Just nu:
Annons

Nyheter

11 år sedan Sverige Fiskejournalen
Berglund med i leken

100-klubbsveteranen och mångsidige storfiskaren Dennis Berglund från Gävle tänker vara med och leka i år också.  I slutet av april och början av maj fångade han fyra 100-klubbare.
När Dennis Berglund satsar gör han det med besked. Från den 17 april till den 3 maj fångade han fyra 100-klubbare vid spinnfiske. Fisket förlades till vattnen Ottnaren och Hoån. Gäddserien mätte 108, 106, 102 och 100 centimeter.
Dennis är en experimenterande fiskare som gärna vill pröva nya grepp och tekniker. Två av de nu registrerade gäddorna fångade han med I-fish spinnfluga. Spinnflugor lanserades förra året och finns nu i ett flertal varianter och är något som vi säkert kommer att få höra mera om. De båda andra gäddorna fångade Dennis med flytande jerkbete, Salmo slider RR.
Svenne Andersson

Dennis Berglund myser över en av sina storgäddor, en riktigt snygg 108-centimetare från Ottnaren.

Dennis Berglund myser över en av sina storgäddor, en riktigt snygg 108-centimetare från Ottnaren.

Relaterad nyhet från din region
6 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Snart kanske denna art återfinns i svenska vatten. Foto: Karolina Wikander/SLU
Sensationella svenska fyndet – långt från stallet

SLU:s personal på fartyget R/V Svea fick ett oväntat men uppskattat besök i sina nät när de genomförde en expedition på Nordsjön. Det handlar om en sjöhäst – som rörde sig långt ifrån sitt hemmastall.

SLU berättar i ett pressmeddelande att de aldrig har fångat någon sjöhäst tidigare. Den aktuella arten, kortnosad sjöhäst, lever vanligtvis i varmare vatten, och detta fynd gjordes i området där Nordsjön möter Skagerak, på danskt vatten.

Snart i svenska vatten?
Enligt SLU hittades den första sjöhästen i danskt vatten på 50 år 2017, men sedan dess har det rapporteras enstaka fynd av sjöhästar då och då. Senast i veckan hittades ett levande exemplar av arten allmän sjöhäst (hippocampus guttulatus) på en strand i Vejers på danska västkusten.

– Det verkar som om sjöhästar blir vanligare här och det lär inte dröja länge innan någon dyker upp också i svenska vatten, säger Peter Rask Møller, docent vid Statens Naturhistoriske Museum vid universitetet i Köpenhamn.

Söhästen som fångades på Svea levde tack och lov, och släpptes tillbaka efter fotografering. Bilderna skickades till en brittisk expert för artbestämning, vilka bekräftat att det rör sig om en honfisk av arten kortnosad sjöhäst (hippocampus hippocampus).

Här kan du läsa mer om fyndet.

Du kanske även gillar detta