[/caption] " /> Australien skapar gigantiskt havsreservat | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Australien skapar gigantiskt havsreservat

Australien är ett föregångsland när det gäller att ta hand om sina hav. Med dryga 3 000 000 skyddade kvadratkilometrar, blir det världens största marina reservat. Sverige har sammanlagt cirka 2000 skyddade kvardratkilometrar.

Det är dags att ta ett steg vidare när det gäller skyddet av våra hav! Det säger Australiens miljöminister Tony Burke och tar ett sensationellt steg genom att inrätta ett tre miljoner kvadratkilometer stort marint reservat.
Australien är ett land med många marina reservat, hela 27 stycken. Nu vill man öka antalet till 60 som tillsammans ska ingå i världens största nätverk av marina parker. Inom dessa områden kommer det införas restriktioner på såväl fiske som utvinning av olika naturresurser. Ytan motsvarar tillsammans drygt tre miljoner kvadratkilometer och utgör en tredjedel av Australiens vatten.

Australiens naturvårdsorganisationer är dock inte helt nöjda. De hade önskat ett totalt fiskeförbud i det område som kallas Korallhavet utanför Queensland. Detta hav, som inkluderar Stora Barriärrevet, är helt unikt när det gäller biodiversitet och utgör viktiga uppväxtområden för hajar och tonfiskar. Alla är dock eniga om att beslutet är ett sensationellt framsteg för det marina livets skyddande.
Yrkesfiskarna kommer att kompenseras med hundratals miljoner dollar, säger den rapport som har lagts fram i ärendet.
Maria Ålander

Relaterad nyhet från din region
6 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nej, det blir inget stopp för nya karpvatten. Foto: Marco Eichnar
Jubel bland sportfiskare – karpstopp dras tillbaka

Onsdagen var en segerns dag för svenska karpfiskare. Havs- och Vattenmyndigheten drar nämligen tillbaka sitt kritiserade förslag om att helt förbjuda utplantering av karp i nya vattenområden.

Fiskejournalen skrev för en tid sedan om den kraftiga kritiken mot Havs- och Vattenmyndigheten förslag, och nu har alltså sportfiskarna fått det glädjande beskedet att myndighetens ändrat sig.
– Det är glädjande att se att det faktiskt är möjligt att argumentera sakligt och få ett annat utfall. Nu kan man fortsatt utveckla sportfisket efter karp i landet under kontrollerade former, precis som vi hoppats, säger Svenska Karpklubbens ordförande Jon Sköld till Fiskejournalen.

De nya föreskrifterna som nu fastsatts innebär istället att det fortsättningsvis blir individuell prövning av ansökan hos respektive länsstyrelse som innan, vilket är exakt det som Svenska Karpklubben pekat på i sitt remissvar.
”På så vis kan vi fortsatt ha en god och kontrollerad möjlighet att skapa nya sportfiskevatten för Karp i Sverige och detta kan inte ses som annat än en viktig seger för alla som engagerar sig för karpfisket i vårt land”, skriver klubben på sin hemsida.
Här kan du läsa mer!

Du kanske även gillar detta