[/caption] " /> BBC uppmärksammar dioxinlax | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
BBC uppmärksammar dioxinlax

Dioxiner ansamlas i kroppen under många år och kan utlösa cancer eller reproduktionsstörningar. Östersjölax innehåller upp till fem gånger för höga värden. (Foto: Alpha/Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0)

Nyligen avslöjandes att svenska företag exporterat dioxinlax till EU. Sedan dess har ett flertal utländska medier rapporterat att deras läsare eventuellt kan ha ätit giftig lax, senast engelska BBC.
Vildfångad fet fisk från Östersjöområdet, som strömming och lax, innehåller ofta halter som överskrider dioxingränsvärdet. Sedan 2002 har Sverige haft ett tillfälligt undantag från EU:s dioxingränsvärde som innebär att Sverige får sälja fisk som överskrider gränsvärdena på den svenska marknaden. Nyligen avslöjades att företag i Karlskrona exporterat östersjölax till EU-länder, trots att detta är förbjudet. Ett flertal medier, bland annat engelska BBC, rapporterar nu att lax med för höga dioxinvärden kan ha sålts.

Ok med giftig fisk i Sverige

Enligt Livsmedelsverket innehåller östersjölax och strömming dioxinvärden upp till fem gånger över det tillåten nivå. En förutsättning för det svenska undantaget är att verket informerar om riskerna. Råden innebär att barn och kvinnor i barnafödande ålder ska äta fet fisk från Östersjöområdet högst 2-3 gånger per år.
Läs fler notiser om dioxinlax.
Se SVT:s Uppdrag granskning om dioxinlaxen. Klicka här. (Spola fram till 35.30)
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
7 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Lucas Lövgren åkte tillbaka till platsen där han tidigare förlorat en stor fisk, och det lönade sig. Foto: Privat
Rödingbjässe från norr – Lucas fick sin revansch

Snacka om att sätta ned foten. Knappt har pimpelsäsongen börjat innan en av årets häftigaste fiskar har fångats, vågar vi påstå. Det var Lucas Lövgren i Kiruna som fick sitt livs fjällröding under den senaste turen – på samma plats där han tidigare tappat en bjässe.

Drömfisken fick simma tillbaka efter vägning.

Det har varit rejält kallt i landets nordligaste delar den senaste veckan, men Lucas Lövgrens fina röding hjälper månne till att höja temperaturen hos dem som tvekar inför att ge sig ut på fiskevattnen.
Måtten på bjässen var imponerande 5 996 gram och 82 centimeter. En sån där fisk som de flesta bara får se på bild i fisketidningar eller i sina drömmar.

Vi ber Lucas berätta om det lyckade fiskafänget:

– Att få inleda året med en sådan drömfisk känns magiskt. Ofta brukar jag se mina jullov som en tid då jag kan fara ut och fiska på vatten som jag tror kan hålla grov fisk. Det blir även en hel del mil på skotern i samband med det, berättar Lucas för Fiskejournalen.

Han fortsätter:
– Ändå sedan förra året då jag tappat en stor röding har jag velat åka tillbaka till den platsen och lägga timmarna. Jag väntade in snön 2021 och gjorde då den första fjällresan – som alltså gick rätt bra. Fisken bjöd på en 35 minuters kamp, därefter några bilder innan den fick gå hem igen.

Frågan är då hur han ska kunna toppa denna fisk i framtiden?
– Målet att få en större röding känns just nu svårt att överträffa. Ett av mina nästa mål inför sommarfisket blir att försöka slå mitt personbästa på öring, hälsar en nöjd fångstman.
Fiskejournalen tackar för storyn och gratulerar Lucas till en magisk fisk.

Du kanske även gillar detta