Lördagen den tionde oktober är det dags för 2015 års upplaga av Gunki Street fishing tournament. Tävlingen arrangeras av Upplev och Gunki och platsen är Stångån i Linköping. " /> Anmäl dig till Gunki Street Fishing Tournament! | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

5 år sedan Sverige Mathias Arnham
Mikael Tono med en fin kanalabborre.
Anmäl dig till Gunki Street Fishing Tournament!

Lördagen den tionde oktober är det dags för 2015 års upplaga av Gunki Street fishing tournament. Tävlingen arrangeras av Upplev och Gunki och platsen är Stångån i Linköping.

Street fishingtrenden har ett starkt grepp om stora delar av Europa och har på senare tid även snabbt etablerat sig här i Norden. Begreppet street fishing är en avskalad form av sportfiske i stadsmiljöer där fisket oftast bedrivs till fots, utan båt och massor av elektronik. Man använder sig vanligtvis av ganska lätta prylar med inspiration från USA och Frankrike (där kulturen en gång startade). Fisketekniker som jiggfiske, dropshot och jerkbait är exempel på vanliga street fishingmetoder. Det räcker med ett spö/rulle och några beten i fickan – mer komplicerat än så är det inte.

Nu har du chansen att tävla om ära och fina priser – mejla din anmälan till jonas@upplevnu.org

Tävlingen Gunki Street Fishing Tournament är sanktionerad av Sportfiskarna vilket innebär att alla deltagare täcks av en olycksfallsförsäkring. Dessutom går en del av anmälningsavgiften oavkortat till fiskevård. Kostnaden för vuxna ligger på 150 kronor medan barn upp till 16 år endast betalar 60 kronor. Gunkis färgglada sortiment ligger på prisbordet och efter tävlingen bjuds det på ”after fish” i Upplevs butik. Du anmäler dig enkelt genom att skicka ett mejl till jonas@upplevnu.org men glöm inte att sista dagen för anmälan är den 7:e oktober. Läs mer om street fishing och tävlingens regelverk HÄR.

Relaterad nyhet från din region
9 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Så här såg det ut efter att Fortum stängt av vattnet i Väljeån. Foto: Privat
Fortum polisanmäls efter nolltappning i öringvatten

I somras fick människor vid Väljeån i Hälsingland rusa ut för att rädda sprattlande fisk, efter att vattnet plötsligt försvunnit på en sträcka av 2 kilometer. Nu har Länsstyrelsen i Gävleborg polisanmält Fortum för misstanke om brott mot miljöbalken.

Det var i juni 2020 som händelsen i Väljeån utspelade sig, där den lokala fiskevårdsföreningen befarar att flera årskullar av både harr och öring slogs ut. Det har gjorts stora insatser för fiskevården i det aktuella vattnet, och enligt vattendomen från 1950 ska minst en kubikmeter vatten per sekund alltid ska släppas.

Fortum erkände att en dammlucka stängts av misstag, men Länsstyrelsen i Gävleborg väljer ändå att polisanmäla bolaget för brott mot miljöbalken. Torrläggningen ska enligt länsstyrelsens bedömning medfört en påtaglig risk för skador på fisk och andra vattenlevande organismer.

– Bryter man mot en vattendom måste vi anmäla det så får miljöåklagaren göra en utredning på det här, säger Gustav Hartzell, handläggare på länsstyrelsens enhet för vattenverksamhet och fiske, till Hela Hälsingland.

Du kanske även gillar detta