Ålen är utrotningshotad och minst 150 ton ål på väg ut mot Sargassohavet där de ska leka, dödas varje år i vattenkraftens turbiner. (Foto: WWF)
Ålen är utrotningshotad och minst 150 ton ål på väg ut mot Sargassohavet där de ska leka, dödas varje år i vattenkraftens turbiner. (Foto: WWF)[/caption]Förra veckan släpptes 2000 ålar ut i Stockholms Ström av arga ålfiskare. " /> Arga ålfiskare i aktion för ålen | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Maria Ålander
Arga ålfiskare i aktion för ålen

Ålen är utrotningshotad och minst 150 ton ål på väg ut mot Sargassohavet där de ska leka, dödas varje år i vattenkraftens turbiner. (Foto: WWF)


Ålen är utrotningshotad och minst 150 ton ål på väg ut mot Sargassohavet där de ska leka, dödas varje år i vattenkraftens turbiner. (Foto: WWF)

Förra veckan släpptes 2000 ålar ut i Stockholms Ström av arga ålfiskare.
Aktionen var till för att sätta fokus på att staten inte tar ansvar för den utrotningshotade ålen. Ålfiskarna kräver att staten tillför tillräckliga ekonomiska medel för räddningsaktioner och framtvingar vattendomar som innebär att vattenkraften tar sitt ansvar för fiskarternas överlevnad. Enligt fiskarna dör i dag varje år 150 ton ål i kraftverkens turbiner under vandringen ut till havet.
– Det här är en protest mot fiskeripolitiken, säger Ola Johnsson, ålfiskare från Kivik.
Martin Falklind, chefredaktör på Fiskejournalen, tycker det är bra att fler grupper i samhället sätter ned foten i vattenkraftsfrågan.
– Det strömmande vattnen tillhör inte bara kraftverken. De tillhör hela svenska folket och alla de varelser som är beroende av dem. Därför är det av yttersta vikt att ändra den gamla lagstiftning som gäller idag, där kraftverksindustrin har rätt att helt skära av vattendragen med sina dammar och låta 100 procent av vattenflödet gå genom turbinerna. Med dagens lagstiftning behöver de inte ta det minsta ansvar för sönderhackade ålar, laxar som inte når sina lekplatser, yrkesgrupper som blir utan jobb och byar som avfolkas. Det är hög tid att det blir ändring på det!

Relaterad nyhet från din region
18 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Sportfisket och det övriga friluftslivet blomstrar.
Ökat anslag till Sportfiskarna – så många miljoner får de

Sportfiskarna har anledning att fira i dag. När fördelningen av statens medel till friluftsorganisationerna presenteras så får nämligen Sportfiskarna ett ökat anslag.

Det totala statsanslaget till friluftsorganisationerna är 47,8 miljoner kronor, och dessa fördelas mellan 23 aktörer.
– Det känns särskilt viktigt i år att fördela de statliga medlen så att många ges möjlighet att kunna aktivera sig och utöva friluftsliv. Många bra projekt kommer under året bidra till mer välmående hos befolkningen, säger Ulf Silvander generalsekreterare för Svenskt Friluftsliv i ett pressmeddelande.

Sportfiskarna får ett organisationsbidrag på 5 370 000 kronor, vilket är en liten ökning från 2020 då summan var 5 250 000 kronor. De får även ett verksamhetsstöd på 4 700 000, vilket är samma som föregående år.
Det bör även noteras att 2021 utnämnts till Friluftslivets år.
Hela listan på anslagen hittar ni här!

Du kanske även gillar detta