Just nu:
Annons

Nyheter

5 månader sedan Sverige Anders Lundin
Anders Malmberg med gäddan som orsakade stor uppmärksamhet. Foto: Privat
Anders vilda gäddjubel orsakade räddningspådrag

Frågan är om en 12-kilosgädda någon gång tidigare väckt så stor uppmärksamhet? Den orsakade nämligen både vilt jubel och ett stort räddningspådrag.

Detta måste onekligen vara en av årets märkligaste fångsberättelser från svenska vatten. Det var Anders Malmberg i Borlänge som fick ett minst sagt oväntat besök under en fisketur på Dalälven.
Så här berättar han själv:
– Jag får en stor gädda på kroken och skriker ut min glädje högt. Jag kör lite pump i luften med armarna och firar redigt, vilket man bör göra om man får sin livs gädda. Jag ringer också pappa så att han kan komma och ta bilder på gäddan.

Men det var inte bara pappa som dök upp. De fick snart sällskap av räddningstjänsten, med räddningsdykare hack i häl. Det visade sig nämligen att någon på land uppfattat det som att Anders höll på att drunkna, istället för att fira fångsten.

– Det är ju ett populärt promenadstråk just där vid Domnarvet, så någon hade sett mig och ringt SOS Alarm. Jag fick visa bilderna på gäddan för räddningspersonalen och förklara hur det låg till. Det var ju även dykare på väg, så de fick ringa och avblåsa dem med, berättar Anders för Fiskejournalen.

Han och pappan fortsatte sedan att fiska i godan ro, under relativt lugna omständigheter. Dock blev det ingen mer fisk i samma storlek, men ett minne för livet förstås och en händelse som det kommer att snackas länge om i lokala fiskekretsar.
– Det bör sägas att jag faktiskt fångat samma gädda en gång tidigare i somras, vi kände igen den på mönstret. Den hade gått upp ganska ordentligt i vikt, konstaterar en ganska nöjd men också omtumlad Anders Malmberg.

Relaterad nyhet från din region
16 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Skarvbeståndet i Västra Götaland får reduceras genom skyddsjakt. Foto: Gettyimages
Fördubbling av antalet skarvbon – nu blir det jakt

Både Sportfiskarna och andra aktörer har slagit larm om skarvens tilltagande utbredning längs Västra Götalands kust. Nu kan det hela formuleras i siffror, där inventeringar visar att det skett en fördubbling av antalet skarvbon mellan 2012 och 2020.

Det är Sportfiskarna som basunerar ut resultaten från inventeringen, som SLU gjort tillsammans med erfarna ornitologer och ett flygföretag. Resultatet visar att antalet kolonier vuxit från 14 till 21, och att antalet bon vuxit från 3 000 till 6 000.
– Det kanske mest oroväckande är den stora spridningen av mellanskarv till vattendrag och inlandsvatten. Som ett av många exempel har Kungsbacka Sportfiskeklubb noterat upp till 20 jagande skarvar i Kungsbackaån och även mindre skarvgrupper som nu jagar i deras klubbsjöar flera mil inåt landet. Det är områden där vi aldrig dokumenterat skarv innan, säger Sportfiskarnas regionchef Markus Lundgren på deras hemsida.

De välkomnar också ett färskt beslut om att det nu ska tillåtas skyddsjakt på 3 000 skarvar i Västra Götalands kustvatten och kustmynnande vattendrag.
Det är Sportfiskarna själva som tillsammans med Svenska Jägareförbundet och Sveriges Fiskares Producentorganisation beviljats tillstånd för skyddsjakt på skarv.

Jakten i vattendrag motiveras i beslutet med att utvandrande laxfisksmolt behöver skyddas. Tillståndet gäller till och med den 15 februari 2024 och innebär att maximalt 3 000 skarvar får fällas.
Här kan du läsa mer.

Du kanske även gillar detta