Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige nicander
Avslag för Kajaklagret

Förstörandet av Strane å på Orust har varit en följetong under hösten. I fredags avslog Miljödomstolen Kajaklagret AB:s överklagande av länsstyrelsens beslut att ån ska återställas i ursprungligt skick.
Det var i oktober som Fiskejournalens reporter upptäckte att Strane å förstörts till oigenkännlighet vid byggandet av ett minikraftverk. Bygget visade sig vara olagligt och länsstyrelsen beslutade att ån skulle återställas i ursprungligt skick. Sedan har turerna varit många och intresset i media har varit stort. Bland annat har vattenägaren hävdat att det inte var han själv utan hans företag Kajaklagret AB som utfört byggnationen av minikraftverket.
För ett par veckor sedan kunde vi berätta att företaget som stod bakom bygget överklagat länsstyrelsens beslut till Miljödomstolen. Nu har Miljödomstolen dom fallit – ån ska återställas. För många är domstolens beslut en mycket god nyhet. Fiskejournalens chefredaktör Martin Falklind konstaterar domen är en seger för fisken och för den biologiska mångfalden.
Anders Nicander

Miljödomstolen har fattat sitt beslut - Strane å ska återställas


Relaterad nyhet från din region
18 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Jodå – flera sportfiskare har hjälpt till att städa upp längs Malmö kanal. Frågan om ett fiskeförbud kommer ändå att tas upp av Malmö stad. Foto: Privat
Malmö kanal: Så många röstade emot fiskeförbud

Ska fisket i Malmö kanal förbjudas? Nej, tycker över 450 människor som röstat emot förslaget. Men frågan kommer ändå att tas upp av Malmö kommun, trots att betydligt färre vill se ett förbud.

Fiskejournalen har tidigare skrivit om konflikterna kring fisket i Malmö kanal, där det vittnats om nedskräpning och allmän misskötsel. Det gick så långt att det skickades in ett medborgarförslag till kommunen, om att fisket skulle förbjudas i kanalen. Nu står det klart att förslaget kommer att tas upp i tekniska nämnden i Malmö stad, eftersom över 100 personer röstat ja till förslaget. De över 450 rösterna som tyckte annorlunda lyckades alltså inte stoppa förslaget från att gå vidare i processen. Beslut väntas under juni månad.

Det ska dock tilläggas att det tagits initiativ bland sportfiskare för att städa upp vid kanalen, vilket vi skrivit om i tidigare artiklar.
Här kan du se ett inslag i SVT om konflikten vid Malmö kanal.

Du kanske även gillar detta