Den som lämnar in en amerikansk hummer till Havsfiskelaboratoriet får 500 kr i belöning. Forskarna vill gärna få en bättre bild av hur stor spridningen är och vill också försöka stoppa utbredningen av denna art. " /> Belöning för amerikansk hummer | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Fiskejournalen
En typisk amerikansk hummer. Man känner igen den på att prickarna på huvudet inte är helt vita som på europeisk hummer och på att stjärtloberna inte är lika svarta som resten av stjärten. (Foto: SLU)
Belöning för amerikansk hummer

Den som lämnar in en amerikansk hummer till Havsfiskelaboratoriet får 500 kr i belöning. Forskarna vill gärna få en bättre bild av hur stor spridningen är och vill också försöka stoppa utbredningen av denna art.

När hummerfisket börjar på måndag vill forskarna på SLU:s havsfiskelaboratorium gärna ha in de amerikanska och sjuka humrar som fångas. Under hösten 2014 rapporterades 19 amerikanska humrar som fångats i Gullmarsfjorden, de flesta inom ett mindre område vid Lysekil. Av dessa var fyra honor med yttre rom, varar en hona hade hybridägg. Det är okänd vad det skulle kunna innebära om hybrider sprid i våra vatten.
– De humrar som fångats hittills är sannolikt bara toppen på ett isberg och det är en kamp mot klockan att stoppa import av levande amerikansk hummer innan det är för sent, säger Vidar Øresland och Mats Ulmestrand, forskare vid SLU:s havsfiskelaboratorium.

Den amerikanska hummern har inte kommit invandrande till våra vatten, utan är troligen här som ett resultat att mänskligt slarv och okunskap. Troligen är det rymlingar från olaglig sumpning av amerikansk hummer.

Relaterad nyhet från din region
10 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Vill du kämpa om medaljerna i SM nästa år? Då är det dags att spana efter distriktsmästerskap redan nu. Foto: Anders Lundin
Här ska svenska mästarna i gäddfiske koras

Team Sportfiskeprylar.se är svenska mästare i gäddfiske – åtminstone ett tag till. Till hösten sätter de vandringspriset på spel under SM-finalen på Övre Åsunden, och nu står det även klart vilka som får arrangera SM-finalen 2022.

SM i gädda 2022 kommer att avgöras 1 oktober på sjön Mjörn söder om Alingsås, och det är Mölndals Sportfiskeförening som får äran att arrangera. Konceptet är en lagtävling, med 2–3 medlemmar i varje ekipage. Med andra ord så är det bara att börja spana efter lokala distriktsmästerskap framöver, om du vill försöka kvalificera dig till finalen.

SM-finalen 2021 kommer som sagt att avgöras på Övre Åsunden, med Ulricehamns Fritidsfiskare som arrangörer. Datumet är sedan tidigare fastställt till 2 oktober, och mer information hittar du på Sportfiskarnas hemsida.

Du kanske även gillar detta