Bättre fiskevård i Halland

Hur ska man göra för att förbättra fiskevården och möjligheterna till sportfiske i Halland? Kring dessa frågor kommer lördagens seminarium i Halmstad att kretsa.
Halland har, i många stycken, varit ett föregångslän när det gällt att ta tag i frågor om fiskevård, fiskeregler och sportfiskets möjligeter. Bland annat har sportfiskare från länet varit pådrivande när det gällt nätbegränsningar i kustfisket.
– Det är flera år sedan vi lämnade in vårt förslag och när nu Fiskeriverket äntligen agerat kan vi konstatera att det blev en tummetott, säger Jan Johansson och fortsätter:
– Men vi tänker naturligtvis utnyttja vår möjlighet som remissinstans och säga ifrån att de föreslagna inskränkningarna är långt ifrån tillräckliga.
Det kustnära nätfisket är en av de saker som kommer att diskuteras vid seminariet i Halmstad. Föredragshållarna kommer också att ta upp frågor om vattenkraftens påverkan på våra fiskbestånd, om fiskevård och om sportfisket. Bland föredragshållarna finns bland andra Christina Lindhagen från Sportfiskarna, Christer Borg från Älvräddarna, Erik Degerman från Fiskeriverket och Ingemar Alenäs, kommunekolog från Falkenberg.
Seminariet hålls på Ljud- och bildskolan med början kl.10 på lördag. Alla intresserade är välkomna.
Svenne Andersson

Reglerna för var och hur kustfiskarna får sätta sina nät har stor betydelse för sportfiske och fiskevård. (Foto: Svenne Andersson)

Annons
AKTUELLT

Gunnar Westrin får Smedmanpriset

Publicisten, flugfiskeprofilen och författaren Gunnar Westrin tilldelas Smedmanpriset 2018. Den ärofyllda utmärkelsen får han bland annat för sitt stora engagemang och personliga författarskap.

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...