Just nu:
Annons

Nyheter

11 år sedan Sverige Fiskejournalen
Årets första 100-klubbare

Tobias Bjarnestad från Huddinge tänker fånga fler 100-klubbare i år. Det framgår av att han skriver i anmälan att det här var årets första.
Tobias har anmält ett par gäddor till 100-klubben tidigare och årets första kom i slutet av april när Tobias fiskade på Mälaren. Han berättar att fisket var ganska trögt, men så plötsligt fick han ett tungt hug på sin Pike buster.
”Kände direkt att det var en bättre fisk. Efter en kort fajt landas fisken och tyvärr är den tunn i kroppen, så vågen stannar på 7,92 kg, fördelat på 109 centimeter. Hade denna rackare varit i toppkondis hade den med lätthet pressat vågen ett par kilo ytterligare. Men summa summaren så är detta en fin fisk”.
Vi kan inte annat än hålla med Tobias. En fin fisk och en bra start på 100-klubbssäsongen.
Svenne Andersson

Tobias Bjarnestad med en snygg, om än lite tunn, 100-klubbare från Mälaren.

Tobias Bjarnestad med en snygg, om än lite tunn, 100-klubbare från Mälaren.

Relaterad nyhet från din region
9 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Så här såg det ut efter att Fortum stängt av vattnet i Väljeån. Foto: Privat
Fortum polisanmäls efter nolltappning i öringvatten

I somras fick människor vid Väljeån i Hälsingland rusa ut för att rädda sprattlande fisk, efter att vattnet plötsligt försvunnit på en sträcka av 2 kilometer. Nu har Länsstyrelsen i Gävleborg polisanmält Fortum för misstanke om brott mot miljöbalken.

Det var i juni 2020 som händelsen i Väljeån utspelade sig, där den lokala fiskevårdsföreningen befarar att flera årskullar av både harr och öring slogs ut. Det har gjorts stora insatser för fiskevården i det aktuella vattnet, och enligt vattendomen från 1950 ska minst en kubikmeter vatten per sekund alltid ska släppas.

Fortum erkände att en dammlucka stängts av misstag, men Länsstyrelsen i Gävleborg väljer ändå att polisanmäla bolaget för brott mot miljöbalken. Torrläggningen ska enligt länsstyrelsens bedömning medfört en påtaglig risk för skador på fisk och andra vattenlevande organismer.

– Bryter man mot en vattendom måste vi anmäla det så får miljöåklagaren göra en utredning på det här, säger Gustav Hartzell, handläggare på länsstyrelsens enhet för vattenverksamhet och fiske, till Hela Hälsingland.

Du kanske även gillar detta