Nöden är uppfinningarnas moder – något som säkerligen många sportfiskare kan skriva under på. När Piotr Wawrzyniuk krokade en 120-centimeters lax så fick de ta till djärva grepp för att få den i båten. " /> Både trassel och håvmiss innan jättelaxen kunde bärgas | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige Anders Lundin
Piotr Wawrzyniuk med 120-centimeterslaxen. Foto: Privat
Både trassel och håvmiss innan jättelaxen kunde bärgas

Nöden är uppfinningarnas moder – något som säkerligen många sportfiskare kan skriva under på. När Piotr Wawrzyniuk krokade en 120-centimeters lax så fick de ta till djärva grepp för att få den i båten.

Det ska inte vara för enkelt att fånga drömfisken. Piotr Wawrzyniuk var både magsjuk och glömde bort håven när han gick sitt livs fiskefajt vid Blekingekusten. Efter att ha trollat flera timmar utan hugg så hände plötsligt allt på en gång.

Kaoset började med ett dubbelhugg – som dock slutade med att båda fiskarna lossnade. Under hemtagningen så smällde det sedermera till 25 meter bakom båten, och det blev starten på ett dramatiskt drillningsrally.

– Vi såg ett silvermonster bakom båten vid ytan, som snurrade två gånger och drog iväg med Gripen-hastighet. Rullen bara skrek på högsta möjliga nivå. Kompisen Ingemar började plocka upp alla spön från högra båtsidan, men då ändrade fisken riktning och började simma åt vänster där den ytligaste paravanen låg … och då blir det trassel, berättar Piotr.

Han fick dock stopp på fisken när det bara var cirka 80 meter kvar på rullen, och sedan följde några pirriga minuter då de klippte isär de ihoptrasslade linorna för att frigöra spöt med jättelaxen på. Efter en handfull nervkittlande sekunder löste sig dock allt och fisken gick fri från lintrasslet.

– Glädjen bara sprutade av oss! Vi mätte snabbt fisken, och den var exakt 120 centimeter med en uppskattad vikt på 20 kilo. Måttbandet runt fisken visade hela 75 centimeter. Vi tog några snabba kort och släppte sedan tillbaka den. Detta kommer vi att minnas länge, och det var bara andra trollingturen med min nya båt. Livet är så fantastiskt, konstaterar en överlycklig Piotr Wawrzyniuk som snabbt glömde bort magsjukan …

Läs även om stora gäddor:

Fränstams fjärde gädda över 14 kilo – läs hans bästa tips

Relaterad nyhet från din region
19 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Plötsligt dyker det upp en utter istället för en gädda i hålet. Foto: Privat
Chocken i hålet – plötsligt dyker en utter upp

Han hoppades på storgäddan – men fick i stället drilla en livs levande utter. Anton Molin kommer aldrig att glömma det som utspelade sig under den senaste fisketuren.

Händelsen utspelade sig på ett fiskevatten i Gävle kommun, dit uppenbarligen både fyrfota och tvåbenta fiskare sökt sig. Anton och hans sällskap fick några gäddor på ismete, innan händelsen med uttern utspelade sig.
I tron om att det var en större gädda som slukat mörten så började Anton drilla den mot hålet, där han dock fick en rejäl överraskning.
– Fisket var ju riktat på gädda, så man blev ganska paff, berättar Anton för Fiskejournalen.

Väl uppe i hålet så visade uttern tänderna, och mycket mer hann inte hända innan den lossnade och försvann ned mot djupet igen. Nu håller Anton tummarna för att den ändå klarade sig oskadd och att en eventuell krok rostar bort och lossnar av sig själv.
– Den såg väldigt pigg ut, vittnar Anton om som dessutom fångade ögonblicket på film.

Vi på Fiskejournalen gör som Anton – vi håller tummarna för att den fridlysta uttern klarade sig utan skador.
Här nedan hittar du filmklippet:

Foto: Anton Molin

Du kanske även gillar detta