Ålen är utrotningshotad och minst 150 ton ål på väg ut mot Sargassohavet där de ska leka, dödas varje år i vattenkraftens turbiner. (Foto: WWF)
Ålen är utrotningshotad och minst 150 ton ål på väg ut mot Sargassohavet där de ska leka, dödas varje år i vattenkraftens turbiner. (Foto: WWF)[/caption]Förra veckan släpptes 2000 ålar ut i Stockholms Ström av arga ålfiskare. " /> Arga ålfiskare i aktion för ålen | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Maria Ålander
Arga ålfiskare i aktion för ålen

Ålen är utrotningshotad och minst 150 ton ål på väg ut mot Sargassohavet där de ska leka, dödas varje år i vattenkraftens turbiner. (Foto: WWF)


Ålen är utrotningshotad och minst 150 ton ål på väg ut mot Sargassohavet där de ska leka, dödas varje år i vattenkraftens turbiner. (Foto: WWF)

Förra veckan släpptes 2000 ålar ut i Stockholms Ström av arga ålfiskare.
Aktionen var till för att sätta fokus på att staten inte tar ansvar för den utrotningshotade ålen. Ålfiskarna kräver att staten tillför tillräckliga ekonomiska medel för räddningsaktioner och framtvingar vattendomar som innebär att vattenkraften tar sitt ansvar för fiskarternas överlevnad. Enligt fiskarna dör i dag varje år 150 ton ål i kraftverkens turbiner under vandringen ut till havet.
– Det här är en protest mot fiskeripolitiken, säger Ola Johnsson, ålfiskare från Kivik.
Martin Falklind, chefredaktör på Fiskejournalen, tycker det är bra att fler grupper i samhället sätter ned foten i vattenkraftsfrågan.
– Det strömmande vattnen tillhör inte bara kraftverken. De tillhör hela svenska folket och alla de varelser som är beroende av dem. Därför är det av yttersta vikt att ändra den gamla lagstiftning som gäller idag, där kraftverksindustrin har rätt att helt skära av vattendragen med sina dammar och låta 100 procent av vattenflödet gå genom turbinerna. Med dagens lagstiftning behöver de inte ta det minsta ansvar för sönderhackade ålar, laxar som inte når sina lekplatser, yrkesgrupper som blir utan jobb och byar som avfolkas. Det är hög tid att det blir ändring på det!

Relaterad nyhet från din region
14 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Hanna Nordstrand med en bjässe från Grycksbo. Foto: Privat
Tusentals vill fiska i Grycksbo – stugor efterlyses

Sportfisket upplever en sällan skådad boom. Ett av områdena som invaderas av gäster från när och fjärran är Grycksbo utanför Falun. Det fattas i själva verket boenden för att kunna ta emot alla gäster.

Det är Grycksbo fiskeklubbs ordförande Hanna Nordström som uppmanar stugägare att höra av sig till dem. Grycksbo fiskeklubbs egen stuga vid Svarttjärn är exempelvis uppbokad varje helg hela säsongen ut.
– Vi vill ju såklart hjälpa dem att kunna vara här och fiska, säger ordförande Hanna Nordstrand till Dalarnas Tidningar.

Hon berättar också att Stensjön och dess närliggande sjöar besöktes av över 15 000 fiskare förra sommaren.
– Det är jätteroligt. Folks sug efter stora fiskar är stort och här i Stensjön finns till exempel grova fiskar som regnbågen och rödingen utplanterade, förklarar Hanna.
För Fiskejournalen berättar också Hanna att klubben satsar på att göra fisket ännu mer tillgängligt.
– Vi bygger ut handikappanpassade platser i våra vatten, tre av dem är redan klara, hälsar hon.

Här på klubbens hemsida hittar ni mer information!

 

Du kanske även gillar detta