[/caption] " /> Auktion för laxen på Sportfiskemässan 2012 | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Auktion för laxen på Sportfiskemässan 2012

Älvräddarna och Fiskejournalens auktion på Sportfiskemässan i Jönköping blev en succé. Nu är det klart med en fortsättning på Kistamässan 2012. (Foto: Morgan Fihn)

Älvräddarnas och Fiskejournalens “Älvräddarauktion” på Sportfiskemässan förra året blev en succé. Auktionen besöktes av ett par hundra nyfikna personer och inbringade över 50 000 kronor till Älvräddarnas arbete för levande älvar i Sverige.
I år är temat för auktionen ”laxen” och därför har ytterligare organisationer som främjar laxen bjudits in att delta. Pengarna som kommer in 2012 ska fördelas lika mellan Älvräddarna, Rädda Laxen/Östersjölaxälvar i Samarbete samt North Atlantic Salmon Fund, NASF. Tanken med detta samarbete är att pengarna från auktionen på bästa sätt ska komma laxen och den biologiska mångfalden tillgodo – i våra älvar likväl som i havet.

– Vi i Älvräddarna arbetar med att få till fiskvägar för bland annat lax i samtliga svenska älvar och åar, men jag tycker att en auktion i samarbete mellan våra tre organisationer blir mer heltäckande när det gäller arbetet för laxens fortlevnad, säger Christer Borg, ordförande i Älvräddarnas Samorganisation.
NASF är en organisation som arbetar med att lösa ut yrkesfisket efter lax i Nordatlanten, vilket är uppväxtområde för laxarna från de svenska västkuståarna. De andra samarbetsparterna Rädda Laxen samt Östersjölaxälvar i Samverkan arbetar med att stoppa östersjöfisket och lösa ut yrkesfisket utanför våra svenska älvar.
– Genom det utökade samarbetet mellan dessa organisationer kommer vi att kunna göra ännu större skillnad, för alla sportfiskare, laxen och den miljö vi alla delar. Ett speciellt tack vill jag rikta till alla er i sportfiskebranschen, redskapsföretag och reseföretag, som ställer upp med gåvorna som ska ingå i auktionen, säger Martin Falklind, Fiskejournalens chefredaktör.
Morgan Fihn

Auktionsfakta
Datum: 2012-03-24
Plats: Stora Scenen, Sportfiskemässan 2012
Auktionskatalog: Kommer att publiceras senast 31 januari
Gåvor: Kontakta Christer Borg, 0706-84 74 31/ christer.borg@alvraddarna.se
Mer information: www.alvraddarna.se

Relaterad nyhet från din region
14 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Snart kanske denna art återfinns i svenska vatten. Foto: Karolina Wikander/SLU
Sensationella svenska fyndet – långt från stallet

SLU:s personal på fartyget R/V Svea fick ett oväntat men uppskattat besök i sina nät när de genomförde en expedition på Nordsjön. Det handlar om en sjöhäst – som rörde sig långt ifrån sitt hemmastall.

SLU berättar i ett pressmeddelande att de aldrig har fångat någon sjöhäst tidigare. Den aktuella arten, kortnosad sjöhäst, lever vanligtvis i varmare vatten, och detta fynd gjordes i området där Nordsjön möter Skagerak, på danskt vatten.

Snart i svenska vatten?
Enligt SLU hittades den första sjöhästen i danskt vatten på 50 år 2017, men sedan dess har det rapporteras enstaka fynd av sjöhästar då och då. Senast i veckan hittades ett levande exemplar av arten allmän sjöhäst (hippocampus guttulatus) på en strand i Vejers på danska västkusten.

– Det verkar som om sjöhästar blir vanligare här och det lär inte dröja länge innan någon dyker upp också i svenska vatten, säger Peter Rask Møller, docent vid Statens Naturhistoriske Museum vid universitetet i Köpenhamn.

Söhästen som fångades på Svea levde tack och lov, och släpptes tillbaka efter fotografering. Bilderna skickades till en brittisk expert för artbestämning, vilka bekräftat att det rör sig om en honfisk av arten kortnosad sjöhäst (hippocampus hippocampus).

Här kan du läsa mer om fyndet.

Du kanske även gillar detta