Åres beslut att sluta servera odlad lax i kommunens skolor och förskolor har orsakat en debattstorm. Åre får både ris och ros – och framför allt i Norge har saken fått stor uppmärksamhet. " /> Åre kommun får stöd för laxstopp i norsk press | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige Anders Lundin
Till vänster Peter Bergman, här i samspråk med Sportfiskarnas generalsekreterare Sten Frohm under en konferens  i Stockholm. Foto: Anders Lundin
Åre kommun får stöd för laxstopp i norsk press

Åres beslut att sluta servera odlad lax i kommunens skolor och förskolor har orsakat en debattstorm. Åre får både ris och ros – och framför allt i Norge har saken fått stor uppmärksamhet.

Initiativtagaren till Åres beslut, socialdemokraten Peter Bergman, hade såklart räknat med reaktioner från odlingsbranschen. Mycket riktigt dröjde det också bara någon dag innan Norges Sjömatsråd gick till motangrepp genom en debattartikel i Östersunds-Posten, där de torgför åsikten att barnen i stället borde äta mer odlad lax. De hävdar att beslutet är taget utifrån felaktig negativ information om norsk odlad lax som föda.

Flera medier inom dagspress har uppmärksammat beslutet, bland andra Svenska Dagbladet och Norska Dagbladet, där Åre kommun får stöd från organisationen ”Reddvillaksen”.

– Vi menar att Åre kommun har tagit ett riktigt och viktigt beslut, och stöttar dem fullt ut. Vi upplever en gryende kunskap hos folk när det handlar om vilka ämnen som fisken faktiskt innehåller, och vi uppmuntrar norska kommuner att göra samma som Åre, säger organisationens vice ordförande Tor Inge Dolve till Dagbladet.

Hela den artikeln kan du läsa här!

Peter Bergman säger till Fiskejournalen att han följer händelseutvecklingen med stort intresse, samtidigt som han vandrar längs jämtländska Dammån med hoppet om att en vild storöring ska hugga flugan.

– Jag blivit kontaktade av flera norska vänner och bekanta som säger att ”äntligen” vågar någon lyfta frågan. De personerna har verkligen uppskattat beslutet som Åre kommun tog. Och de säger samtidigt att frågan är känslig ur flera perspektiv. Dels de starka ekonomiska krafterna dels att många delar av Norges befolkning, i de yttre delarna av kusten, faktiskt är beroende av laxodlingen. Fast alla kommentarer har varit otroligt positiva och vi ser ju att fler kommuner kanske följer efter. Några andra politiker har också visat intresse för att just deras kommun borde ta upp frågan.

Vi lär få anledning att återkomma till debatten inom kort, och under tiden önskar vi Peter Bergman ett riktigt skitfiske.

– Jag har faktiskt fått två fina öringar runt 2 kilo de sista dagarna. Honan fick simma vidare men den andra blir ”lokalproducerad” jämtländsk sushi och sashimi, hälsar Peter Bergman.

Läs om Åres beslut på Fiskejournalen.se:

Historiskt beslut i Åre: Stopp för odlad lax i skolor

Relaterad nyhet från din region
20 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Sportfisket och det övriga friluftslivet blomstrar.
Ökat anslag till Sportfiskarna – så många miljoner får de

Sportfiskarna har anledning att fira i dag. När fördelningen av statens medel till friluftsorganisationerna presenteras så får nämligen Sportfiskarna ett ökat anslag.

Det totala statsanslaget till friluftsorganisationerna är 47,8 miljoner kronor, och dessa fördelas mellan 23 aktörer.
– Det känns särskilt viktigt i år att fördela de statliga medlen så att många ges möjlighet att kunna aktivera sig och utöva friluftsliv. Många bra projekt kommer under året bidra till mer välmående hos befolkningen, säger Ulf Silvander generalsekreterare för Svenskt Friluftsliv i ett pressmeddelande.

Sportfiskarna får ett organisationsbidrag på 5 370 000 kronor, vilket är en liten ökning från 2020 då summan var 5 250 000 kronor. De får även ett verksamhetsstöd på 4 700 000, vilket är samma som föregående år.
Det bör även noteras att 2021 utnämnts till Friluftslivets år.
Hela listan på anslagen hittar ni här!

Du kanske även gillar detta