[/caption] " /> Australien skapar gigantiskt havsreservat | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Australien skapar gigantiskt havsreservat

Australien är ett föregångsland när det gäller att ta hand om sina hav. Med dryga 3 000 000 skyddade kvadratkilometrar, blir det världens största marina reservat. Sverige har sammanlagt cirka 2000 skyddade kvardratkilometrar.

Det är dags att ta ett steg vidare när det gäller skyddet av våra hav! Det säger Australiens miljöminister Tony Burke och tar ett sensationellt steg genom att inrätta ett tre miljoner kvadratkilometer stort marint reservat.
Australien är ett land med många marina reservat, hela 27 stycken. Nu vill man öka antalet till 60 som tillsammans ska ingå i världens största nätverk av marina parker. Inom dessa områden kommer det införas restriktioner på såväl fiske som utvinning av olika naturresurser. Ytan motsvarar tillsammans drygt tre miljoner kvadratkilometer och utgör en tredjedel av Australiens vatten.

Australiens naturvårdsorganisationer är dock inte helt nöjda. De hade önskat ett totalt fiskeförbud i det område som kallas Korallhavet utanför Queensland. Detta hav, som inkluderar Stora Barriärrevet, är helt unikt när det gäller biodiversitet och utgör viktiga uppväxtområden för hajar och tonfiskar. Alla är dock eniga om att beslutet är ett sensationellt framsteg för det marina livets skyddande.
Yrkesfiskarna kommer att kompenseras med hundratals miljoner dollar, säger den rapport som har lagts fram i ärendet.
Maria Ålander

Relaterad nyhet från din region
18 timmar sedan Sverige Anders Lundin
SportfiskeSverige Online 2021 ska innehålla både livefiske och digital shopping om den blir av.
Freewater kastar loss mot digital sportfiskemässa

Sportfiskemässan blev som bekant inställd med anledning av pandemin – men nu planeras det i stället en digital variant i annan regi. Det är Freewater Pictures som hoppas ro i land en satsning samma datum 19–21 mars, under namnet SportfiskeSverige Online 2021.

Det är Oskar Stenberg och det övriga gänget i Freewater Pictures som vill samla branschen i digital form, nu när den fysiska mässan inte blir av. Sista spiken är inte inslagen ännu, men förhoppningsvis kan de ge grönt ljus inom kort.
– Vi har arrangerat ett flertal digitala mässor som blivit lyckade, och vi har ett koncept som vi tror kommer fungera i större skala också, berättar Oskar för Fiskejournalen.

De hoppas på ett 50-tal utställare och 30 betesbyggare, och själva basen för sändningen kommer att vara vid en marina där det finns öppet vatten, med livefiske och demonstrationer av både båtar och utrustning. Det kommer att ske under så säkra former som möjligt, och det är därmed inte öppet för allmänheten att komma just dit.
– Vi måste ha höga mål, men vi har testat oss fram med flera olika databaser och system som vi vet fungerar. Det mässor vi haft hittills har gett väldigt bra försäljning för utställarna.

Just nu raggar Freewater Pictures fler utställare och intressenter, och förhoppningen är att även Sportfiskemässan ska haka på så småningom.
–  Jag tror faktiskt att de fysiska mässorna kommer ett ha en parallell digital variant i framtiden. Det är på tiden att sportfisket digitaliseras, och jag hoppas folk känner att vi gör en bra sak för branschen, hälsar Oskar Stenberg.

Du kanske även gillar detta