På lördag, den 12 oktober, bjuder Kalmar Sportfiskeklubb in barn och ungdomar upp till 18 år att gratis prova på att fiska regnbåge i Snärjebäcken. Målet är att ge de yngre en fin upplevelse och så ett frö för ett kommande fiskeintresse. " /> Barnens fiskedag i Kalmar | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

1 år sedan Sverige Anders Holm
Barnens fiskedag arrangeras den 12 oktober i Snärjebäcken. Foto: Kalmar Sportfiskeklubb
Barnens fiskedag i Kalmar

På lördag, den 12 oktober, bjuder Kalmar Sportfiskeklubb in barn och ungdomar upp till 18 år att gratis prova på att fiska regnbåge i Snärjebäcken. Målet är att ge de yngre en fin upplevelse och så ett frö för ett kommande fiskeintresse.

För Kalmarklubben är det första gången som Barnens fiskedag arrangeras. Ingemar Bernthsson, drivande i klubben, tror det kommer bli en välbesökt och populär tillställning.

– Idén har funnits några år och vi kände att det är dags att testa detta. Vi har redan en del återkommande barn och ungdomar i klubben, men vill ge ett alternativ till de som inte bara vill spela fotboll och så vidare. Tanken är de ska få med sig en fin naturupplevelse och lära sig något, säger Ingemar Bernthsson till Fiskejournalen.

I vanliga fall tillåts fluga och spinn i Snärjebäcken, men dagen till ära tillåts även mete för att de allra yngsta också ska kunna fiska. Och det utlovas goda chanser till napp.

– Vi har nyligen satt ut mycket fisk, så det kommer nappa! garanterar Ingemar Bernthsson, som hoppas att det kan bli en tradition.

Snärjebäcken ligger cirka en mil väster om Rockneby. Arrangemanget pågår mellan klockan 09-15. Under barnfiskedagen får inte vuxna fiska – barnen är huvudpersonerna.– Barnen ska få fiska den här dagen! De vuxna får hjälpa till runt vattnet istället, så att det blir kul för alla barn. Några av fiskeklubbens aktiva fiskare finns med och assisterar, informerar och lär ut om fiske i allmänhet också.

Klicka här för mer information.

Relaterad nyhet från din region
10 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Bäckrödingen har spridit sig i norrländska vatten. Foto: Alex Smith
Håll utkik efter bäckröding, kräftor och invasiva växter

Att det är förbjudet att plantera ut främmande arter i svenska vatten har förhoppningsvis de flesta sportfiskare koll på. Nu kan du hjälpa myndigheterna att rapportera in invasiva företeelser.

Det är Länsstyrelsen i Jämtland som uppmanar sportfiskare och andra naturnjutare att spana efter främmande arter. De har nämligen fått extra medel från Havs- och vattenmyndigheten för att öka ambitionsnivån i arbetet med invasiva arter.

Den mest spridda främmande arten i jämtländska vatten är den nordamerikanska bäckrödingen, som vållar bekymmer för öringen och den övriga naturliga faunan. En annan ökänd främling är signalkräftan, som kan bära på kräftpest utan att dö ut av den, med risk för att den medför att flodkräftan utrotas.

Länsstyrelsen kommer även att börja inventera främmande vattenväxter. Detta har de inte gjort så mycket tidigare, och där finns antagligen ett mörkertal.
Hör gärna av er till dem med tips på förekomster av främmande arter i Jämtlands läns vatten. Mail: anders.rydeborg@lansstyrelsen.se

Du kanske även gillar detta