap av räddningstjänsten, med räddningsdykare hack i häl. Det visade sig nämligen att någon på land uppfattat det som att Anders höll på att drunkna, istället för att fira fångsten.

– Det är ju ett populärt promenadstråk just där vid Domnarvet, så någon hade sett mig och ringt SOS Alarm. Jag fick visa bilderna på gäddan för räddningspersonalen och förklara hur det låg till. Det var ju även dykare på väg, så de fick ringa och avblåsa dem med, berättar Anders för Fiskejournalen.

Han och pappan fortsatte sedan att fiska i godan ro, under relativt lugna omständigheter. Dock blev det ingen mer fisk i samma storlek, men ett minne för livet förstås och en händelse som det kommer att snackas länge om i lokala fiskekretsar.
– Det bör sägas att jag faktiskt fångat samma gädda en gång tidigare i somras, vi kände igen den på mönstret. Den hade gått upp ganska ordentligt i vikt, konstaterar en ganska nöjd men också omtumlad Anders Malmberg.

Relaterad nyhet från din region
12 timmar sedan Sverige Anders Lundin
En polis och hans kamrater åtalas för att ha flugfiskat på en kvoterad sträcka. Foto: Samantha Deleo
Polis åtalad för tjuvfiske på specialsträcka i fjällen

Även solen har sina fläckar. Det kan vi konstatera efter händelsen i Kirunafjällen, där en polis togs på bar gärning för tjuvfiske.

Flera medier rapporterar om fallet där tre män åtalas för att ha flugfiskat utan giltigt tillstånd under en årlig fiskeresa i Kiruna i somras. En av männen var alltså en polis.
Det var två uppsyningsmän som fick syn på sällskapet, när de patrullerade över Välijåkkå i Kiruna kommun. Männen togs på bar gärning när de fiskade i en kvoterad sträcka, där det krävs specialtillstånd för att få fiska.

Männen nekar till brott, men medger att de inte haft rätt tillstånd. Polisen ska ha sagt i förhör att de varit noga med att fiska på rätt sida om kvoteringsgränsen. Det hela blir nu ett fall för rättsväsendet att ta ställning till.

Du kanske även gillar detta