Den som lämnar in en amerikansk hummer till Havsfiskelaboratoriet får 500 kr i belöning. Forskarna vill gärna få en bättre bild av hur stor spridningen är och vill också försöka stoppa utbredningen av denna art. " /> Belöning för amerikansk hummer | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

5 år sedan Sverige Fiskejournalen
En typisk amerikansk hummer. Man känner igen den på att prickarna på huvudet inte är helt vita som på europeisk hummer och på att stjärtloberna inte är lika svarta som resten av stjärten. (Foto: SLU)
Belöning för amerikansk hummer

Den som lämnar in en amerikansk hummer till Havsfiskelaboratoriet får 500 kr i belöning. Forskarna vill gärna få en bättre bild av hur stor spridningen är och vill också försöka stoppa utbredningen av denna art.

När hummerfisket börjar på måndag vill forskarna på SLU:s havsfiskelaboratorium gärna ha in de amerikanska och sjuka humrar som fångas. Under hösten 2014 rapporterades 19 amerikanska humrar som fångats i Gullmarsfjorden, de flesta inom ett mindre område vid Lysekil. Av dessa var fyra honor med yttre rom, varar en hona hade hybridägg. Det är okänd vad det skulle kunna innebära om hybrider sprid i våra vatten.
– De humrar som fångats hittills är sannolikt bara toppen på ett isberg och det är en kamp mot klockan att stoppa import av levande amerikansk hummer innan det är för sent, säger Vidar Øresland och Mats Ulmestrand, forskare vid SLU:s havsfiskelaboratorium.

Den amerikanska hummern har inte kommit invandrande till våra vatten, utan är troligen här som ett resultat att mänskligt slarv och okunskap. Troligen är det rymlingar från olaglig sumpning av amerikansk hummer.

Relaterad nyhet från din region
11 timmar sedan Sverige Anders Lundin
SportfiskeSverige Online 2021 ska innehålla både livefiske och digital shopping om den blir av.
Freewater kastar loss mot digital sportfiskemässa

Sportfiskemässan blev som bekant inställd med anledning av pandemin – men nu planeras det i stället en digital variant i annan regi. Det är Freewater Pictures som hoppas ro i land en satsning samma datum 19–21 mars, under namnet SportfiskeSverige Online 2021.

Det är Oskar Stenberg och det övriga gänget i Freewater Pictures som vill samla branschen i digital form, nu när den fysiska mässan inte blir av. Sista spiken är inte inslagen ännu, men förhoppningsvis kan de ge grönt ljus inom kort.
– Vi har arrangerat ett flertal digitala mässor som blivit lyckade, och vi har ett koncept som vi tror kommer fungera i större skala också, berättar Oskar för Fiskejournalen.

De hoppas på ett 50-tal utställare och 30 betesbyggare, och själva basen för sändningen kommer att vara vid en marina där det finns öppet vatten, med livefiske och demonstrationer av både båtar och utrustning. Det kommer att ske under så säkra former som möjligt, och det är därmed inte öppet för allmänheten att komma just dit.
– Vi måste ha höga mål, men vi har testat oss fram med flera olika databaser och system som vi vet fungerar. Det mässor vi haft hittills har gett väldigt bra försäljning för utställarna.

Just nu raggar Freewater Pictures fler utställare och intressenter, och förhoppningen är att även Sportfiskemässan ska haka på så småningom.
–  Jag tror faktiskt att de fysiska mässorna kommer ett ha en parallell digital variant i framtiden. Det är på tiden att sportfisket digitaliseras, och jag hoppas folk känner att vi gör en bra sak för branschen, hälsar Oskar Stenberg.

Du kanske även gillar detta