Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Äntligen över metern

Filip Rydbeck har kämpat länge, men nu är han äntligen medlem i 100-klubben. En 103 centimeter lång gädda föll för ett mjukbete.

Filip Rydbeck har varit på jakt efter en hundraklubbare under hela 2011. Vid en förflyttning mellan två vassruggar kom utdelningen och han är numer medlem i 100-klubben.
En dimmig morgon vid Tyresö högg gäddan som nu tar Filip Rydbeck in i 100-klubben. När de skulle prova en ny vassvik satte han på ett mjukbete och släpade denna efter båten. Det dröjde inte länge innan hugget kom.
– Jag hade precis sänkt ned betet och hunnit ta två-tre årtag, säger Filip.

Gäddan gick upp till ytan direkt och Filip såg direkt att det var en större fisk. Första rusningen hade kurs rakt mot båten, så Filip kunde lyfta upp fisken i båten ganska omgående. Efter vägning, mätning och fotograferingen fick gäddan simma tillbaks, helt enligt 100-klubbens regler. Gäddan mätte 103 centimeter och fångades i trakten av Tyresö.
– Vilken härlig känsla! Jag skakade i hela kroppen långt efteråt på grund av adrenalinkicken jag fick!
Här hittar du mer information om 100-klubben.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
7 timmar sedan Sverige Anders Holm
Hur får man havsöringen att hugga? Den frågan svarade experterna på. Foto: Nicka Hellenberg
Havsöringsfiske för unga blev en fullträff

Havsöringsfiske för unga blev en riktig hit, när det arrangerades fiskeaktivitet på Gotland under flaggen ”Luften är fri”.

Under en grå aprilhimmel samlades förväntansfulla och fiskefebriga ungdomar på en gotländska kusten för att få testa på spinn- och flugfiske efter de silvriga raketerna – havsöringarna.
Ett antal unga sportfiskare fick testa på kustfiske med vadarbyxor under några spännande timmar. Hela aktiviteten skedde i regi av Sportfiskarna på Gotland, i samarbete med Jaktia Visby, Vision Fly Fishing och Abu Garcia.

Det här populära eventet kunde ske med stöd av medel från Svenskt Friluftsliv och Naturvårdsverket. Allt under flaggan ”Luften är fri” – ett projekt som syftar till att få fler människor att prova friluftsliv. På sikt vill man att ett stort antal aktiviteter av det här slaget långsiktigt ska öka medvetenheten om friluftslivets värden och ge mer kunskap om allemansrätten.

Tillbaka till Gotlandskusten. Joakim Lyander från Sportfiskarna höll i verksamheten och berättade om grunderna i havsöringsfisket, innan det var dags för mer skarpt läge.

De ungdomar som ville testa på flugfiske fick först en snabbkurs på torra land av Niklaus Bauer från Vision, medan Thomas Sjöblom från ABU Garcia tog med sig spinnfiskegänget till vattenbrynet. Förutom dessa tre herrar fanns även Andreas Johannesson och Ola Thomsson från Jaktia Visby med och hjälpte till med såväl handfasta råd som utrustning.

Och visst lyckades ungdomarna också få fisk. Alla som fiskat havsöring på kusten vet hur knivigt det kan vara och hur mycket tid man kan behöva lägga ner innan den första fisken biter, men med professionell ledsagning blir vägen avsevärt kortare.
Ett par riktigt fina havsöringar bet över dragen och kunde efter ett par snabba bilder återbördas till sitt bräckta och rätta element.

Projektledare Joakim Lyander sammanfattar:
– Jag tyckte att satsningen blev lyckad och jag upplevde att alla deltagare var väldigt nöjda med dagen. Att två av juniorerna dessutom lyckades fånga sin allra första havsöring, helt på egen hand, var en fantastisk upplevelse att få bevittna. Jag är helt säker på att detta tillfälle gav flera av deltagarna mersmak och att några tog med sig minnen för livet!
Nedan ett bildsvep från dagen.
Nicka Hellenberg

Foto: Nicka Hellenberg och Joakim Lyander

Du kanske även gillar detta