[/caption] " /> Äntligen slogs idrekordet | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Äntligen slogs idrekordet

Jonathan Nordin visar upp den nya svenska rekordiden, som raderade ut ett 23 år gammalt rekord. (Foto: Christian Lundberg)

Umeåkillarna Jonathan Nordin och Filip Grahn har varit ute på en fiskeresa som de sent kommer att glömma. Bland annat slog Jonathan svensk rekord med en id på 3 718 gram.
Det gamla svenska rekordet på id, 3 570 gram, har i 23 år varit en nagel i ögat på Sveriges specimenfiskare. Det noterades av kände laxfiskaren Karl-Heinz Kleine när han spinnfiskade i Pukaviksbukten och var en ren slumpfångst. Men nu är det alltså slaget av Jonathan Nordin som fick iden vid ett besök i Flästasjön, i Gävleborgs län. Fisken var 61,5 centimeter lång och hade en omkrets på 44,5 centimeter. Vikten noterades till 3 718 gram och är officiellt erkänd som svenskt rekord av Sportfiskarna.
Fiskebröderna Jonathan och Filip noterade en hel rad andra specimenfångster på sin rundresa, som även omfattade abborrfiske i Jämtland och sikfiske i Storuman. Båda fick idar på 3,3 kilo, Filip fick en abborre på 2,3 kilo och Jonathan noterade största siken med en fisk på 3,840 gram, rapporterar Fiskejournalens medarbetare Christian Lundberg.
Svenne Andersson

Relaterad nyhet från din region
13 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Länsstyrelser och kommuner kan få ett ökat ansvar för vattenförvaltning. Foto: Anders Lundin
Bättre vatten från fjäll till kust med "Blå plan"

Länsstyrelser och kommuner kan få ett större ansvar för landets vattenplanering, från fjäll till kust. Syftet är att genom bättre förvaltning höja kvalitén på våra vatten, och satsningen går under namnet ”Blå plan”.

Konceptet med en ”Blå plan” är att länsstyrelser och kommuner ska ta ett helhetsgrepp på hela avrinningsområdet, även de delar som passerar länets eller kommunens gränser. Bakom förslaget ligger Vattenmyndigheterna, som poängterar att det som pågår uppströms påverkar tillståndet i vattnet nedströms.
– Åtgärdsförslaget innebär att kommuner och länsstyrelser ska göra en förvaltningsövergripande vattenplanering med en helhetssyn utifrån hur hela avrinningsområdet mår, säger Johanna Söderasp, vattenvårdsdirektör i ett pressmeddelande.

Det framgår inte direkt hur sportfiske och annan rekreation ska vägas in i planeringen, men planen är att enklare kunna sätta in rätt åtgärd på rätt plats, vilket i förlängningen sparar pengar.
Fokus ska vara på vattenförekomster där vattnet kräver åtgärder för att få en god kvalitet. I sin planering ska även myndigheterna titta på hur vattnet påverkas av ett förändrat klimat.
Här kan du läsa mer om den ”Blå planen”.

Du kanske även gillar detta