Det varmånga som ville in på Sportfiskemässan under lördagen. (Foto: Mathias Larsson) Det varmånga som ville in på Sportfiskemässan under lördagen. (Foto: Mathias Larsson)[/caption] " /> Besöksrekord på Sportfiskemässan | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

7 år sedan Sverige Morgan Fihn
Besöksrekord på Sportfiskemässan
Det varmånga som ville in på Sportfiskemässan under lördagen. (Foto: Mathias Larsson)

Det varmånga som ville in på Sportfiskemässan under lördagen. (Foto: Mathias Larsson)

Sportfiskemässan i Kista blev välbesökt under lördagen då hela 7172 personer trampade runt på mässgolvet. Ett nytt besöksrekord för en enskild dag. Nu spurtar vi och hoppas på en lika rolig söndag.
Vid Fiskejournalens scen kan du lyssna till intressanta föredrag, dråpliga fiskehistorier och i vår intilliggande monter kan du teckna prenumeration till ett extra förmånligt pris.
Scenschema hittar du här.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Snart kanske denna art återfinns i svenska vatten. Foto: Karolina Wikander/SLU
Sensationella svenska fyndet – långt från stallet

SLU:s personal på fartyget R/V Svea fick ett oväntat men uppskattat besök i sina nät när de genomförde en expedition på Nordsjön. Det handlar om en sjöhäst – som rörde sig långt ifrån sitt hemmastall.

SLU berättar i ett pressmeddelande att de aldrig har fångat någon sjöhäst tidigare. Den aktuella arten, kortnosad sjöhäst, lever vanligtvis i varmare vatten, och detta fynd gjordes i området där Nordsjön möter Skagerak, på danskt vatten.

Snart i svenska vatten?
Enligt SLU hittades den första sjöhästen i danskt vatten på 50 år 2017, men sedan dess har det rapporteras enstaka fynd av sjöhästar då och då. Senast i veckan hittades ett levande exemplar av arten allmän sjöhäst (hippocampus guttulatus) på en strand i Vejers på danska västkusten.

– Det verkar som om sjöhästar blir vanligare här och det lär inte dröja länge innan någon dyker upp också i svenska vatten, säger Peter Rask Møller, docent vid Statens Naturhistoriske Museum vid universitetet i Köpenhamn.

Söhästen som fångades på Svea levde tack och lov, och släpptes tillbaka efter fotografering. Bilderna skickades till en brittisk expert för artbestämning, vilka bekräftat att det rör sig om en honfisk av arten kortnosad sjöhäst (hippocampus hippocampus).

Här kan du läsa mer om fyndet.

Du kanske även gillar detta